Istaknuto
04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

29.07.2018.

Oliver Dragojević utkao se u toliko obiteljskih priča i zajedničkih trenutaka da smo zaboravili obraćati pažnju da je tu. I kako to valjda uvijek biva, dok netko ne uzdrma svakodnevnicu koju imamo, dok ne uzme njen komadić, ne primjećujemo da je tu i da je silno vrijedna.

Film

Najava: Vukovar film festival otvaraju Zajedno Jasne Nanut i dobitnik Srebrnog medvjeda – Križni put

22.08.2014. Lucija Klarić
FOTO: facebook.com

FOTO: facebook.com

U ponedjeljak, 25.kolovoza, službeno započinje osmo izdanje Vukovar film festivala. Oni nestrpljivi moći će prisustvovati i „generalnoj probi“ festivala u nedjelju, 24. Kolovoza, sasvim besplatno. Kao svojevrsno zagrijavanje, u nedjelju će se na Terasi agencije s početkom u 20:30 sati prikazivati film Leona Rizmaula – Vukovar moje mladosti iza kojeg će uslijediti i film Dva lica siječnja s Kirsten Dunst i Viggom Mortensenom u glavnim ulogama. Istoga će se dana na Perivoju dvorca Eltz prikazivati trostruki dobitnik Oscara, američki hit Dobri dileri iz Dalasa s impresivnim nastupom Mathew McCounagheya u glavnoj ulozi.

Svečano otvorenje festivala održat će se u ponedjeljak u 20:30 sati na Terasi agencije za vodne putove, a otvorit će ga dva naslova iz Podunavske konkurencije. Prvi od njih je kratkometražni film novinarke i redateljice Jasne Nanut, publici poznate po novinarskim zadacima u komercijalnim emisijama kao što su Red Carpet, Glamour Caffe i Masterchef. Njezin film Zajedno priča je o mladom parom koji promišlja o nevjeri gdje je redateljica zaposlila i svoju kćer Kimi. Drugi naslov bit će hrvatska premijera njemačkog ostvarenja – Križni put, redatelja Dietricha Brugemanna, dobitnika Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij i Nagrade ekumenskog žirija na Berlinaleu. Kontroverzna priča o mladoj Mariji koja će se žrtvovati Bogu za mlađeg brata sigurno će uzbuditi publiku. Sami redatelji će se i osobno pokloniti publici.

Filmske će projekcije, nevezano za otvorenje, započeti već od samog jutra u dvorani 13 vukovarskog Cinestara s matinejama za one najmlađe. Od 19 sati u Cinestaru će biti moguće pogledati i filmove Podunavske dokumentarne konkurencije. Među njima su Spomenko, film o velečasnom s otoka Zlarina, češki film Varalice – intrigantna studija o izrabljivačima onih najugroženijih: starih i nemoćnih; te Ne zaboravi me redatelja Davida Sievekinga čiji je glavni lik redateljeva majka oboljela od Alzheimera, a koji je za sada dobio nagrade u Locarnu, Madridu i Varšavi.

Na drugoj večernjoj lokaciji – Perivoju dvorca Eltz u 21 sat prikazat će se novo remek-djelo Andreja Zvjaginceva, kontroverzna priča Levijatan o današnjoj Rusiji bez nekadašnjeg sjaja. Filmovi će se prikazivati i na Vukovarskoj adi, u kinu Borovo te u Županji u Parku muzeja.

Nakon brojnih projekcija posjetitelji festivala moći će uživati u besplatnim koncertima, a već i s početkom samog festivala,započet će i njegove tri radionice – Dunavska scenaristička radionica, Festivalska radionica te STOP ANIMACIJA.

Što više reći osim – filmofili, brže-bolje u Vukovar.

(Visited 61 times, 1 visits today)

Komentari