Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Nagrade

Nagradnjača: Stiže Farhadijeva Prošlost u Europu!

18.03.2014. Inja Drače
© Carole Bethuel

Press materijali/Kino Europa

Novi film Asghara Farhadija jednostavnog naziva Prošlost stiže u četvrtak u kino Europu.  Ova je prva drama iranskog redatelja koju je snimio izvan Irana te na stranome jeziku, francuskome. Prati priču o Irancu (Ali Mosaffa) koji stiže u Francusku kako bi finalizirao rastavu od svoje žene (Bérénice Bejo). Ona se viđa sa Samirom (Tahar Rahim) što njezina kćer ne odobrava.

Na festivalu u Cannesu Bérénice Bejo je osvojila nagradu za najbolju glumicu, a Farhadi od žirija za najboljeg redatelja. Prije dvije godine njegov je film A Separation osvojio Oscara u kategoriji najboljeg filma na stranome jeziku, što je samo jedna u nizu nagrada prepoznatog redatelja.

Iako se Farhadi preselio u Francusku kako bi što bolje razumio ritam francuskog jezika, morao se koristiti prevoditeljem tijekom režiranja, a jedan od glavnih likova Ali Mosaffa naučio je jezik samo dva mjeseca prije početka snimanja.

Kritike filma su vrlo pozitivne, od glume preko scenarija do redateljske palice. A vi imate priliku osvojiti 2×2 karte za ovaj očekivani film. Uz ime i prezime u komentaru napišite i koji dan želite posjetiti Europu; četvrtak ili petak. Sretno!

(Visited 58 times, 1 visits today)

Komentari