Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Knjige

„Muzej nevinosti“ Orhana Pamuka proglašen najboljim europskim muzejom

23.05.2014. Tijana Živko
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Muzej nevinosti Orhana Pamuka proglašen je najboljim europskim muzejom na ovogodišnjoj dodjeli nagrada  EMYA – European Museum of the Year Award koja je održana u Umjetničkom muzeju u Tallinu. Orhan Pamuk primio je nagradu, odnosno skulpuru Jaje Henrya Moorea koja je prijenosna i svake se godine daje drugome pobjedniku.

Muzej je sagrađen na temelju istoimene knjige Muzej nevinosti u kojoj je glavni lik Kemal zaljubljen u Fusun. On je pripadnik visokog društva, a ona je pak iz drugog društvenog miljea, radi kao prodavačica. Kemal je zaručen za drugu, ali opsesivno skuplja svaki predmet koji Fusun dodirne (od šalice za čaj do ukosnica) te joj tako posvećuje Muzej nevinosti. Pamuk je kroz ovaj roman dodirnuo temu ljubavi, ali i ostale društvene tabue. Objavljen je 2008. godine, a muzej je otvorio 2012. U njemu su  prikupljeni predmeti iz svakodnevnog života u Istanbulu 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća. Predmete je Pamuk uglavnom sam prikupio za vrijeme pisanja romana pa možemo zaključiti da je ideju o otvaranju stvarnoga muzeja imao dok je pisao knjigu.

U vitrinama muzeja  izloženi su i novinski članci u kojima se govori o sve većoj moći vojske u Turskoj ili o studentskim protestima. Pamukovi eksponati grupirani su u 23 izloga prema isto toliko poglavlja knjige. To su svakodnevni predmeti koji imaju neke veze s nastankom romana i koji istovremeno pričaju priču o životu srednje klase u Istanbulu u drugoj polovini 20. stoljeća: razne kućne sitnice, odjevni predmeti, kino ulaznice, plakati za filmove koji su tada prikazivani, cigarete kakve se više ne proizvode, slatkiši koji se više nigdje ne mogu kupiti. Zanimljivo je da su u muzeju izložene 4.213 cigarete koje je Fusun popušila, a koje su pričvršćene na platnu koje stoji na zidu u muzeju.

Muzej nije ilustracija romana, a roman nije objašnjenje muzeja, ali su blisko povezani” – rekao je Pamuk.

Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Za izgradnju muzeja potrošio je gotovo 1,37 milijuna dolara koje je dobio primivši Nobelovu nagradu za književnost 2006. godine. Muzej nevinosti smješten je u kući iz 19. stoljeća, u kvartu Čukurdžuma, između jeftinih dućana koji, kako je netko svojedobno opisao, prodaju rabljene grudnjake i već potrošene sagove.

Pamukov je muzej dobio glavnu nagradu, a posebno je priznanje dobilo šest muzeja. Ove je godine u užoj konkurenciji od 25 europskih muzeja bila i zagrebačka Lauba koja je ostala je bez nagrade. Kao rad koji ih predstavlja odabrali su Crnu Bogorodicu Kristijana Kožula.

Komentari