Istaknuto
21.04.2017.

U Galeriji Klovićevi dvori trenutno je, uz Izazove moderne i retrospektivu Željka Senečića, postavljena i samostalna izložba All you need is luck Nikoline Ivezić. Radi se o jednoj od najprepoznatljivijih suvremenih slikarica (pogotovo za češće posjetioce Kluba na zagrebačkom Filozofskom, Limba ili kafića Boja) koja je razvila autentičan umjetnički izraz, stvorivši tako već poznate tzv. slikoreljefe ili piktoplastike, odnosno slike koje izlaze izvan svojih okvira u prostor.

21.04.2017.

U novoj seriji intervjua okupljenim pod nazivom "Let's jazz" predstavit ćemo novu hrvatsku jazz scenu. Njen prvi predstavnik je pijanist Zvjezdan Ružić.

Knjige

Najava: Počinje serija predavanja egiptologa Daniela Rafaelića

28.11.2016. Ziher.hrFoto: Vukovič&Runjić/Press

U četvrtak 1. prosinca u knjižari Vuković & Runjić počinje serija predavanja cijenjenog povjesničara i egiptologa Daniela Rafaelića koji će publiku povesti na uzbudljivo putovanje spisima, pjesmama i pričama starih Egipćana. Na prvom će predavanju biti govora o kralju Keopsu, dok će tema posljednjeg biti ljubavna poezija iz 1200 g.pr. Kr., sve u ritmu jednom tjedno četvrtkom u 18.30 sati.

Književnost starog Egipta danas je, sačuvana na papirusu, rasprostranjena po mnogobrojnim svjetskim muzejima. Ona je često imala i višu funkciju; s jedne strane odražavala je stvarnost faraonskog doba, dok je s druge osiguravala čitatelju i dodir metafizike. Svaka od priča miješa stvarno i imaginarno, svaka ima i do danas nerazjašnjene rebuse i ključeve za dodatno razumijevanje vremena kada su Egiptom vladali faraoni. Ti su tekstovi često su i kritični prema vlasti, bave se ratovima, atentatima na vladara te orgijastičkim ponašanjem pojedinih članova faraonovog dvora. Upravo će o ovakvim i brojnim drugim temama biti riječi na predavanjima povjesničara Rafaelića.

Raspored predavanja:

1.12.2016.
Kralj Keops i čarobnjaci – 2500. g. pr. Kr.
Najpoznatiji od svih faraona za drevne je Egipćane bio junak serije priča u kojima se dokoni faraon bori s čarima nagih haremskih djevojaka kao i brojnim čarobnjacima koji su obitavali na dvoru graditelja Velike piramide.

8.12.2016.
Priča o razgovorljivom seljaku – 2100. g. pr. Kr.
Nema mnogo priča koje su kroz povijest sačivale toliku humanost i brigu za drugoga, poput ove. Opljačkan, pretučen i obespravljen, seljak odluči potražiti zadovoljštinu kod samog faraona.  O njemu je riječi i u jednom od najljepših filmova modernog Egipta.

15.12.2016.
Priča o brodolomcu – 1900. g. pr. Kr.
Iako dubinski cinična, ovo je priča u kojoj nasukani mornar na začaranom otoku susreće čudesna bića i duše umrlih. Ona ipak ima svoju stvarnu potvrdu u slavnoj ekspediciji faraonke Hatšepsut u do tada nepoznatu, a iznimno opasnu, zemlju Punt.

22.12.2016.
Roman o Sinuheu – 1800. g. pr. Kr.
Brutalno ubojstvo faraona Amenemheta pronašlo je svoje utočište i u najljepšoj, i najnapetijoj od svih staroegipatskih priča. Često nazivana i romanom, ona je iznimno utjecala kako na književni tako i na filmski izgled drevnog Egipta.

12.01.2017.
Priča o dva brata – 1200. g. pr. Kr.
Bratsko suparništvo čest je motiv staroegipatskih priča, no nikad se jedan drevni tekst nije toliko približio jednom od najpoznatijih tekstova iz Biblije.

19.01.2017.
Ljubavna poezija – 1200 g. pr. Kr.
Ciklus pjesama prepunih strasti, putenosti i ljubavnog zanosa, predstavit će se polaznicima onako kako te pjesme i zaslužuju – uživo uz glazbenu pratnju.

Komentari