Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Najava: Tri kazališta, tri redatelja, tri premijere – jedan vikend

07.05.2014. Tim Hrvaćanin
www.zekaem.hr

www.zekaem.hr

Prvi vikend u svibnju tri su najjače zagrebačke kazališne kuće odlučile otvoriti s premijerama. Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, središnja nacionalna kazališna kuća, premijerno će izvesti „Noru“ Henrika Ibsena u režiji Saše Božića. ZKM ugošćuje bosanskohercegovačkog redatelja Dinu Mustafića, koji je kao predložak predstave „Kako smo preživjele“ uzeo eseje Slavenke Drakulić. Gavella ima koprodukciju s HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke, a riječ je o romanu Franza Kafke „Amerika“ u režiji Janusza Kice.

HNK polako otvara vrata mladim redateljima, dajući priliku jednom od najzanimljivijih autora mlađe generacije Saši Božiću da zatvori sezonu u kojoj su, uz njega, režirali velikani Tomaž Pandur, Paolo Magelli i Krešimir Dolenčić. Božić je najpoznatiji po radu sa Ksenijom Zec, s kojom je postavljao najčešće dječje predstave u Trešnji i Maloj Sceni, te nekoliko predstava u Exitu i Teatru &TD. No da je sposoban uhvatiti se u koštac s kompleksnijim dramskim komadima dokazuje njegova autorska vizija Marinkovićeve “Glorije'”u &TD-u.

www.hnk.hr

www.hnk.hr

HNK je voljan raditi s mladim redateljima ako su oni dorasli tim zahtjevima, čemu smo se mogli uvjeriti u triptihu predstava “U znaku vage”, gdje bismo kao pozitivan primjer mogli izdvojiti III. dio, onaj Olje Lozice. Stoga se od Božića i HNK, u najmanju ruku, očekuje nešto zanimljivo i originalno. U predstavi glume Dušan Bućan, Daria Lorenci Flatz, Luka Dragić, Lana Barić, Slaven Španović, Ivana Boban i Vito Krpan. Na predstavi su surađivale i Petra Hršćanec, zadužena za koreografiju, te već spomenuta Ksenija Zec, zadužena za scenski pokret.

ZKM nastavlja sa zanimljivim projektima i suradnjama, angažiravši sarajevskog redatelja Dinu Mustafića da napravi predstavu po esejima Slavenke Drakulić. On je tim esejima, koji govore o preživljavanju i prilagodbi u nekoliko društvenih sistema (komunizam, Domovinski rat i tranzicija), pridodao sjećanja glumica, bila ona pozitivna ili negativna. Zadao je glumačkom ansamblu da izdvoji i zapiše nekoliko sjećanja, koja su uprizorena i usklađena s Drakulićinim esejima, čime se pokriva nekoliko generacija i povijesnih razdoblja.

www.zekaem.hr

www.zekaem.hr

Uz sve to, možda je i najveća zanimljivost činjenica da glumački ansambl čine isključivo žene – osam glumica, ali i, kako je rekao sam redatelj, osam karaktera i osam lica. Pa zamislite kako je raditi predstavu s osam žena, ali i ovako odličnih glumica. Katarina Bistrović-Darvaš je prošle godine imala sezonu iz snova, uz uloge u Jelčićevom “Galebu”, Lorencijevom “Tartuffe” te glavnu ulogu u “Mirnim danima u Mixing Partu” u režiji Borisa Liješevića. Nataša Dorčić briljirala je u Krležinoj “Ledi” u režiji Anice Tomić. Jadranku Đokić ne treba previše predstavljati, kao ni Kseniju Marinković. Urša Raukar i Lucija Šerbedžija također su poznata imena, a zadnje su također briljirale u “Mirnim danima u Mixing Partu”. Doris Šarić-Kukuljica prošle je godine dobila Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Broja 1 u “Alan Fordu”, a uz to je bila izvrsna u “Tartuffeu” i “Sada je, zapravo, sve dobro”. Nina Violić isto ne treba posebne najave, dovoljno je spomenuti da je zadnje radila Frljićev “Hamlet”.

Dino Mustafić režirao je po cijeloj Europi, a ravnatelj je najstarijeg regionalnog kazališnog festivala MESS. Od ovakve ekipe, s ovakvom temom, očekujemo nešto uistinu zanimljivo i originalno. U cijeloj ovoj igri još je jedna žena – Dubravka Vrgoč – koja iz ZKM-a odlazi u na čelno mjesto HNK, u kojem bi trebala otvoriti mogućnost za još više mladih redatelja, poput Božića, i stranih gostiju, poput Mustafića, da režiraju i podijele s publikom svoje autorske vizije.

www.gavella.hr

www.gavella.hr

Treća premijera je koprodukcija Gavelle i HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke, a riječ je o “Americi” Franza Kafke u režiji Janusza Kice. Kafkina priča je dobro poznata, a za ovo uprizorenje je Gavellin glumac Živko Anočić rekao da je spoj Kafke i slapstick komedije. Uz redateljsko ime kao što je Kica, koji već dugi niz godina režira u Hrvatskoj i surađuje s brojnim kazališnim kućama, očekuje se također kvalitetna, uvjerljiva i originalna predstava. U predstavi igraju Živko Anočić, Olivera Baljak, Davor Jureško, Hrvoje Klobučar, Igor Kovač, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Dražen Mikulić, Nika Mišković, Siniša Ružić, Aleksandra Stojaković i Biljana Torić.

Iako su sve tri spomenute kazališne kuće imale dobre sezone s intrigantnim naslovima, ova završnica sugerira da će sve završiti u grandioznom stilu. Premijera “Kako smo preživjele” prva je na redu, u četvrtak, 8. svibnja. U petak je premijera “Nore” u HNK, a službena zagrebačka premijera “Amerike” rezervirana je za subotu, 10. svibnja (u Rijeci je premijera bila prije dva tjedna). Koliko su ovi datumi slučajnost možemo samo špekulirati.

(Visited 177 times, 1 visits today)

Komentari