Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Najava: Mono će nad riječki OKC Palach nadviti melankoliju i sanjivost

21.04.2015. Ziher.hrFoto: Facebook.com/Distune

U srijedu 22. travnja u riječkom OKC Palach svoje će post rock boje sa zadnjeg, dvostrukog studijskog izdanja The Last Dawn/Rays of Darkness” predstaviti japanski Mono. U Zagrebu smo ih imali prilike već nekoliko puta slušati, no šteta je propustiti predivnu izliku da usred tjedna otputujete za Rijeku i razbijete nametnutu kolotečinu jednoličnog tjedna. Nitko nije lud da propusti ovakvu ljepotu od koncerta.

Čelistica Alison Chelsey krije se iza imena Helen Money. Poznata je u svijetu glazbe po svojim modernim i odvažnim kompozicijama ispunjenim pustolovnim težnjama u kreiranju vlastitog zvuka i performansa. Ona kanalizira svoju senzibilnost i iskustvo rock glazbenice kroz klasične instrumente, prožimajući oba žanra na nov i zanimljiv način. U svojoj karijeri bilježi preko 150-ak live nastupa, od kojih posebno treba izdvojiti suradnju sa Monom, Anthraxom, Disturbedom, Broken Social Scenom, Russian Circlesom, Bobom Mouldom, Archerm Prewittom i mnogim drugima.

Mono je prije petnaestak godina započeo vlastitu glazbenu misiju vodeći se izokrenutom, a opet lijepo sročenom izrekom: ‘Krenimo preko zvijezda do trnja, bez obzira na dužinu puta, uspone i padove’. Njihov prvijenac, Under the Piper Tree’’ pokazao je na jedan izvrnuto bolestan, psihodeličan i samo Japancima lako razumljiv način da je to vrlo moguće.  Objavom albuma For my Parents’’ u 2012. zaokružuju dulju epohu, koju je obilježilo preispitivanje vlastitih granica i mogućnosti. Posljednji projekt, dvostruki album The Last Down/ Rays of Darkness’’ fantastičan je prikaz koegzistiraja vrlo nam poznatih tema kao što su nade i beznađa, ljubav i gubitak iste, beskrajne radosti i neopisive boli. Ti elementarni životni fragmenti i komplicirani odnosi koji iz njih proizlaze, na prekrasan način rezoniraju glazbom benda.

Cijena ulaznica još samo danas iznosi 75 kuna, a na dan koncerta za kartu će biti potrebno izdvojiti 100 kuna. Pretprodaja je moguća u Dallas music shopu Rijeka na adresi Splitska 2a ili putem sustava Entrio. Vrijeme koncerta je predviđeno u 20:00 sati u OKC Palach u Rijeci sutra 22. travnja.

Komentari