Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Na festival u Rotterdamu uvrštena još tri domaća naslova

14.01.2016. Ziher.hrFoto: Scena iz filma Sve, još uvijek, u orbiti, havc.hr

Eksperimentalno-dokumentarni film Sve, još uvijek, u orbiti Dane Komljena i Jamesa Lattimera u produkciji zagrebačkog Restarta prikazuje se u natjecateljskoj sekciji kratkometražnih filmova ‘Tiger Awards Competition‘. Film je sniman tijekom 2015. godine u Brazilu, a baziran je na snu talijanskog sveca Don Bosca iz 1883. koji je poslužio kao osnova za izgradnju novog brazilskog glavnog grada Brazilije. Film istražuje njegovu vezu s malenim radničkim gradićem nadomak megalopolisa, a koji je nedugo nakon izgradnje Brazilije potopljen. Glavni producenti filma su Oliver Sertić ispred Restarta te Dane Komljen i James Lattimer, a koprodukciju potpisuju Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić ispred srpskog Dart Filma i Daniela Mourinho, producentica brazilske kuće Flvmina Creative Production. Projekcija na 45. IFFR-u bit će ujedno i svjetska premijera filma.

Višestruko nagrađivani Zvizdan u režiji Dalibora Matanića i nizozemsko-francusko-hrvatska koprodukcija Puni udar cijenjenog nizozemskog redatelja Davida Verbeeka prikazat će se u sekciji nazvanoj ‘Limelight’, a riječ je o sekciji u sklopu novog programa IFFR-a ‘Voices’. Podsjetimo, Zvizdan je krajem prošle godine nominiran za nagradu Satellite za najbolji strani film, koju dodijeljuje Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy – IPA). Ovo važno priznanje stiglo je nakon devetnaest nagrada, uspješne hrvatske distribucije i četrdeset međunarodnih festivala diljem svijeta. Scenarist i redatelj filma je Dalibor Matanić, glavne su uloge odigrali Tihana Lazović i Goran Marković, a film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije. Ziherovu recenziju Zvizdana možete pročitati na linku.

ALL STILL ORBIT Trailer from Restart on Vimeo.

Puni udar nastao je u produkciji tvrtke Lemming Film te koprodukciji hrvatske Jaako dobre produkcije i Bac Filmsa. Film je u cijelosti sniman na lokacijama u Hrvatskoj koja je ‘glumila’ Jemen, pustinju Nevade, grad Brisel i pusti otok u oceanu, a riječ je o psihološkom trileru o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu. Film je na 51. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu osvojio Srebrnu plaketu za najbolju kameru (Frank Van Den Eeden), dok je glumica Lizzi Brocheré osvojila Srebrnog Huga za najbolju glumicu.

Podsjetimo, ranije je objavljeno kako će se u kratkometražnom programu prikazati još dva hrvatska naslova: Belladonna Dubravke Turić snimljena u produkciji Spiritus Movensa i animirani film Tu tamo redatelja Alexandera Stewarta, nastao u produkciji zagrebačkog Bonobostudija.

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji – osim što svake godine privlači desetine tisuća profesionalaca i posjetitelja – određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Zbog bogatog filmskog programa, velike posjećenosti i izuzetno razvijenog industrijskog segmenta (filmski sajam CineMart) Rotterdam se ubraja među festivale prve kategorije. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

(Visited 61 times, 1 visits today)

Komentari