Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Najava – Galicija: Zabranjena Krležina drama ponovno u Zagrebu

02.02.2015. Ziher.hr
Foto: Press

Foto: Press

Iako je s posljednjim danima 2014. i službeno završeno  obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, koje je u kazalištu obilježeno čitavim nizom projekata, početak veljače donosi nam još jednu Krležinu ratnu dramu, i to onu kojoj je praizvedba bila – zabranjena. Radi se o Galiciji kojom se Krleža vratio dramskom stvaralaštvu nakon prvotnog neuspjeha ciklusa Legende i polemika s Josipom Bachom, tadašnjim ravnateljem drame Hrvatskog narodnog kazališta. Nova produkcija Galicije, koja će biti premijerno izvedena u petak, 6. veljače u Centru za kulturu Trešnjevka, nastala je suradnjom studenata Akademije dramske umjetnosti i Filozofskog fakulteta, producentice Marine Trandler, redateljice Ive Srnec i studenta ukrajinistike Branimira Suka.

Uz nostalgičan zvuk ruskog valcera, suigru svjetla i mraka u naglašenoj simbolici smrti dizajnera Zdravka Trandlera, povijesni koloplet bogatih kostima i časničkih odora, predstava će nas vratiti u surov svijet Prvog svjetskog rata, te govoriti o propasti jednog starog svijeta i neumitnom dolasku ratne stvarnosti. U cijelu su dramu kao svojevrsni intermezzo vizionarski uklopljene dvije novele iz Hrvatskog boga Marsa, a likovi su pritom pretvoreni u mrtvački kor, motiv iz Krležinih ranih ekspresionističkih radova, koje su utjelovili studenti ukrajinistike FFZG-a. Mnogobrojni glumački ansambl predvode Alan Katić, Matija Antolić, Davor Kovač, Marko Cindrić, Asim Ugljen, Petra Vukelić, Ivan Grčić, Igor Stanković i Vjera Peršić.

Drugi čin Galicije, odnosno njene kasnije verzije naslovljene U logoruimali smo prilike vidjeti prošle godine na Festivalu Miroslava Krleže u režiji Georgija Para i izvedbi studenata 2. godine Akademije dramske umjetnosti, dok je Krležinim Vučjakom obilježen kraj 2014. godine – izveden je u zagrebačkom i osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, i to u režijama Zlatka Svibena i Ivice Buljana.

(Visited 178 times, 1 visits today)

Komentari