Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

14.03.2019.

Vrijeme čitanja: 5 minute ZIherung je nova serija članaka koja će pokriti albume koje je naš Luka Sinković slušao ili koji su ga samo okrznuli, a da su objavljeni u mjesecu iz naslova.

Vizart

Na mjesto uništenih kipova Bude postavljene su njihove 3D projekcije

18.06.2015. Marija VukšićFoto: robertogreco.tumblr.com
Vrijeme čitanja: 2 minute

Točno prije 14 godina uništena su dva kipa Bude u Bamiyanu u Afganistanu koji su tamo stajali od 6. stoljeća i bili su najveći na svijetu, visine preko 50 metara. Uništili su ih Talibani koji su u kipovima izbušili rupe i potom su u rupe postavili dinamit. Razlog za uništavanje kipova bio je taj da su pripadali “krivoj” vjeri. Kriminalan čin zgrozio je čitav svijet, a tadašnji vođe islamskog svijeta također su osudili taj čin kao nepoštivanje tuđe vjere i nečega što je drugima sveto. Od kipova nije ostalo ništa doli praznog prostora usječenog u stijenu, a UNESCO je nekadašnje obitavalište dva velika kipa stavio na popis ugroženih mjesta svjetske baštine.

Kineski par Janson Yu i Liyan Hu bili su toliko nesretni zbog uništenja da su uložili 120 tisuća dolara i pomogli napraviti 3D projektor dovoljno jak da projecira tzv. holograme nekadašnjih kipova Bude u prazan prostor u stijeni koji je ostao za njima. Projekt je izveden uz dopuštenje UNCESCA i afganistanske vlade i zasad je jedina prilika za vidjeti kipove u punom sjaju jer stručnjaci smatraju da će obnavljanje kipova koštati  30 milijuna dolara po kipu. Hologrami nažalost neće biti stalno uključeni i prvo njihovo predstavljanje javnosti trajalo je dva dana, no zbog toga se javnost ponovo sjetila kipova Bude u Afganistanu te ostaje za nadati se da neće ponovo pasti u zaborav i da će se nešto poduzeti po pitanju njihove obnove.

Foto: kimleutwyler.tumblr.com

Foto: kimleutwyler.tumblr.com

Iako se danas svi zgražaju nad uništavanjem povijesnih spomenika od strane ISIS-a, ova priča pokazuje da to nije ništa novog. Ono što je strašno jest ljudska sposobnost da na takve činove zaboravi i svaki im se put iznova čudi. Ponekad za uništenje povijesnih spomenika nisu krivi nikakvi islamski ekstremisti no, o tome se uglavnom ne govori. Tako je primjerice američka vojska uništila ono što je ostalo od Nabukodonosorovog Babilona. Svojim su tenkovima oštetili Ištarina vrata, a zemlju su izrovali do te mjere da je sve što se nalazilo ispod nje sad usitnjeno do neprepoznatljivosti. Osim Američkih tenkova, turisti su također često podcijenjena skupina po pitanju opasnosti za povijesno važne spomenike i mjesta. Francuska špilja Chauvet koja sadrži najstarije poznate ljudske crteže tako neće nikad biti otvorena za javnost već je umjesto nje, javnosti dostupna njezina vjerna replika. Razlog je tome što je već nekoliko takvih špilja u Francuskoj pretrpjelo znatna oštećenja zbog ljudskog utjecaja. Isto će vam reći i turistički vodič kad odete u špilju Biserujku na Krku. Polomljenim stalaktitima i stalagmitima uzrok su ljudi koji su odlučili uzeti dio špilje sa sobom doma.

Iako su 3D projekcije lijep način rekonstruiranja materijalnih segmenata povijesti koji više ne postoje (ili gotovo ne postoje) u fizičkom obliku, također su gorak podsjetnik na krhkost i osjetljivost istih te na često poguban ljudski utjecaj na ono što bi nam trebalo biti od velike važnosti. Upravo su hologrami odraz naše sadašnjice, tehnološki naprednog društva koje se češće okreće uništenju nego očuvanju iako je zapravo sad, više nego ikad, u mogućnosti očuvati svijet oko sebe. Stoga treba imati na umu da bi 3D projekcije trebale biti alternativa kad ništa drugo nije moguće ili dobra nadopuna već postojećem, a ne budućnost prema kojoj se neizbježno krećemo.

Više snimaka ovog događaja možete pogledati na linku.

(Visited 120 times, 1 visits today)

Komentari