Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Muzeologija iznosi novi pristup glazbenoj baštini

17.03.2015. Ziher.hr
Foto: Press

Foto: Press

Na tisku se nedavno našao novi, 51. broj stručno znanstvene publikacije Muzeologija čiji je nakladnik Muzejski dokumentacijski centar (MDC) iz Zagreba. Radi se o publikaciji za znanost, kulturu i umjetnost koja na 355 stranica evidentira glazbenu građu u muzejskim i drugim baštinskim institucijama, analizira stanje muzejskih glazbenih zbirki u Hrvatskoj i predstavlja nove audiovizualne tehnologije koje donose nove mogućnosti reproduciranja i komuniciranja glazbene baštine.

Novi broj Muzeologije sadrži 33 stručna i znanstvena rada, a podijeljen je u šest tematskih cjelina koje problematiziraju teorijske i praktične aspekte pojma glazbene baštine i njezina očuvanja, interpretiranja i reproduciranja. Urednica publikacije je Višnja Zgaga, ravnateljica MDC-a, koja ujedno aktualizira pitanja koja se već godinama provlače kroz muzeološku i muzikološku struku: Kako promovirati hrvatsku glazbenu baštinu na širem planu? Kako omogućiti publici da interaktivno doživi glazbu u svim njenim segmentima? Treba li Hrvatskoj muzej glazbe?

Zainteresirani za ovu temu moći će pročitati priloge u kojima su izdvojeni primjeri i pozitivna iskustva iz Europe koji su uspjeli zainteresirati publiku i probuditi u njoj senzibilitet za glazbenu građu, kontekstualizirajući i nadopunjujući izloške novim tehnologijama – video zidovima, akustičnim stupovima i iPadovima. 51. broj Muzeologije donosi i osvrte na probleme s kojima su se neki susreli pri restauraciji instrumenata, konkretne preporuke za sprečavanje zloupotrebe obnove glazbene građe kao i savjete za prezentaciju estetske komponente materijalne glazbene građe, odnosno akustičnih svojstava instrumenata.

Čitateljima se također pruža uvid u hrvatsku glazbenu baštinu u muzejima, bilo da je riječ o glazbenim zbirkama ili pojedinačnim premetima, crkvenim zbirkama, privatnim kolekcijama ili knjižnicama, te iznosi primjere iz aktualne muzeološke prakse, koja stalnim postavima, glazbenim manifestacijama i izložbenim projektima afirmira muzikologiju, a poseban dio posvećen je tradicijskim glazbenim instrumentima i utjecaju etno baštine na suvremenu muzikologiju.

Ukoliko želite saznati postoji li mogućnost za otvaranje muzeja glazbe i u kojoj je mjeri zastupljena glazbena baština u ostalim hrvatskim muzejima zapustite se u Muzejski dokumentacijski centar u Ilici 44 po novi broj Muzeologije ili ju naručite direktno putem maila financije@mdc.hr , po cijeni od 150 kn.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Komentari