Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Nagrada “Tin Ujević” pripala Vesni Krmpotić

09.07.2013. Ermin PreljevićVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com


Društvo
hrvatskih književnika (DHK) je u Vrgorcu ove godine nagradu “Tin Ujević” za najbolju pjesničku zbirku jednoglasno dodijelilo Vesni Krmpotić za njenu zbirku Žar ptica. Dodjela je bila u sklopu tradicionalne manifestacije “S Tinom u Vrgorcu”, a Krmpotićeva zbirka je pobijedila u konkurenciji od 53 pjesničkih zbiraka.

Društvo je svoj odabir obrazložilo objašnjenjem kako je Žar ptica  zbirka koja se već sada upisala u živu povijest hrvatske književnosti i poezije, naglašujući pritom  motive ljubavi i pripadnosti, drevnih civilizacija i orijentalnih kultura i religija te metafizičku igru bivstvovanja u zbirci kao elemente koji ju čine izvanrednom i dostojnom nagrade.

Krmpotić je sama istaknula kako joj je neizmjerna čast primiti upravo ovu nagradu koja nosi ime Tina Ujevića, čovjeka za kojeg smatra da je bio najvećim pjesnikom na Balkanu i šire. Za nju je Ujević velikan koji nema ravnoga, čovjek koji ju je u mladosti inspirirao i za kojeg kaže da je bilo divno imati ga u vrijeme komunizma, kada je bez straha poručivao budite svoji na najljepši mogući način.

Krmpotić je tako postala dvadeseta pjesnikinja kojoj je dodijeljena nagrada “Tin Ujević”, a pri dodjeli joj je gradonačelnik Vrgorca Boris Matković uručio posebnu plaketu sa likom Tina Ujevića.

(Visited 274 times, 2 visits today)

Komentari