Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Na festival u Rotterdamu uvrštena još tri domaća naslova

14.01.2016. Ziher.hrFoto: Scena iz filma Sve, još uvijek, u orbiti, havc.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Eksperimentalno-dokumentarni film Sve, još uvijek, u orbiti Dane Komljena i Jamesa Lattimera u produkciji zagrebačkog Restarta prikazuje se u natjecateljskoj sekciji kratkometražnih filmova ‘Tiger Awards Competition‘. Film je sniman tijekom 2015. godine u Brazilu, a baziran je na snu talijanskog sveca Don Bosca iz 1883. koji je poslužio kao osnova za izgradnju novog brazilskog glavnog grada Brazilije. Film istražuje njegovu vezu s malenim radničkim gradićem nadomak megalopolisa, a koji je nedugo nakon izgradnje Brazilije potopljen. Glavni producenti filma su Oliver Sertić ispred Restarta te Dane Komljen i James Lattimer, a koprodukciju potpisuju Nataša Damnjanović i Vladimir Vidić ispred srpskog Dart Filma i Daniela Mourinho, producentica brazilske kuće Flvmina Creative Production. Projekcija na 45. IFFR-u bit će ujedno i svjetska premijera filma.

Višestruko nagrađivani Zvizdan u režiji Dalibora Matanića i nizozemsko-francusko-hrvatska koprodukcija Puni udar cijenjenog nizozemskog redatelja Davida Verbeeka prikazat će se u sekciji nazvanoj ‘Limelight’, a riječ je o sekciji u sklopu novog programa IFFR-a ‘Voices’. Podsjetimo, Zvizdan je krajem prošle godine nominiran za nagradu Satellite za najbolji strani film, koju dodijeljuje Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy – IPA). Ovo važno priznanje stiglo je nakon devetnaest nagrada, uspješne hrvatske distribucije i četrdeset međunarodnih festivala diljem svijeta. Scenarist i redatelj filma je Dalibor Matanić, glavne su uloge odigrali Tihana Lazović i Goran Marković, a film je proizvela zagrebačka Kinorama u koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije. Ziherovu recenziju Zvizdana možete pročitati na linku.

ALL STILL ORBIT Trailer from Restart on Vimeo.

Puni udar nastao je u produkciji tvrtke Lemming Film te koprodukciji hrvatske Jaako dobre produkcije i Bac Filmsa. Film je u cijelosti sniman na lokacijama u Hrvatskoj koja je ‘glumila’ Jemen, pustinju Nevade, grad Brisel i pusti otok u oceanu, a riječ je o psihološkom trileru o vojnom navigatoru koji iz baze u Nevadi upravlja američkim dronovima u Afganistanu i Pakistanu. Film je na 51. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu osvojio Srebrnu plaketu za najbolju kameru (Frank Van Den Eeden), dok je glumica Lizzi Brocheré osvojila Srebrnog Huga za najbolju glumicu.

Podsjetimo, ranije je objavljeno kako će se u kratkometražnom programu prikazati još dva hrvatska naslova: Belladonna Dubravke Turić snimljena u produkciji Spiritus Movensa i animirani film Tu tamo redatelja Alexandera Stewarta, nastao u produkciji zagrebačkog Bonobostudija.

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji – osim što svake godine privlači desetine tisuća profesionalaca i posjetitelja – određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Zbog bogatog filmskog programa, velike posjećenosti i izuzetno razvijenog industrijskog segmenta (filmski sajam CineMart) Rotterdam se ubraja među festivale prve kategorije. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Komentari