Istaknuto
22.10.2018.

Knjige su odličan izbor u svakom slučaju! Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

Glazba

Najava – YU grupa + Branimir Bogunović Pif: Povratak Ex-Yu rocka u Vintage Industrial Baru

05.01.2015. Ziher.hr
YU grupa

Foto: Press

Ako ste nostalgični za razdobljem Ex –Yu rock glazbe kakva je prije harala na našim prostorima, ili ako ste odrastali na pločama vlastitih roditelja i zaljubili se u istu, koncertna poslastica kojom će nas u četvrtak 8. siječnja počastiti Vintage Industrial Bar savršena je prilika za vratiti se u ovu glazbenu epohu.

Naime, legendarna beogradska YU grupa vraća se u Zagreb nakon čak dvadeset i pet godina kako bi održala ekskluzivan koncert za svoje obožavatelje. Kao potpora bendu nastupit će i cijenjeni gitarist Branimir Bogunović Pif, nekadašnji član bendova Drugi Način i Animatori.

YU grupu osnovali su 1970. godine braća Dragi i Žika Jelić te ona od tada pa do danas slovi za jedan od najcjenjenijih rock sastava na području bivše Jugoslavije. Od svoje prve i rasprodane singlice pod nazivom Nonado prvog izdanog albuma bend je odsvirao veliki broj koncerata u državi i inozemstvu te je snimio četrnaest pjesama za potrebe Radio Beograda, kasnije izdanih na vinylu. U veljači 1973. YU grupa je posjetila London te održala koncert u čuvenom klubu ‘The Marquee’. Koncert je osigurao bendu daljnju suradnju s diskografskim divom CSB Records, kao i termine u studiju za snimanje demo materijala. No, bend se vratio u Jugoslaviju kako bi u Beogradu održao veliki koncert kojim je zabetonirao svoju visoku poziciju na tadašnjoj jugoslavenskoj rock sceni. Zbog svega navedenog, YU grupa odustala je od karijere u Engleskoj te je odbila biti predgrupa na turneji The Allman Brothers Banda. Nedugo nakon toga, bend je objavio istoimeni debi album na kojem su se nalazili hitovi Trka, Čudna šuma i bluesom obojena pjesma More. Godine 1998. spomenuti debitantski album uvršten je u knjigu „YU 100: najbolji albumi jugoslavenske i rock muzike“.

Od tada do danas, YU grupa objavila je još devet albuma. Tijekom osamdesetih i devedesetih bend je proživio preinake, ali su i danas aktivni. Koliko su vitalni, možete provjeriti na ovom koncertu za koji ćete u pretprodaji morati izdvojiti 60 kn u Dirty Old Shopu ili samom Vintage Industrial Baru (svakim danom osim ponedjeljkom). Na dan koncerta će cijena ulaznice iznositi 80 kn, a njihov je broj ograničen radi kapaciteta samog kluba.

(Visited 131 times, 1 visits today)

Komentari