Istaknuto
20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

14.06.2018.

Folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić već 70 godina djeluje u okviru istoimenog studentskog kulturno umjetničkog društva kao jedan od najboljih i najslavnijih hrvatskih folklornih ansambala. Okruglu obljetnicu proslavili su odličnim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Izvedbene umjetnosti

Najava – Trijada: Preispitivanje ženskih principa kroz mitologiju

03.02.2015. Hrvoje Korbar
Foto: ZPC

Foto: ZPC

Maša Kolar, jedna od naših najuglednijih koreografkinja koja je publiku na Riječkim ljetnim noćima prošle godine oduševila koreografijom Don Juana s glazbom Rundek Cargo Trija, vraća se u Zagreb novom predstavom naslovljenom Trijada, u kojoj uz koreografkinju nastupaju Ricardo Campos Freire, portugalski plesni umjetnik te član beogradske Bitef Dance kompanije, Dino Baksa, renomirani vizažist te nekadašnji renomirani plesač, i Josipa Kukor, plesačica i samouka glazbenica. Predstava će biti premijerno izvedena 5. veljače, a reprize nas očekuju 6. i 7. veljače u Zagrebačkom plesnom centru.

Uz šturu najavu predstave Vergilijevim stihovima posvećenih Izidi (“Ja sam gospodarica rata/Ja sam gospodarica groma/Ja smirujem i podižem more…“) , Maša Kolar u intervjuu za portal Plesnascena.hr otkriva kako se nakon bavljenja arhetipom muškarca u Don Juanu u ovoj predstavi odlučila baviti ženom, ali ne ženom kao potlačenim i diskriminiranim spolom, već ženom kao dominantnom životnom snagom. Njena predstava bavi se mitskim trojstvom Hekate-Demetre-Perzefone, odnosno moćnim ženskim principom (pra)Majke – Žene – Kćeri. Predstava je nastala kroz rezidencijalni program Zagrebačkog plesnog centra uz podršku Hrvatskog instituta za ples i pokret.

(Visited 182 times, 1 visits today)

Komentari