Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Knjige

„Muzej nevinosti“ Orhana Pamuka proglašen najboljim europskim muzejom

23.05.2014. Tijana Živko
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Muzej nevinosti Orhana Pamuka proglašen je najboljim europskim muzejom na ovogodišnjoj dodjeli nagrada  EMYA – European Museum of the Year Award koja je održana u Umjetničkom muzeju u Tallinu. Orhan Pamuk primio je nagradu, odnosno skulpuru Jaje Henrya Moorea koja je prijenosna i svake se godine daje drugome pobjedniku.

Muzej je sagrađen na temelju istoimene knjige Muzej nevinosti u kojoj je glavni lik Kemal zaljubljen u Fusun. On je pripadnik visokog društva, a ona je pak iz drugog društvenog miljea, radi kao prodavačica. Kemal je zaručen za drugu, ali opsesivno skuplja svaki predmet koji Fusun dodirne (od šalice za čaj do ukosnica) te joj tako posvećuje Muzej nevinosti. Pamuk je kroz ovaj roman dodirnuo temu ljubavi, ali i ostale društvene tabue. Objavljen je 2008. godine, a muzej je otvorio 2012. U njemu su  prikupljeni predmeti iz svakodnevnog života u Istanbulu 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća. Predmete je Pamuk uglavnom sam prikupio za vrijeme pisanja romana pa možemo zaključiti da je ideju o otvaranju stvarnoga muzeja imao dok je pisao knjigu.

U vitrinama muzeja  izloženi su i novinski članci u kojima se govori o sve većoj moći vojske u Turskoj ili o studentskim protestima. Pamukovi eksponati grupirani su u 23 izloga prema isto toliko poglavlja knjige. To su svakodnevni predmeti koji imaju neke veze s nastankom romana i koji istovremeno pričaju priču o životu srednje klase u Istanbulu u drugoj polovini 20. stoljeća: razne kućne sitnice, odjevni predmeti, kino ulaznice, plakati za filmove koji su tada prikazivani, cigarete kakve se više ne proizvode, slatkiši koji se više nigdje ne mogu kupiti. Zanimljivo je da su u muzeju izložene 4.213 cigarete koje je Fusun popušila, a koje su pričvršćene na platnu koje stoji na zidu u muzeju.

Muzej nije ilustracija romana, a roman nije objašnjenje muzeja, ali su blisko povezani” – rekao je Pamuk.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Za izgradnju muzeja potrošio je gotovo 1,37 milijuna dolara koje je dobio primivši Nobelovu nagradu za književnost 2006. godine. Muzej nevinosti smješten je u kući iz 19. stoljeća, u kvartu Čukurdžuma, između jeftinih dućana koji, kako je netko svojedobno opisao, prodaju rabljene grudnjake i već potrošene sagove.

Pamukov je muzej dobio glavnu nagradu, a posebno je priznanje dobilo šest muzeja. Ove je godine u užoj konkurenciji od 25 europskih muzeja bila i zagrebačka Lauba koja je ostala je bez nagrade. Kao rad koji ih predstavlja odabrali su Crnu Bogorodicu Kristijana Kožula.

(Visited 199 times, 1 visits today)

Komentari