Istaknuto
01.12.2016.

Cijela naša povijest satkana je na slučajnosti i poticajima vremena u kojem smo se našli. Bez ikakvog problema mogu zamisliti situaciju u kojem nas je umjesto rock manije prije 40 ili 30 godina pokosila neka druga „zarazna bolest“.

28.11.2016.

Izložba se dokazala kao kompleksan narativ jer je od izrazite kulturne važnosti za povijest kazališta, glazbe, kostimografije i baleta. Otvorenjem ove izložbe MUO se ucrtao na umjetničku kartu svijeta kao prvak u cjelokupnoj prezentaciji Orašara, remek-djela klasičnog baleta.

Knjige

Najava: Počinje serija predavanja egiptologa Daniela Rafaelića

28.11.2016. Ziher.hrFoto: Vukovič&Runjić/Press

U četvrtak 1. prosinca u knjižari Vuković & Runjić počinje serija predavanja cijenjenog povjesničara i egiptologa Daniela Rafaelića koji će publiku povesti na uzbudljivo putovanje spisima, pjesmama i pričama starih Egipćana. Na prvom će predavanju biti govora o kralju Keopsu, dok će tema posljednjeg biti ljubavna poezija iz 1200 g.pr. Kr., sve u ritmu jednom tjedno četvrtkom u 18.30 sati.

Književnost starog Egipta danas je, sačuvana na papirusu, rasprostranjena po mnogobrojnim svjetskim muzejima. Ona je često imala i višu funkciju; s jedne strane odražavala je stvarnost faraonskog doba, dok je s druge osiguravala čitatelju i dodir metafizike. Svaka od priča miješa stvarno i imaginarno, svaka ima i do danas nerazjašnjene rebuse i ključeve za dodatno razumijevanje vremena kada su Egiptom vladali faraoni. Ti su tekstovi često su i kritični prema vlasti, bave se ratovima, atentatima na vladara te orgijastičkim ponašanjem pojedinih članova faraonovog dvora. Upravo će o ovakvim i brojnim drugim temama biti riječi na predavanjima povjesničara Rafaelića.

Raspored predavanja:

1.12.2016.
Kralj Keops i čarobnjaci – 2500. g. pr. Kr.
Najpoznatiji od svih faraona za drevne je Egipćane bio junak serije priča u kojima se dokoni faraon bori s čarima nagih haremskih djevojaka kao i brojnim čarobnjacima koji su obitavali na dvoru graditelja Velike piramide.

8.12.2016.
Priča o razgovorljivom seljaku – 2100. g. pr. Kr.
Nema mnogo priča koje su kroz povijest sačivale toliku humanost i brigu za drugoga, poput ove. Opljačkan, pretučen i obespravljen, seljak odluči potražiti zadovoljštinu kod samog faraona.  O njemu je riječi i u jednom od najljepših filmova modernog Egipta.

15.12.2016.
Priča o brodolomcu – 1900. g. pr. Kr.
Iako dubinski cinična, ovo je priča u kojoj nasukani mornar na začaranom otoku susreće čudesna bića i duše umrlih. Ona ipak ima svoju stvarnu potvrdu u slavnoj ekspediciji faraonke Hatšepsut u do tada nepoznatu, a iznimno opasnu, zemlju Punt.

22.12.2016.
Roman o Sinuheu – 1800. g. pr. Kr.
Brutalno ubojstvo faraona Amenemheta pronašlo je svoje utočište i u najljepšoj, i najnapetijoj od svih staroegipatskih priča. Često nazivana i romanom, ona je iznimno utjecala kako na književni tako i na filmski izgled drevnog Egipta.

12.01.2017.
Priča o dva brata – 1200. g. pr. Kr.
Bratsko suparništvo čest je motiv staroegipatskih priča, no nikad se jedan drevni tekst nije toliko približio jednom od najpoznatijih tekstova iz Biblije.

19.01.2017.
Ljubavna poezija – 1200 g. pr. Kr.
Ciklus pjesama prepunih strasti, putenosti i ljubavnog zanosa, predstavit će se polaznicima onako kako te pjesme i zaslužuju – uživo uz glazbenu pratnju.

Komentari