Istaknuto
08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

03.08.2017.

Nedavno je završeno drugo izdanje festivala Re:Think Sisak. Zidove grada oslikalo je nekoliko stranih street art umjetnika, a veličanstvene murale Sisku je ostavilo i nekoliko hrvatskih umjetnika. Cilj je festivala probuditi grad i promijeniti lošu sliku Siska koja je stvorena u medijima.

Film

Najava: Vukovar film festival otvaraju Zajedno Jasne Nanut i dobitnik Srebrnog medvjeda – Križni put

22.08.2014. Lucija Klarić
FOTO: facebook.com

FOTO: facebook.com

U ponedjeljak, 25.kolovoza, službeno započinje osmo izdanje Vukovar film festivala. Oni nestrpljivi moći će prisustvovati i „generalnoj probi“ festivala u nedjelju, 24. Kolovoza, sasvim besplatno. Kao svojevrsno zagrijavanje, u nedjelju će se na Terasi agencije s početkom u 20:30 sati prikazivati film Leona Rizmaula – Vukovar moje mladosti iza kojeg će uslijediti i film Dva lica siječnja s Kirsten Dunst i Viggom Mortensenom u glavnim ulogama. Istoga će se dana na Perivoju dvorca Eltz prikazivati trostruki dobitnik Oscara, američki hit Dobri dileri iz Dalasa s impresivnim nastupom Mathew McCounagheya u glavnoj ulozi.

Svečano otvorenje festivala održat će se u ponedjeljak u 20:30 sati na Terasi agencije za vodne putove, a otvorit će ga dva naslova iz Podunavske konkurencije. Prvi od njih je kratkometražni film novinarke i redateljice Jasne Nanut, publici poznate po novinarskim zadacima u komercijalnim emisijama kao što su Red Carpet, Glamour Caffe i Masterchef. Njezin film Zajedno priča je o mladom parom koji promišlja o nevjeri gdje je redateljica zaposlila i svoju kćer Kimi. Drugi naslov bit će hrvatska premijera njemačkog ostvarenja – Križni put, redatelja Dietricha Brugemanna, dobitnika Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij i Nagrade ekumenskog žirija na Berlinaleu. Kontroverzna priča o mladoj Mariji koja će se žrtvovati Bogu za mlađeg brata sigurno će uzbuditi publiku. Sami redatelji će se i osobno pokloniti publici.

Filmske će projekcije, nevezano za otvorenje, započeti već od samog jutra u dvorani 13 vukovarskog Cinestara s matinejama za one najmlađe. Od 19 sati u Cinestaru će biti moguće pogledati i filmove Podunavske dokumentarne konkurencije. Među njima su Spomenko, film o velečasnom s otoka Zlarina, češki film Varalice – intrigantna studija o izrabljivačima onih najugroženijih: starih i nemoćnih; te Ne zaboravi me redatelja Davida Sievekinga čiji je glavni lik redateljeva majka oboljela od Alzheimera, a koji je za sada dobio nagrade u Locarnu, Madridu i Varšavi.

Na drugoj večernjoj lokaciji – Perivoju dvorca Eltz u 21 sat prikazat će se novo remek-djelo Andreja Zvjaginceva, kontroverzna priča Levijatan o današnjoj Rusiji bez nekadašnjeg sjaja. Filmovi će se prikazivati i na Vukovarskoj adi, u kinu Borovo te u Županji u Parku muzeja.

Nakon brojnih projekcija posjetitelji festivala moći će uživati u besplatnim koncertima, a već i s početkom samog festivala,započet će i njegove tri radionice – Dunavska scenaristička radionica, Festivalska radionica te STOP ANIMACIJA.

Što više reći osim – filmofili, brže-bolje u Vukovar.

Komentari