Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Predstava ZKM-a 'Troia's Discount' u Tvornici kulture

19.11.2014. Ziher.hr
Foto: www.zekaem.hr

Foto: www.zekaem.hr

U koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih, Tvornice kulture i Umjetničke organizacije SKOP premijerno će u subotu, 29. studenoga, u Tvornici kulture biti izvedena predstava  „Troia’s Discount“ redatelja i autora scenske instalacije Nenada Glavana. „Troia’s Discount“ je tekst slavnog talijanskog dvojca Ricci/Forte i revidira IX. knjigu Vergilijeve Eneide.

U toj brandiranoj krletki propagandnih apstrakcija, lišenih čovječnosti, otuđeni Vergilijevi junaci lutaju po robnom diskontu, potrošeni i rastrojeni u potrazi za novim “autentičnim” stimulansom. U klopku globalnog konzumerizma su čudom uhvaćeni delikventi casseurs Eurijal i Nis, zatim i tri žene Didona, Kreuza i Lavinija, povezane nemogućom ljubavi prema istom čovjeku.

U gerilskom pothvatu da dignu u zrak shopping mall ovi nemoćni junaci tragično stradavaju, a njihov otpor takvom sustavu, kojeg su i sami svojim konformizmom izgradili, poništava se tezom da “vole samo ono što ne mogu imati”. Prikaz je to promašenih, bankrotiranih sudbina punih nerealnih očekivanja. Atmosfere su trandy, dvosmislene, erotične s mnogo kompulzivnih strasti, a ambijent vrvi od pop ikona, neoklasika i nepodnošljive orgijske komercijalizacije.

Koprodukcija se ostvaruje i u suradnji sa Performing Arts Ensemble Ricci/Forte iz Rima i Teatro Piccolo (Teatro d’Europa) iz Milana.

U predstavi igraju Marica Vidušić, Anita Matić Delić, Jure Radnić, Mateo Videk i Sara Stanić. Za glazba i oblikovanje zvuka zaslužan je Massimo Passante Max, scenski pokret i koreografijiu Almira Osmanović, kostimograf je Matija Čop, oblikovanje rasvjete napravio je Vedran Rapo i suradnik za video je Igor Lušić. Ulaznice za studente koštat će samo 20 kuna.

(Visited 143 times, 1 visits today)

Komentari