Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Premijera predstave 'Garderoba' u kazalištu KNAP

14.10.2014. Ziher.hr
Foto: www.knap.hr

Foto: www.knap.hr

U kazalištu KNAP u četvrtak, 16. listopada, premijerno će igrati predstava Garderobanastala prema istoimenom dramskom tekstu Dore Gelo, u režiji Paola Tišljarića.

Predstava problematizira muško-ženske odnose, a kako i sam naslov nagovještava, i kazalište je važan dio tih odnosa. Naime, oba su glavna lika zaposlena u kazalištu te se postavljaju pitanja poput – na koji način njihov posao utječe na njihov život i obrnuto? Kako odvojiti privatni život od poslovnog? Je li njihov život pozornica? Imamo osjećaj kao da smo usred natjecanja dviju osoba koje pokušavaju pridobiti našu naklonost te kao da zbog tog izgovaraju rečenice koje će samo njih prikazati u dobrom svjetlu. Kakvi bi njihovi odnosi bili da su iza pozornice, u garderobi, daleko od naših očiju?

Također je u predstavi prisutan motiv taštine. Ne čudi što je taština u prošlosti često prikazivana kroz simbole prolaznosti poput trulog cvijeća i lubanje. Taština je nešto protiv čega se bore sva četiri glavna lika, kako u privatnom, tako i u poslovnom životu. Stoga u predstavi imaju maske koje skrivaju njihova prava lica, a koje potječu iz meksičke tradicije slavljenja Dana mrtvih gdje se vjeruje da se prihvaćanjem smrti prihvaća život. A kad se ugase svjetla pozornice, hoće li se ugasiti i ljubav između glavnih likova ili će se tek tada ponovno roditi, bez taštine i bez glumljenja, ostaje otvoreno pitanje.

U predstavi igraju Marija Šegvić, Tomislav Krstanović, Dora Gelo i Pavle Vrkljan. Dramaturginja je Valentina Galijatović. Za koreografiju je zadužena Anja Đurinović, a kostimograf je Tea Bašić. Predstava je nastala u koprodukciji Točke na i te kazališta KNAP. Sljedeća izvedba nakon premijere je u četvrtak, 23. listopada.

(Visited 114 times, 1 visits today)

Komentari