Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Uncategorized

Najava – Niko me neće: sjećanje na Miroslava Krležu

26.12.2014. Hrvoje KorbarVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Kraj prosinca, koji je i u kulturnjačkim krugovima inače obilježen inventurom prošlogodišnjih zbivanja i povišenim blagdanskim raspoloženjem, ove će godine u Zagrebu biti posvećen Miroslavu Krleži. Osim premijere Krležina “Vučjaka” u režiji Ivice Buljana 30. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu, 29. prosinca bit će obilježena 33. obljetnica smrti Miroslava Krleže događanjem “Niko me neće” u sklopu kojeg će umjetnici različitih poetika i naraštaja premrežiti grad Zagreb u dramaturški osmišljenim programima koji udjelom glumačkog, plesnog, redateljskog i književno-teoretskog umijeća komunikacije u sferi javnosti, ukazuju na povezanost teksta i konteksta izvedbe Krležina duhovnog nasljeđa.

‘Niko me neće’ novo je multimedijalno događanje režirano kao «postajna drama»: duhovno putovanje s Krležom različitim prostorima grada Zagreba. Događanje su osmislili Goran Matović i Sibila Petlevski, a u realizaciji će im se 29. prosinca od 12 sati pridružiti mnogobrojni umjetnici. Program započinje u 12 sati u Memorijalnom prostoru Miroslav i Bela Krleža, gdje će se Predrag Matvejević prisjetiti svojih intervjua s Krležom uz pomoć Gorana Matovića, a nastavlja se u hotelu Esplanada u 14 sati za Krležinim stolom gdje će o Krležinim razmišljanjima o Europi govoriti Branka Cvitković, Mani Gotovac, Žarko Paić, Goran Pavlić, Sibila Petlevski i Zlatko Sviben. Odabir mjesta znakovit je i zbog slavne Krležine izjave da je hotel Esplanada mjesto gdje prestaje Europa i počinje Balkan.

Treća postaja je Kazališna kavana gdje u 17 sati razgovaraju Rene Medvešek, Mario Kovač, Olga Pakalović, Velimir Visković, Feđa Gavrilović, Sibila Petlevski i Goran Matović, a s obzirom na popis sudionika i mjesto održavanja možemo zaključiti da će u fokusu biti Krležino dramsko stvaralaštvo. Pretposljednja postaja je Muzej Mimara, gdje će premijerno biti prikazana nova filmska verzija najslavnije Krležine drame, Gospode Glembajevih, u režiji Željka Senečića. Radi se o verziji filma u kojoj je radnja, kao i u Senečićevoj kazališnoj adaptaciji, svedena na tri lica – Leonea (Andrej Dojkić), barunicu Castelli (Matija Prskalo) i Ignjata Glembayja (Žarko Savić). Ovo putovanje Krležom završit će u zagrebačkom klubu Močvara gdje će biti izvedena legenda Saloma u produkciji Umjetničke akademije u Osijeku koju će izvesti Selma Mehić pod mentorstvom Maje Đurinović.

(Visited 137 times, 2 visits today)

Komentari