Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Predstava ZKM-a 'Troia's Discount' u Tvornici kulture

19.11.2014. Ziher.hr
Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

U koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Tvornice kulture i Umjetničke organizacije SKOP premijerno će u subotu, 29. studenoga, u Tvornici kulture biti izvedena predstava  „Troia’s Discount“ redatelja i autora scenske instalacije Nenada Glavana. „Troia’s Discount“ je tekst slavnog talijanskog dvojca Ricci/Forte i revidira IX. knjigu Vergilijeve Eneide.

U toj brandiranoj krletki propagandnih apstrakcija, lišenih čovječnosti, otuđeni Vergilijevi junaci lutaju po robnom diskontu, potrošeni i rastrojeni u potrazi za novim “autentičnim” stimulansom. U klopku globalnog konzumerizma su čudom uhvaćeni delikventi casseurs Eurijal i Nis, zatim i tri žene Didona, Kreuza i Lavinija, povezane nemogućom ljubavi prema istom čovjeku.

U gerilskom pothvatu da dignu u zrak shopping mall ovi nemoćni junaci tragično stradavaju, a njihov otpor takvom sustavu, kojeg su i sami svojim konformizmom izgradili, poništava se tezom da “vole samo ono što ne mogu imati”. Prikaz je to promašenih, bankrotiranih sudbina punih nerealnih očekivanja. Atmosfere su trandy, dvosmislene, erotične s mnogo kompulzivnih strasti, a ambijent vrvi od pop ikona, neoklasika i nepodnošljive orgijske komercijalizacije.

Koprodukcija se ostvaruje i u suradnji sa Performing Arts Ensemble Ricci/Forte iz Rima i Teatro Piccolo (Teatro d’Europa) iz Milana.

U predstavi igraju Marica Vidušić, Anita Matić Delić, Jure Radnić, Mateo Videk i Sara Stanić. Za glazba i oblikovanje zvuka zaslužan je Massimo Passante Max, scenski pokret i koreografijiu Almira Osmanović, kostimograf je Matija Čop, oblikovanje rasvjete napravio je Vedran Rapo i suradnik za video je Igor Lušić. Ulaznice za studente koštat će samo 20 kuna.

(Visited 148 times, 1 visits today)

Komentari