Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Izvedbene umjetnosti

Najava – Varijacije o osjetnom: Nova plesna predstava u Domu HDLU

10.10.2014. Ziher.hr
Foto: Press

Foto: Press

Jedna od najistaknutijih autorica nove generacije hrvatske suvremene plesne scene Marjana Krajač predstaviti će sredinom listopada svoj najnoviji plesni rad naziva “Varijacije o osjetnom”. Premijera predstave održati će se u subotu 18. listopada, s početkom u 14 sati u Domu HDLU u Zagrebu.

Nastavljajući istraživati prirodu plesa, njegovu istovremenu složenost i fragilnost, čiji je gradivni materijal tek toliko prisutan da bi u sljedećem trenutku bespovratno nestao, ovaj komad je minimalistička plesna izvedba između pokreta, zvuka i prostora. Ovaj trosatni rad u izvedbi pet plesnih umjetnica, koncipiran je kao suptilni poziv za ulazak u slojevito izvedbeno vrijeme, postepeno razlažući bogatu teksturu različitih plesnih svjetova.

Rad “Varijacije o osjetnom” nastajao je na nizu umjetničkih rezidencija u renomiranim izvedbenim institucijama Uferstudios u Berlinu (Njemačka), Santarcangelo dei Teatri (Italija) te Zagrebačkom plesnom centru. Realiziran je uz podršku Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH, Zagrebačkog plesnog centra, Hrvatskog instituta za pokret i ples te Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a u produkciji umjetničke organizacije Sodaberg koreografski laboratorij.

Predstavu će izvesti plesne umjetnice Lana Hosni, Irena Mikec, Katarina Rilović, Irena Tomašić i Mia Zalukar, zapažene i perspektivne izvođačice mlađe generacije. Nakon premijere 18. listopada, predstava će se održati 19., 20., 21. i 22. listopada u 14 sati, također u Domu HDLU.

Komentari