Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Uncategorized

Najava – Niko me neće: sjećanje na Miroslava Krležu

26.12.2014. Hrvoje Korbar
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

Kraj prosinca, koji je i u kulturnjačkim krugovima inače obilježen inventurom prošlogodišnjih zbivanja i povišenim blagdanskim raspoloženjem, ove će godine u Zagrebu biti posvećen Miroslavu Krleži. Osim premijere Krležina “Vučjaka” u režiji Ivice Buljana 30. prosinca u Hrvatskom narodnom kazalištu, 29. prosinca bit će obilježena 33. obljetnica smrti Miroslava Krleže događanjem “Niko me neće” u sklopu kojeg će umjetnici različitih poetika i naraštaja premrežiti grad Zagreb u dramaturški osmišljenim programima koji udjelom glumačkog, plesnog, redateljskog i književno-teoretskog umijeća komunikacije u sferi javnosti, ukazuju na povezanost teksta i konteksta izvedbe Krležina duhovnog nasljeđa.

‘Niko me neće’ novo je multimedijalno događanje režirano kao «postajna drama»: duhovno putovanje s Krležom različitim prostorima grada Zagreba. Događanje su osmislili Goran Matović i Sibila Petlevski, a u realizaciji će im se 29. prosinca od 12 sati pridružiti mnogobrojni umjetnici. Program započinje u 12 sati u Memorijalnom prostoru Miroslav i Bela Krleža, gdje će se Predrag Matvejević prisjetiti svojih intervjua s Krležom uz pomoć Gorana Matovića, a nastavlja se u hotelu Esplanada u 14 sati za Krležinim stolom gdje će o Krležinim razmišljanjima o Europi govoriti Branka Cvitković, Mani Gotovac, Žarko Paić, Goran Pavlić, Sibila Petlevski i Zlatko Sviben. Odabir mjesta znakovit je i zbog slavne Krležine izjave da je hotel Esplanada mjesto gdje prestaje Europa i počinje Balkan.

Treća postaja je Kazališna kavana gdje u 17 sati razgovaraju Rene Medvešek, Mario Kovač, Olga Pakalović, Velimir Visković, Feđa Gavrilović, Sibila Petlevski i Goran Matović, a s obzirom na popis sudionika i mjesto održavanja možemo zaključiti da će u fokusu biti Krležino dramsko stvaralaštvo. Pretposljednja postaja je Muzej Mimara, gdje će premijerno biti prikazana nova filmska verzija najslavnije Krležine drame, Gospode Glembajevih, u režiji Željka Senečića. Radi se o verziji filma u kojoj je radnja, kao i u Senečićevoj kazališnoj adaptaciji, svedena na tri lica – Leonea (Andrej Dojkić), barunicu Castelli (Matija Prskalo) i Ignjata Glembayja (Žarko Savić). Ovo putovanje Krležom završit će u zagrebačkom klubu Močvara gdje će biti izvedena legenda Saloma u produkciji Umjetničke akademije u Osijeku koju će izvesti Selma Mehić pod mentorstvom Maje Đurinović.

(Visited 108 times, 1 visits today)

Komentari