Istaknuto
17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ima sedam domaćih singlova koji se natječu ovog tjedna za vaše glasove, a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

Izvedbene umjetnosti

Najava – Galicija: Zabranjena Krležina drama ponovno u Zagrebu

02.02.2015. Ziher.hrVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: Press

Foto: Press

Iako je s posljednjim danima 2014. i službeno završeno  obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, koje je u kazalištu obilježeno čitavim nizom projekata, početak veljače donosi nam još jednu Krležinu ratnu dramu, i to onu kojoj je praizvedba bila – zabranjena. Radi se o Galiciji kojom se Krleža vratio dramskom stvaralaštvu nakon prvotnog neuspjeha ciklusa Legende i polemika s Josipom Bachom, tadašnjim ravnateljem drame Hrvatskog narodnog kazališta. Nova produkcija Galicije, koja će biti premijerno izvedena u petak, 6. veljače u Centru za kulturu Trešnjevka, nastala je suradnjom studenata Akademije dramske umjetnosti i Filozofskog fakulteta, producentice Marine Trandler, redateljice Ive Srnec i studenta ukrajinistike Branimira Suka.

Uz nostalgičan zvuk ruskog valcera, suigru svjetla i mraka u naglašenoj simbolici smrti dizajnera Zdravka Trandlera, povijesni koloplet bogatih kostima i časničkih odora, predstava će nas vratiti u surov svijet Prvog svjetskog rata, te govoriti o propasti jednog starog svijeta i neumitnom dolasku ratne stvarnosti. U cijelu su dramu kao svojevrsni intermezzo vizionarski uklopljene dvije novele iz Hrvatskog boga Marsa, a likovi su pritom pretvoreni u mrtvački kor, motiv iz Krležinih ranih ekspresionističkih radova, koje su utjelovili studenti ukrajinistike FFZG-a. Mnogobrojni glumački ansambl predvode Alan Katić, Matija Antolić, Davor Kovač, Marko Cindrić, Asim Ugljen, Petra Vukelić, Ivan Grčić, Igor Stanković i Vjera Peršić.

Drugi čin Galicije, odnosno njene kasnije verzije naslovljene U logoruimali smo prilike vidjeti prošle godine na Festivalu Miroslava Krleže u režiji Georgija Para i izvedbi studenata 2. godine Akademije dramske umjetnosti, dok je Krležinim Vučjakom obilježen kraj 2014. godine – izveden je u zagrebačkom i osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, i to u režijama Zlatka Svibena i Ivice Buljana.

(Visited 205 times, 1 visits today)

Komentari