Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Najavljeno novo izdanje Liburnia film festivala

27.07.2016. Ziher.hrFoto: facebook.com/liburniafilmfestival/

Četrnaesto izdanje Liburnia Film Festivala održat će se od 22. do 26. kolovoza 2016. na Ljetnoj pozornici Opatija, a u petodnevnom programu bit će prikazano 28 novih hrvatskih dokumentaraca, od kojih su 22 u konkurenciji za sedam festivalskih nagrada, te još njih šest u popratnom programu, najavili su na konferenciji za medije u utorak direktor festivala Oliver Sertić, izvršna direktorica LFF-a Jelena Androić i ravnateljica Festivala Opatija Rajna Miloš.

„Drago nam je da su i ove godine neki filmaši odabrali Liburnia Film Festival za mjesto svog premijernog prikazivanja, otkud će, vjerujem, krenuti u uspješnu festivalsku i televizijsku distribuciju“, rekao je Oliver Sertić, direktor i selektor festivala. „Jedan od njih je i sjajan kratki film Naslijeđe Sanje Šamanović koja je na LFF-u gostovala već nekoliko puta i kao autorica i kao članica žirija. Upravo ćemo tim filmom otvoriti 14. LFF, u ponedjeljak 22.8.2016.

Svjetsku premijeru svog novog filma Vijesti iz Laayouna imat će i naš stari znanac Đuro Gavran, koji je prije tri godine na LFF-u osvojio nagradu za najbolju režiju (film Presuda). Ovaj put svojom snažnom i emotivnom pričom, vodi nas u Zapadnu Saharu pred šatore raseljenog naroda. Premijerno prikazujemo i kratke filmove 201507-STDR-L rovinjskog autora Vjekoslava Gašparovića te Ti si mići mići mrav pulskog umjetnika i performera i.j.piNA.“, kazao je Sertić.

Festivalska publika LFF-a prva će u Hrvatskoj vidjeti talijansko-hrvatski dugometražni dokumentarac Tanka linija Nine Mimice i Paole Sangiovanni, potresan film o ratnim silovanjima u Somaliji i Bosni i Hercegovini, viđen iz perspektive nasilnika i žrtve, kao i novi dokumentarac Tomislava Žaje Slobodni, toplu priču o prilagodbi osoba s intelektualnim poteškoćama na nove životne uvjete u procesu deinstitucionalizacije. Ovaj film, iako prvi put na hrvatskom festivalu, na LFF dolazi nakon nekoliko uspješnih projekcija i nagrada na drugim svjetskim festivalima. Svoje prvo festivalsko prikazivanje imat će i Čestica 81/5 Maje Bošković i Renate Lučić, nastao kao rezultat Fade In-ove radionice Izgradnja lika na filmu, te Irenino ogledalo Leona Rizmaula, svojevrsna rekonstrukcija HRT-ove serije Portreti i susreti.

The Thin Line_Official Trailer from DOCLAB SRL on Vimeo.

Pred liburnijsku publiku dolazi i dobitnik ovogodišnje nagrade Oktavijan za najbolji dokumentarni film Hrvatskog društva filmskih kritičara, vrlo intimni Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević. To je ujedno jedan od samo četiri hrvatska dokumentarca uvrštena u službeni natjecateljski program Sarajevo Film Festivala. Na LFF-u je i Dum Spiro Spero pisca i dokumentarističkog debitanta Pere Kvesića, dobitnika Grand Prixa Dana hrvatskog filma i laureata nagrade „Vedran Šamanović“ koja mu je nedavno dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu.

Nakon svjetske premijere u Puli, u Opatiju dolaze dramatične Pomutnje, prvi dugometražni dokumentarac još jedne LFF-ove laureatkinje, Lane Kosovac (nagrada publike 11. LFF-a za film Park ljubavi). Direktno, predano i bez cenzure, Lana prati nastanak istoimene predstave Branka Brezovca te praizvedbu u New Yorku, a cijeli proces nije bio nimalo jednostavan.

U konkurenciji su i stari LFF-ovi znanci, Igor Bezinović s Kratkim obiteljskim filmom, Robert Tomić Zuber je zajedno s Tomislavom Pulićem napravio vrlo aktualnog Kandidata, Arsen Oremović se kritički obrušava na fenomen hrvatskog nogometa u filmu Treći te splitski autor Tonći Gaćina koji se u duhovitom Turizmu! bavi naličjem ove perjanice hrvatskog gospodarstva.

S novim će se filmovima predstaviti i troje autora koji se mogu nazvati dokumentarističkim eksperimentatorima nove generacije. Zorko Sirotić predstavlja svoj kratki film, Kupus na lešo, Nikica Zdunić eksperimentalno-dokumentarni esej Sanja, a Elvis Lenić dolazi s reminiscencijom događaja iz Drugog svjetskog rata u kratkom 9. januaru.

