Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Premijera 'Jazavca u Kerempuhu' u režiji Olivera Frljića

05.10.2014. Ziher.hr
Foto: www.kazalistekerempuh.hr

Foto: www.kazalistekerempuh.hr

Satiričko kazalište Kerempuh novu će sezonu otvoriti autorskim projektom Oliver Frljića, „Jazavac u Kerempuhu“.

Kako je sam redatelj zapisao: „Što se dogodilo s Jazavcem otkad je njegovo ime izbrisano iz naziva Satiričkog kazališta? Je li se vratio u Kočićevu dramu iz koje je i došao? Ili se ponovno našao pred sudom? Je li njegovo mjesto na pozornici nacionalne zoologije zauzela etnički čista kuna?

Mlađe generacije Jazavca nikada nisu upoznale. Starije su ga, sukladno službenim kulturnim politikama, temeljito zaboravile. Što se događa kad se ovaj nezvani gost vrati u kazalište koje se nekada dičilo njegovim imenom? Pravimo li se i dalje da ne znamo tko je i što Jazavac?

Foto: www.kazalistekerempuh.hr

Foto: www.kazalistekerempuh.hr

Ipak, Jazavac kojeg ovdje upoznajemo nije onaj Kočićev, a još manje satiričko-kazališni. On je zajednički nazivnik za vrijeme u kojem su određena imena predstavljala opasnost za njihove vlasnike, vrijeme koje bi nam se, ako je ikada otišlo, u skoroj budućnosti moglo vratiti. Jazavac kojeg ovdje upoznajemo je neočekivani odraz koji pojedini od nas otkrivaju u ogledalu kad potraže svoj vlastiti lik. S Jazavcem, koji se vratio na mjesto zločina, mjesto na kojem je simbolički ubijen, vraća se i sjećanje koje je obrisano.“

Autori teksta su, uz Frljića, Vilim Matula, Borko Perić, Hrvoje Kečkeš i Rakan Rushaidat, koji i glume u predstavi. Dramaturginja je Dora Delbianco, kostimografkinja Sandra Dekanić, Damir Ključarić je zadužen za izbor glazbe, a sam redatelj je ujedno i scenograf. Premijera predstave je u utorak, 7. listopada, a igra i 9., 10. te 11. listopada.

Komentari