Istaknuto
23.02.2017.

Subota, 25.veljače, rezervirana je za jednog od naših najistaknutijih kantautora Nenu Belana koji će jednim posebnim koncertom u maloj dvorani Doma Spotova proslaviti 20. godišnjicu postojanja i djelovanja svog benda Neno Belan & Fiumens. Mi smo porazgovarali s njim pa doznajte što nam je rekao.

21.02.2017.

Zbunjeni ste trenutnom situacijom u HAVC-u? Priredili smo vam vodič kroz sve objave za medije koje se tiču inicijativa Puk'o nam je film i HFAD, Hrvoja Hribara i HAVC-a.

Knjige

Najava: Počinje serija predavanja egiptologa Daniela Rafaelića

28.11.2016. Ziher.hrFoto: Vukovič&Runjić/Press

U četvrtak 1. prosinca u knjižari Vuković & Runjić počinje serija predavanja cijenjenog povjesničara i egiptologa Daniela Rafaelića koji će publiku povesti na uzbudljivo putovanje spisima, pjesmama i pričama starih Egipćana. Na prvom će predavanju biti govora o kralju Keopsu, dok će tema posljednjeg biti ljubavna poezija iz 1200 g.pr. Kr., sve u ritmu jednom tjedno četvrtkom u 18.30 sati.

Književnost starog Egipta danas je, sačuvana na papirusu, rasprostranjena po mnogobrojnim svjetskim muzejima. Ona je često imala i višu funkciju; s jedne strane odražavala je stvarnost faraonskog doba, dok je s druge osiguravala čitatelju i dodir metafizike. Svaka od priča miješa stvarno i imaginarno, svaka ima i do danas nerazjašnjene rebuse i ključeve za dodatno razumijevanje vremena kada su Egiptom vladali faraoni. Ti su tekstovi često su i kritični prema vlasti, bave se ratovima, atentatima na vladara te orgijastičkim ponašanjem pojedinih članova faraonovog dvora. Upravo će o ovakvim i brojnim drugim temama biti riječi na predavanjima povjesničara Rafaelića.

Raspored predavanja:

1.12.2016.
Kralj Keops i čarobnjaci – 2500. g. pr. Kr.
Najpoznatiji od svih faraona za drevne je Egipćane bio junak serije priča u kojima se dokoni faraon bori s čarima nagih haremskih djevojaka kao i brojnim čarobnjacima koji su obitavali na dvoru graditelja Velike piramide.

8.12.2016.
Priča o razgovorljivom seljaku – 2100. g. pr. Kr.
Nema mnogo priča koje su kroz povijest sačivale toliku humanost i brigu za drugoga, poput ove. Opljačkan, pretučen i obespravljen, seljak odluči potražiti zadovoljštinu kod samog faraona.  O njemu je riječi i u jednom od najljepših filmova modernog Egipta.

15.12.2016.
Priča o brodolomcu – 1900. g. pr. Kr.
Iako dubinski cinična, ovo je priča u kojoj nasukani mornar na začaranom otoku susreće čudesna bića i duše umrlih. Ona ipak ima svoju stvarnu potvrdu u slavnoj ekspediciji faraonke Hatšepsut u do tada nepoznatu, a iznimno opasnu, zemlju Punt.

22.12.2016.
Roman o Sinuheu – 1800. g. pr. Kr.
Brutalno ubojstvo faraona Amenemheta pronašlo je svoje utočište i u najljepšoj, i najnapetijoj od svih staroegipatskih priča. Često nazivana i romanom, ona je iznimno utjecala kako na književni tako i na filmski izgled drevnog Egipta.

12.01.2017.
Priča o dva brata – 1200. g. pr. Kr.
Bratsko suparništvo čest je motiv staroegipatskih priča, no nikad se jedan drevni tekst nije toliko približio jednom od najpoznatijih tekstova iz Biblije.

19.01.2017.
Ljubavna poezija – 1200 g. pr. Kr.
Ciklus pjesama prepunih strasti, putenosti i ljubavnog zanosa, predstavit će se polaznicima onako kako te pjesme i zaslužuju – uživo uz glazbenu pratnju.

Komentari