Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Film

Podijeljene nagrade 'Nikola Tanhofer' najboljim hrvatskim filmskim snimateljima

30.12.2014. Paula Bračko
Foto: www.havc.hr

Foto: www.havc.hr

Hrvatska udruga filmskih snimatelja utemeljila je nagradu „Nikola Tanhofer“ ove godine i odmah ih podijelila najistaknutijima za svoj rad na kratkometražnim i dugometražnim filmskim uradcima. Struka je prepoznala trud Marka Sablića na filmu Teleport Zovko, a ujedno je nagrađen i za rad na seriji Počivali u miru koja će, podsjećamo, dobiti i američku verziju budući da je producentska kuća Lionsgate otkupila prava na istu.

Za snimateljski rad na filmu Šuti nagrađen je Mirko Pivčević, a nagrade su svima uručene u prostoru Hrvatskog audiovizualnog centra. Ova moćna drama koja tematizira obiteljsko nasilje i prikazuje odrastanje te daljnji život protagonistice Bebe i njezine okoline, prikazana je na nekoliko različitih regionalnih i svjetskih festivala, a zaradila je i dobar niz nagrada na Pula Film Festivalu.

Budući da je ovo tek prva godina da je nagrada dodijeljena, zasigurno će uslijediti ulaganje još više truda u snimateljski rad, a samim time i promicanje vrednovanja izvrsnosti autora i njihove vizualne osebujnosti. Nagrada se dodijeljuje najboljim ostvarenjima iz područja filmskoga snimanja, a s obzirom da nosi ime filmskog snimatelja, redatelja, scenarista i utemeljitelja snimateljskog odsjeka na Akademiji dramske umjetnosti, neće trebati dugo da među strukom postane jedna od najznačajnijih nagrada za odavanje priznanja za snimateljski rad.

(Visited 149 times, 1 visits today)

Komentari