Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Izvedbene umjetnosti

Najava – Trijada: Preispitivanje ženskih principa kroz mitologiju

03.02.2015. Hrvoje Korbar
Foto: ZPC

Foto: ZPC

Maša Kolar, jedna od naših najuglednijih koreografkinja koja je publiku na Riječkim ljetnim noćima prošle godine oduševila koreografijom Don Juana s glazbom Rundek Cargo Trija, vraća se u Zagreb novom predstavom naslovljenom Trijada, u kojoj uz koreografkinju nastupaju Ricardo Campos Freire, portugalski plesni umjetnik te član beogradske Bitef Dance kompanije, Dino Baksa, renomirani vizažist te nekadašnji renomirani plesač, i Josipa Kukor, plesačica i samouka glazbenica. Predstava će biti premijerno izvedena 5. veljače, a reprize nas očekuju 6. i 7. veljače u Zagrebačkom plesnom centru.

Uz šturu najavu predstave Vergilijevim stihovima posvećenih Izidi (“Ja sam gospodarica rata/Ja sam gospodarica groma/Ja smirujem i podižem more…“) , Maša Kolar u intervjuu za portal Plesnascena.hr otkriva kako se nakon bavljenja arhetipom muškarca u Don Juanu u ovoj predstavi odlučila baviti ženom, ali ne ženom kao potlačenim i diskriminiranim spolom, već ženom kao dominantnom životnom snagom. Njena predstava bavi se mitskim trojstvom Hekate-Demetre-Perzefone, odnosno moćnim ženskim principom (pra)Majke – Žene – Kćeri. Predstava je nastala kroz rezidencijalni program Zagrebačkog plesnog centra uz podršku Hrvatskog instituta za ples i pokret.

(Visited 196 times, 1 visits today)

Komentari