Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Muzeologija iznosi novi pristup glazbenoj baštini

17.03.2015. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Press

Foto: Press

Na tisku se nedavno našao novi, 51. broj stručno znanstvene publikacije Muzeologija čiji je nakladnik Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba. Radi se o publikaciji za znanost, kulturu i umjetnost koja na 355 stranica evidentira glazbenu građu u muzejskim i drugim baštinskim institucijama, analizira stanje muzejskih glazbenih zbirki u Hrvatskoj i predstavlja nove audiovizualne tehnologije koje donose nove mogućnosti reproduciranja i komuniciranja glazbene baštine.

Novi broj Muzeologije sadrži 33 stručna i znanstvena rada, a podijeljen je u šest tematskih cjelina koje problematiziraju teorijske i praktične aspekte pojma glazbene baštine i njezina očuvanja, interpretiranja i reproduciranja. Urednica publikacije je Višnja Zgaga, ravnateljica MDC-a, koja ujedno aktualizira pitanja koja se već godinama provlače kroz muzeološku i muzikološku struku: Kako promovirati hrvatsku glazbenu baštinu na širem planu? Kako omogućiti publici da interaktivno doživi glazbu u svim njenim segmentima? Treba li Hrvatskoj muzej glazbe?

Zainteresirani za ovu temu moći će pročitati priloge u kojima su izdvojeni primjeri i pozitivna iskustva iz Europe koji su uspjeli zainteresirati publiku i probuditi u njoj senzibilitet za glazbenu građu, kontekstualizirajući i nadopunjujući izloške novim tehnologijama – video zidovima, akustičnim stupovima i iPadovima. 51. broj Muzeologije donosi i osvrte na probleme s kojima su se neki susreli pri restauraciji instrumenata, konkretne preporuke za sprečavanje zloupotrebe obnove glazbene građe kao i savjete za prezentaciju estetske komponente materijalne glazbene građe, odnosno akustičnih svojstava instrumenata.

Čitateljima se također pruža uvid u hrvatsku glazbenu baštinu u muzejima, bilo da je riječ o glazbenim zbirkama ili pojedinačnim premetima, crkvenim zbirkama, privatnim kolekcijama ili knjižnicama, te iznosi primjere iz aktualne muzeološke prakse, koja stalnim postavima, glazbenim manifestacijama i izložbenim projektima afirmira muzikologiju, a poseban dio posvećen je tradicijskim glazbenim instrumentima i utjecaju etno baštine na suvremenu muzikologiju.

Ukoliko želite saznati postoji li mogućnost za otvaranje muzeja glazbe i u kojoj je mjeri zastupljena glazbena baština u ostalim hrvatskim muzejima zapustite se u Muzejski dokumentacijski centar u Ilici 44 po novi broj Muzeologije ili ju naručite direktno putem maila financije@mdc.hr , po cijeni od 150 kn.

(Visited 61 times, 1 visits today)

Komentari