U programu su i filmovi novih dokumentarističkih snaga: Administrativna pogreška Tina Bačuna o dijaboličnom birokratskom sustavu naše zemlje, zatim Cile debitantice Katarine Radetić o istoimenom one man bandu, nježni i intimni „generacijski doks“ Zauvijek Monike Rusak te film najmlađih autora na ovogodišnjem festivalu, Marice Lalić i Ivice Lasića (Pravo na rad: Onako kako smo ga ostavile), kolektivni portret radnica „Uzora“ nakon što su izgubile zadnju bitku u procesu privatizacije njihovog poduzeća. Film je nastao na radionici dokumentarnog filma u sklopu festivala Zgodne žene spašavaju stvar a na 25. Danima hrvatskog nagrađen je Nagradom za etiku i ljudska prava.

Zauvijek Trailer from Monika Rusak on Vimeo.

Posljednjeg dana LFF-a, izvan konkurencije bit će prikazani novi filmovi suorganizatora festivala, produkcijske kuće Restart, kao i izabrani radovi polaznika Restartove Škole dokumentarnog filma. Na programu su Nešto o životu Nebojše Slijepčevića, Kino otok Ivana Ramljaka, Neovisna lista oportunista Vedrana Senjanovića i Dejana Oblaka i Žena zmaj Ivane Sansević, a Školu će predstaviti Ispred zastava Sanje Bistričić i Samo tvrdo Dražena Puklaveca kojima će ovo biti i osobni i filmski debi na nekom filmskom festivalu.

Po običaju, na LFF-u će se o filmu učiti i mnogo razgovarati, pa su i ove godine organizirane edukacije za najmlađe – Filmska početnica u suradnji s Restartom – i nešto starije – Prvi put snimam u suradnji s riječkim Filmaktivom. Publika će, neovisno o dobi i iskustvu, zasigurno štošta čuti na case studyju prošlogodišnje dokumentarne uspješnice, filma Goli, a o procesu nastanka filma govorit će redateljica Tiha K. Gudac i montažer Dragan von Petrović.

Goli uz brojne domaće i međunarodne nagrade prošle godine, krasi i nagrada za najbolji film 13. LFF-a dok je Petrović nagrađen za najboljeg montažera. Time nastavljamo program dubinskog predstavljanja nastanka najuspješnijih hrvatskih dokumentaraca s kojim smo započeli prije dvije godine. Također, nakon nekoliko godina, na festival vraćamo Kavu s autorima, moderirani razgovor s redateljima i producentima filmova prikazanih večer prije na Ljetnoj pozornici“, kaže Sertić.

NEOVISNA LISTA OPORTUNISTA – trailer from Restart on Vimeo.

14. izdanje festivala najavio je niz projekcija u sklopu turneje Liburnia uplovljava. Posebno je atraktivno još uvijek aktualno uplovljavanje u vrtu riječke Guvernerove palače a vjerujemo da će poseban doživljaj biti i naredno uplovljavanje u Loparu, od 6. do 8. kolovoza. Ove smo godine krenuli i sa Slučajnim kinom, programom intimnih projekcija po skrivenim lokalitetima, a oba programa imaju za cilj približiti hrvatski dokumentarac što široj publici. Po dosadašnjim reakcijama, pogotovo u nekim sredinama poput Gospića ili u konačnici Rijeke, čini se da publika za time itekako ima potrebu.

Također, vjerujemo da dobru riječ o hrvatskom dokumentarnom filmu širimo i među stranom publikom za koju je cijeli program preveden na engleski. Konačno, mislimo i na publiku koja se gradi iznutra pa eto, upravo su u tijeku prijave za volontere koje traju do 1. kolovoza“, podsjetila je izvršna direktorica LFF-a Jelena Androić.

Rajna Miloš, ravnateljica Festivala Opatija pozvala je publiku da završi ljeto uz dokumentarce: „Jako se radujemo što će svoj iskorak i nove stranice povijesti LFF pisati upravo na Ljetnoj pozornici. Publici želim izvrstan provod uz nove uratke domaćih dokumentarista i vjerujem kako ćemo kao domaćini opravdati ukazano povjerenje ekipe LFF-a. Dišimo film, prilika je to za nezaboravan kraj ljeta!

14.Liburnia Film Festival organizira udruga Liburnia Film Festival, suorganizatori su Restart i Udruga Delta, a partner Festival Opatija. Prijatelji festivala su Filmaktiv, Institut dokumentarnog filma iz Praga i Balkan Documentary Center. Program se izvodi uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Grada Opatije, Primorsko-goranske županije, Turističke zajednice grada Opatije i naravno vjerne festivalske publike.

(Visited 41 times, 1 visits today)

Komentari