Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Premijera predstave ‘Emil i detektivi’ u ZKM-u

05.02.2015. Ziher.hr
Foto: facebook.com/zekaem.hr

Foto: facebook.com/zekaem.hr

Premijera predstave „Emil i detektivi“ po romanu Ericha Kästnera,  u adaptaciji, režiji, scenografiji i oblikovanju videa Milana Trenca,  bit će u u subotu, 7.  veljače na sceni Istra Zagrebačkog kazališta mladih.

O predstavi je Milan Trenc kazao: „Premijera predstave Emil i detektivi završetak je procesa koji je trajao gotovo deset mjeseci. U skladu sa željama Ericha Kästnera, koji je htio mladoj publici predstaviti djecu sadašnjosti (ondašnjosti) i njihove vršnjake onakve kakvi uistinu jesu, i mi to želimo učiniti s ovim uprizorenjem Emila i detektiva. Izborom da djecu u predstavi glume djeca, a surađujući s vrsnim odraslim glumačkim kolegama, ostvarili smo ne samo suradnju glumačkog ansambla Zagrebačkoga kazališta mladih s njegovim Učilištem nego ćemo, nadamo se, ujedno pokazati da su mali glumci sposobni izdržati zahtjeve ove kompleksne, i za profesionalne glumce zahtjevne predstave.”

Predstava je zamišljena kao multimedijski spoj staroga i novoga, u kojem se videosnimke sukobljavaju s parnim lokomotivama, a dječaci u pumpericama odguruju skejtborde. Dinamična uporaba songova i glazbenih akcenata u kontrapunktu je s igrom svjetla i sjene te potencira multimedijski aspekt samog uprizorenja. Interaktivni videozid dominira sredinom pozornice i dočarava berlinske ulice i željezničke stanice onakvima kakve su bile nekad, a sve u multimedijskom ruhu digitalne ere.

Foto: facebook.com/zekaem.hr

Foto: facebook.com/zekaem.hr

U predstavi glume Zoran Čubrilo, Nataša Dorčić, Damir Šaban, Jasmin Telalović, Filip Nola, Dora Polić Vitez, Katarina Bistrović Darvaš te polaznici Učilišta Zagrebačkog kazališta mladih. Kostimografkinja je Doris Kristić,  oblikovateljica scenskog pokreta Blaženka Kovač Carić, skladatelj Davor Rocco, a asistentica redatelja Grozdana Lajić.

Ulogu dječaka Emila u alternaciji će tumačiti Andrija Žunac i Matija Tin Klarin, a još glume: Borna Sertić/Matko Mihaljević, Korina Rožmarić/Nika Trenc Sato/Nikolina Varga, Jan Rešetnik, Omer Hasanbegović, Karlo Gagulić, David Milanović, Luka Čubrić,  Andrija Knežević,  Filip Jukić,  Domagoj Mladić, Nina Skočak/Helena Jurić Šinkec te Antun Antolović, Petrunjela Baće, Inja Munić, Nika Škorić, Jona Vrček, Lea Vukmanić i Anja Žužul.

(Visited 244 times, 1 visits today)

Komentari