Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Izvedbene umjetnosti

Nagrada za dramsko djelo Marin Držić dodijeljena Dini Pešutu

28.03.2014. Ziher.hr

kazalište„Nagradu za dramsko djelo Marin Držić“ Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog stvaralaštva. Članovi Stručnog povjerenstva za „Nagradu Marin Držić“ za 2013. godinu u sastavu: Mario Kovač, predsjednik te Helena Sablić-Tomić i Nina Violić, donijeli su odluku o dobitnicima Nagrade za 2013. godinu, pročitavši 62 dramska djela, koja su autori po prvi put prijavljivali pod šifrom.

27. ožujka 2014. godine u Ministarstvu kulture u prisutnosti članova Stručnog povjerenstva za „Nagradu Marin Držić“ i predstavnika Ministarstva, otvorene su kuverte sa šiframa autora te je proglašeno da su dobitnici Nagrade za dramsko djelo za 2013. godinu:

I nagrada:

Dino Pešut: „(Pret)posljednja panda ili statika“

II. nagradu ravnopravno dijele:

Ružica Aščić: „U meni raste“

Valentina Galijatović: „Kod Peregrinovih“

III.nagrada:  

Marina Vujčić: „Umri ženski“

U uži izbor dramskih djela koja se ističu kvalitetom i preporučuju  za potencijalno uprizorenje predloženi su: Filip Nola: „Tri iks i ja“, Elvis Bošnjak: „Rebro“, Damir Markovina: „Tukolovka“, Slobodan Prosperov Novak: „Mozartov sin“, Boris Škifić: „Močvara, livada, svejedno“.

Prvu nagradu povjerenstvo je dodijelilo drami „(Pret)posljednja panda ili statika“ Dine Pešuta. Drama je to pisana rafalnim stilom brzih i kratkih rečenica koji iznose sliku odrastanja četvero mladih ljudi iz ratnog i poratnog Siska. Dva muška i dva ženska lika kreću sa istih startnih pozicija, iz podrumskih skloništa bombardiranog grada a život ih zatim oblikuje u potpuno različite ljude isprva malim pomacima koji vremenom postanu tektonski. Drama izrazito precizno i duboko zasjeca neuralgično tkivo poslijeratnog tranzicijskog društva te gotovo bez greške detektira „povijest bolesti“ naših prostora.

Svečana dodjela „Nagrada Marin Držić“ za 2013. godinu održat će se na otvorenju „Festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani“ u HNK Split.

Komentari