Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Film

Najbolje na televiziji u 2013.

30.12.2013. Paula Bračko i Nikola ŠimićVrijeme čitanja: 5 minute

blogs.indiewire.com

blogs.indiewire.com

Kraj produktivne televizijske godine je stigao, a s njime su došle i mnogobrojne liste najboljih serija koje su protekle kalendarske godine krasile male ekrane. Tako smo mi skratili te liste u četiri kategorije u kojima smo okrunili najbolje od najboljih.

DRAMA

www.fanpop.com

www.fanpop.com

I najbolja drama ove godine je… The Good Wife. Da, nismo se odlučili za Breaking Bad (što ne znači da serija nije genijalna). The Good Wife, odnosno Dobra žena serija je koja se od početka svog emitiranja na CBS-u nalazi na listama najboljih televizijskih serijala. U vremenu kada kabelska televizija dominira televizijskom industrijom, a popularnost američkih nacionalnih mreža pada, The Good Wife postala je zapravo jedini i daleko najjači adut mreža u borbi za gledatelje, ali još više za pohvale kritičara. Serija, koja se emitira i na HRT-u, prati život Alicije Florrick, žene državnog tužitelja, koja se nađe u centru medijske pažnje nakon što joj se muž nađe u seksualnom skandalu (a naknadno i u zatvoru) što ju prisiljava da se nakon 15 godina braka vrati u odvjetničke vode. Vrijeme sudske drame na televiziji odavno je prošlo, međutim The Good Wife je žanr dovela do novih razina svojim prevrtljivim slučajevima, snažnom protagonisticom koju tumači, za ulogu višestruko nagrađena, Julianna Margulies (ER), ali i jakim glumačkim ansamblom koji čine Josh Charles, Christine Baranski, Alan Cumming, Chris Noth i Archie Panjabi u ulozi istraživačice Kalinde, jednoj od najboljih TV likova današnjice (za koju je Panjabi nagrađena Emmyjem). Serija se suprotstavlja i tradiciji procedurala svoje matične mreže CBS, na kojoj se izdvaja kao jedina koja gledateljima nudi serijaliziranu radnju umjesto jednostavnog „case of the week“ sistema. Ali, zašto je The Good Wife ove godine zaslužila titulu najbolje dramske serije?

www.aoltv.com

www.aoltv.com

U svojoj petoj sezoni, kada mnoge serije posustanu i izgube na originalnosti, The Good Wife je na vrhuncu kreativnosti i doživljava svoj preporod po pitanju gledanosti. Kritičari se slažu kako je peta sezona zasad ujedno i najbolja, a neki je nazivaju i gotovo bezgrešnom. Autori The Good Wife koristi naslove iz današnjih novina kako bi konstruirali svoj fikcijski svijet, a kojim ipak daju svojevrsni  uvid u našu realnost čineći seriju testamentom našeg vremena. Tako je serija voljena i zbog svog pravovremenog uključivanja svih tehnoloških novina koje prate moderni svijet (ali i objašnjavanju njihove važnosti za nas ).  Serija, koja po početku svog emitiranja nije dočekana spektakularnom gledanošću, unatoč instantnim komplimentima kritičara, danas je postala glavna uzdanica televizijskih mreža u dokazivanju da ih kabelska televizija još uvijek nije uništila.

 KOMEDIJA

www.tv.com

www.tv.com

Serija koja ovu godinu završava s titulom najbolje komedije jest The Mindy Project. Ako smo rekli da The Good Wife nije dočekana pompozno, što će reći za Mindy koja se s gledanošću bori već od svojih prvih epizoda? The Mindy Project  serija je autorice Mindy Kaling (koja i tumači naslovnu ulogu) koja je svoju slavu i hvalu stekla svojom ulogom scenaristice i producentice, već sad kultne i nedavno završene humoristične serije The Office (američke verzije), ali i jednom od sporednih uloga u seriji.  Prošle godine Kaling je napustila The Office i hvala joj na tomu jer je u međuvremenu stvorila jednu od najboljih humorističnih serija posljednjih godina.

