Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Nagrade

Vodimo vas u Tvornicu kulture na koncert islandskog slavuja Sóley

22.05.2017. Ziher.hrFoto: Birgisdóttir Ingibjörg

Soley, islandski indie pop slavuj, u zagrebačku Tvornicu kulture dolazi u srijedu 24. svibnja. Sjajna multi-instrumentalistica i pjevačica početkom svibnja objavila je svoj treći album “Endless Summer” koji je vodi na europsku turneju u sklopu koje dolazi na premijerni nastup u Hrvatskoj.

U zadnjih nekoliko godina Soley je privukla mnoštvo poklonika sa svojim bajkovitim pjesmama i hipnotizirajućim ritmovima. Hvaljena zbog pedantnog odnosa prema kompoziciji, njen rad je pun sanjivih melodija i mračnog nadrealizma. Tijekom studija piana i kompozicije na Umjetničkoj akademiji na Islandu Soley je bila dio benda Seabear. Kao solo umjetnica predstavila se 2010. godine s EP-em “Theater Island”, a na dugosvirajućem albumu “We Sink” 2011. već je imala fan bazu odanu njezinim fantastičnim alt-pop tonovima. EP “Krómantík” iz 2014. sastojao se od piano solaža koje su u originalu skladane za razne kazališne i filmske projekte.

Novi album “Endless Summer” broji osam pjesama. Napuštajući tamne tonove prethodnika “Ask the Depp” iz 2015. godine, ovaj album se više fokusira na optimistične tonove te organske i akustične aranžmane, pokazujući prevrtljivost islandskog ljeta tj. svijesti, a sniman je s dugogodišnjim suradnikom i prijateljem Albertom Finnbogasonom. Soley na novom albumu pjeva o toplini koja čeka nakon snijega, a pjesme pružaju nadu, mudrost i vitalnost. Kroz cijeli album aranžmani koji su rađeni za manje orkestre odaju šarolikost zvuka, pa se na pjesmama, poput Never Cry Moon koja najavljuje album, klarinet, trombon i čelo sjajno nadopunjuju s njenim repetitivnim dionicama na pianu.

Ulaznice za premijerno hrvatsko gostovanje Soley u Tvornici kulture mogu se kupiti po cijeni od 80 kn u pretprodaji, dok će na dan koncerta cijena iznositi 100 kn. Službena prodajna mjesta su Tvornica kulture, Aquarius CD shop u Varšavskoj, Dirty Old Shop i sustav Entrio.hr. Ziher.hr je za svoje čitatelje pripremio 2×2 ulaznice, a možete ih osvojiti tako da na Ziherovoj Facebook stranici pronađete ovu objavu te u komentaru tagirate osobu s kojom želite otići na koncert Soley.

Intervju sa Soley pročitajte ovdje.

Komentari