Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Najava: 13. Dani performansa u Varaždinu donose bogat program od 12. do 15. lipnja

10.06.2014. Ziher.hr
Foto: www.facebook.com/GalerijskiCentarVaraždin

Foto: www.facebook.com/GalerijskiCentarVaraždin

Dani performansa Varaždin doživjet će svoje 13. izdanje od 12. do 15. lipnja. Od četvtka do nedjelje u bivšoj sinagogi, Galeriji Miljenko Stančić te na nekoliko otvorenih lokacija u užoj jezgri grada, izvest će se gotovo 10 performansa domaćih i inozemnih umjetnika.

Festival će biti otvoren izložbom fotografija „Kunst für uns“ autora Damira Širole, koji je ovjekovječio performans Toma Gotovca aka Antonija Lauera na otvaranju 42. likovnog salona HDLU 2007. godine u Zagrebu. Njegove fotografije bit će postavljene u Galeriji Miljenko Stančić, a nakon toga će umjetnik Ivan Mesek izvesti performans „History will teach us nothing“. Mesek će svoje viđenje povijesti kao učiteljice života prikazati podno Lančane kule na Stančićevom trgu.

Spartak Dulić iz Subotice izvest će svoj performans „XFG-9H“. Dulić je diplomirao na ALU u Zagrebu, a samostalne i skupne izložbe imao je diljem svijeta. Njegov osebujni performans uključuje kadu, bijelu boju i crno platno, a možete ga pogledati u petak na Trgu Miljenka Stančića.

Foto: www.facebook.com/GalerijskiCentarVaraždin

Foto: www.facebook.com/GalerijskiCentarVaraždin

Umjetnik HR-Stamenov, Bugarin s njemačkom adresom, poznati je umjetnik koji stvara site-specific, medijske, zvučne i svjetlosne intervencije. Na Danima performansa postavit će audio-vizualnu instalaciju „Oluja“ kojom će simulirati olujno vrijeme u zatvorenom prostoru, unutar bivše sinagoge.

U Julijanovom dvorištu Timo Soppela iz Finske predstavit će rad MUU Galerije u Helsinkiju projekcijom video arhive „Performance Voyage 4“, odnosno snimkama performansa izvedenima u Helsinkiju. Ovim gostovanjem započinje se međunarodno povezivanje Dana performansa s inozemnim institucijama i udrugama.

Snovi i noćne more u subotu

U subotu će Kata Mijatović, poznata hrvatska multimedijalna umjetnica, koja se najčešće  izražava performansom i videom, izvesti dva dijela svog opusa „Arhiv snova“ kojim je predstavila Hrvatsku na prošlogodišnjem 55. Venecijanskom bijenalu, najvećoj svjetskoj izložbi suvremene umjetnosti. U Varaždinu ćemo u subotu prijepodne vidjeti dio tog višegodišnjeg projekta, akciju „Dva sna“, a navečer će u bivšoj Mijatović sinagogi čitati „Noćne more iz Arhiva“.

Foto: www.facebook.com/GalerijskiCentarVaraždin

Foto: www.facebook.com/GalerijskiCentarVaraždin

Antonio Grgić će, također u subotu, izvesti performans „Sjene“ na glavnom gradskom trgu. Grgiću su glavni interes urbane intervencije i skulpture koje propituju odnose prirodnih i društvenih sila te protoka vremena. Grgić u svom projektu „Sjene“ oslikava sjene spomenika na pločniku gdje su nekad ti isti spomenici bili smješteni. Očekuje nas i performans umjetnika Zorana Pavelića „Čitanje Kožarićevih rečenica naopako” u bivšoj sinagogi.

Subotnji program završit će neformalnim druženjem na koncertu Picksiebnera na Kazališnom trgu, koji se organizira u sklopu festivala sinkronizacije „Sinki“.

Svakog dana od petka do nedjelje u Julijanovom će se dvorištu održati razgovori s umjetnicima te su svi zainteresirani pozvani da dođu i upoznaju autore koji gostuju na festivalu.

Organizator festivala je Galerijski centar Varaždin, a selektor programa je likovni kritičar i kustos Branko Franceschi. Dani performansa održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Ministarstva kulture RH.

(Visited 179 times, 1 visits today)

Komentari