Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Premijera predstave 'Ja glumac' riječkog dramskog studija ZIM

26.10.2014. Ziher.hr
Foto: www.hnk-zajc.hr

Foto: www.hnk-zajc.hr

Riječki Dramski studio za djecu i mlade ZIM (Zajc i Malik – Mladi za mlade) ima novi projekt pod simboličnim nazivom – Ja glumac. Riječ je o autorskom projektu kojeg potpisuju redateljica Renata Carola Gatica i dramaturginja Rebecca Agić. Cilj ovog projekta je da mladi glumci, polaznici dramskog studija, zavire u sebe, saznaju što ih pokreće, zašto su u kazalištu i zašto je kazalište u njima.
Projekt Ja glumac sastoji se od dvije predstave prema istom konceptu, stoga će biti upriličene i dvije premijerne izvedbe. Prva premijera, ona starije grupe polaznika ZIM-a, održat će se u ponedjeljak 27. listopada, a druga, mlađe grupe ZIM-ovaca, u utorak 28. listopada, obje u HKD-u na Sušaku s početkom u 19.30 sati.

U prvoj izvedbi glume Bartol Barać, Roberta Barešić, Lorena Galjanić, Sara Grgurić, Leo Nenadich, Jelena Sarajlić, Arian Sejka, Karin Stijelja, Laura Šalov, Lorena Šustar, Sara Vrban i Dominik Zoretić. U drugoj izvedbi, dan kasnije, glume: Piera Bertolini, Eli Derenčinović, Mario Jelić, Viktorija Kalić, Ira Krmpotić, Ani Maduna, Tara Pirija, Josipa Srzentić, Antonio Šango, Tino Trkulja, Lucija Vlašimsky te Luka Županović.

Foto: press

Foto: press

Projekt je nastajao kroz sedmomjesečni, gotovo dokumentaran proces rada sastavljen od razgovora, upoznavanja, vježbi… Zamišljen je kao produkt razgovora s polaznicima, mladim glumcima te improvizacijskog materijala na osnovu kojeg bi nastajao budući tekst. Kroz kombinaciju žive igre na sceni i snimljenog video materijala, pokušat će saznati zašto ih privlače kazalište i gluma, tko ih nadahnjuje, što bi željeli biti, što ih veseli i ispunjava te vide li sebe u budućnosti u svijetu glume, filma ili kazališta?

Video materijali prikazuju stvaran razgovor s mladim glumcima, gdje su privatni i ogoljeni od uloge koju izvode na sceni, a na samoj pozornici se odigrava upravo suprotno – susret s glumcem koji proživljava i igra svoju ulogu. „Predstava je stoga prvenstveno namijenjena upravo njima samima jer su radeći na njoj dobili jedinstvenu prigodu izraziti se, reći jasno i glasno o čemu maštaju i ostvariti tu maštariju.“, rekla je Renata Carola Gatica na konferenciji za novinare u HNK Ivana pl. Zajca.

Foto: press

Foto: press

U ovom projektu nastavlja se suradnja s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci pa su tako, pod mentorstvom svojih profesora, scenografiju osmislile studentice Liberta Mišan i Nevena Živić, kostimografiju Lucija Polonijo i Nevena Živić, a video produkciju Glorija Dragičević, Dora Filipović, Jasmina Jakopanec, Dorian Mataija, Nika Pavlović, Ivana Zavidić i Romina Tominić. U videu sudjeluju i neka poznata imena hrvatskog glumišta, kao što su Rade Šerbedžija, Dean Krivačić i glumci Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca: Anastazija Balaž Lečić, Olivera Baljak, Alen Liverić, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Nika Mišković, Damir Orlić, Tanja Smoje, Aleksandra Stojaković.

(Visited 172 times, 1 visits today)

Komentari