www.slate.com

www.slate.com

The Mindy Project prati, naravno, egocentričnu, sarkastičnu, ali nadasve zabavnu  ginekologinju Mindy, ili točnije njene ljubavne pothvate. Ako ste imalo upoznati s radom Kaling, po prvom gledanju prepoznat ćete njen specifični stil ispunjen autokritičnim, ail istodobno egocentričnim humorom. Ako niste, neće vam trebate puno da uđete u svijet Mindy i zavolite ga kao i njegovu nerijetko neempatičnu protagonisticu. Iako je Mindy uglavnom okrenuta svojim brojnim ljubavnim podvizima, seriju ipak određuje njen prijateljsko-neprijateljski odnos s kolegom Dannyjem s kojim je svi naravno želimo/iščekujemo vidjeti. Ali, čar serije jest upravo u tome što nam se ne žuri vidjeti ih skupa jer je Mindy dovoljno smiješna da nas zabavi i osvoji bez ljubavne drame. Budući da je serija trenutačno na tankom ledu zbog niske gledanosti, moguće je da će tek započeta druga sezona biti i zadnja stoga se uhvatite ove serije ako još niste (a budimo iskreni, vjerojatno niste).

GUILTY PLEASURE

socialmediatoday.com

socialmediatoday.com

Neke serije ponekad ne shvaćamo ozbiljno, ali ih jednostavno moramo gledati jer toliko uživamo u njima. Niti jedna druga serija na televiziji nije toliko apsurdna, pretjerana u svakom aspektu, ali ujedno i toliko privlačna kao što je ABC-jev Scandal. Dokaz tomu je i činjenica da ju je Američki filmski institut uvrstio na popis deset najboljih serija ove godine, a gledanost premijerne prve epizode treće sezone bila je najviša ikad.

Kreatorica Shonda Rhimes time se iskupila za pad popularnosti i gledanosti nekadašnje uspješnice Grey’s Anatomy i ponovno pokazala svima da zna kako najbolje privući gledatelje da se vraćaju svaki tjedan. Drukčijim pristupom ovoj političkoj drami s elementima trilera, Rhimes je od Scandala uspješno napravila jednog od ABC-jevih glavnih aduta. Nakon pomalo mlake prve sezone, ostvarila je strelovit uspjeh u drugoj, donoseći sve intrigantnije i dinamičnije spletke u interakciji Olivije Pope (Kerry Washington) i Bijele kuće, a najsočnija afera na televiziji između Olivije i predsjednika SAD-a svakog tjedna osvaja sve više gledatelja.


ZIHER GODINE

sidequesting.com

sidequesting.com

Drugu godinu za redom i službeno je najpiratiziranija serija na svijetu – kompliment ili ne, činjenica je da se radi o serije koje se gledatelji ne mogu zasititi. Riječ je dakako o Game of Thrones. Takva globalna popularnost i kvantiteta ilegalnih downloada ne garantira uvijek i kvalitetu radnje i likova, no kod ovog fantasy fenomena to nije slučaj. Jedan od najambicioznijih televizijskih projekata itekako se isplatio je HBO zaradio hrpu love u protekle tri sezone, a sa svakom novom epizodom dobio hrpu novih gledatelja. Iako redovito likvidira omiljene likove, to ne utječe na njezinu gledanost i popularnost jer se mase nikako ne mogu odvojiti od neizvjesne i neočekivane radnje te fantastične interakcije i kemije među likovima. Klimaks koji su donijele posljednje dvije epizode treće sezone izazvao je globalnu pomamu te se o njima danima raspravljalo. I dok su hrvatski obožavatelji posebno ponosni što se dio epizoda snima i kod nas u Dubrovniku i Splitu, svejedno se moraju zajedno s ostatkom svijeta strpjeti do proljeća na novu sezonu koja će, prema riječima producenata, biti jača, veća i napetija nego ijedna dosad.

(Visited 171 times, 1 visits today)

Komentari