Istaknuto
04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

29.07.2018.

Oliver Dragojević utkao se u toliko obiteljskih priča i zajedničkih trenutaka da smo zaboravili obraćati pažnju da je tu. I kako to valjda uvijek biva, dok netko ne uzdrma svakodnevnicu koju imamo, dok ne uzme njen komadić, ne primjećujemo da je tu i da je silno vrijedna.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Krležin 'Vučjak' u režiji Ivice Buljana u HNK Zagreb

26.12.2014. Ziher.hr
Foto: www.hnk.hr / Mara Bratoš

Foto: www.hnk.hr / Mara Bratoš

U utorak, 30. prosinca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održat će se premijera drame Vučjak Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana. Dramaturg je Vlaho Bogišić, skladatelj Mitja Vrhovnik Smrekar, scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, a dizajn svjetla potpisuje Son:Da. Asistent redatelja je Paolo Tišljarić, asistentica kostimografkinje Antonija Jakšić Dorotić, a asistent scenografa Ante Serdar.

Vučjak je jedna od najvažnijih drama Miroslava Krleže i ona u sebi sadrži gotovo sve karakteristike njegova dramskog opusa – od ranog ekspresionizma i avangarde, tematskih blokova i ideja do stilske nenadmašnosti kasnijih djela, koja su obilježila velik dio domaće književnosti  20. stoljeća.

Praizvedena 1923. na središnjoj nacionalnoj pozornici, zapravo neposredno uoči nove 1924. u kojoj se obilježavala deseta godišnjica početka Velikoga ili Svjetskoga rata, drama Vučjak Miroslava Krleže stabilizirala je promjenu na kojoj je njezin autor u shvaćanju umjetnosti i društva odlučno inzistirao. Poslije nepročitanih legendi i zapriječene Galicije (1920), pa nagrađene Golgote (1922), Vučjak je dramaturški, ali i stilski, metaforički, sažeo kompleks zaraćenog društva u unutrašnju dimenziju snažnog naslovnog simbola koji do danas zvuči kao opomena.

Foto: www.hnk.hr / Mara Bratoš

Foto: www.hnk.hr / Mara Bratoš

Ivica Buljan režira slavni Krležin tekst kao žanrovsku predstavu, mješavinu socijalne drame, pučkoga ljubića i kriminalističkog komada. Ovaj Vučjak simboličko je putovanje kroz burnu hrvatsku povijest 20. stoljeća, estetski i društveni događaj koji reinterpretira kultnu dramu odajući hommage bardu domaće književnosti i kazališta Miroslavu Krleži.

U predstavi glume Silvio Vovk (Krešimir Horvat), Alma Prica (Marijana Margetićka), Nina Violić (Eva), Goran Grgić (Juraj Kučić, Kelner Juro), Slavko Juraga (Vjekoslav Hadrović), Milan Pleština (Pantelija Crnković), Kristijan Potočki (Mitar), Franjo Kuhar (Lukač), Dušan Bućan (Grga Tomerlin), Siniša Popović (Starac), Ivan Glowatzky (Šipušić/Perekov Juro), Dragan Despot (Lazar Margetić), Ana Begić (Evina mati/Mati), Bojan Navojec (Polugan), Iva Mihalić (Poluganova žena), Nikša Kušelj (dr. Zlatko Strelec), Livio Badurina (Venger-Ugarković), Damir Markovina (Šef-redaktor), Alen Šalinović (Korektor) i Marija Šegvić (Nevjesta).

(Visited 106 times, 1 visits today)

Komentari