Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Film

Najbolje od popratnog programa 25. Dana hrvatskog filma

25.03.2016. Ziher.hrFoto: press/DHF

Slavljeničko 25. izdanje Dana hrvatskog filma održat će se od 21. do 24. travnja u Zagrebu, u kinima Europa i Tuškanac i u klubu Vinyl, a uz natjecateljski program u kojem će biti prikazana selekcija najboljih domaćih ostvarenja iz protekle godine, publiku na ovogodišnjem DHF-u očekuje i sjajan popratni program.

Popratni filmski programi uključuju retrospektive predstavnika hrvatskog “psihotroničkog filma”, Jakova Sedlara i Zvonimira Maycuga, studentske radove danas etabliranih umjetnika i filmaša, odabir filmova s proteklih izdanja DHF-a te program namjenskih filmova proizašlih iz Zagrebačke škole animiranog filma.

Psihotronički film i retrospektive Sedlara i Maycuga

U programu psihotroničkog filma, koji se bavi pojmom rubnog i kultnog, na 25. DHF-u bit će prikazani naslovi Jakova Sedlara, uključujući i adaptaciju klasične Krležine drame glembajevskog ciklusa obilno začinjene eksplicitnim erotizmom, Agonija (1988.), s Enom Begović, Božidarom Alićem, Svenom Medvešekom, Nives Ivanković, Zojom Odak, Tarikom Filipovićem i Špirom Guberinom, a prvi put će biti predstavljen i cjelovit opus Zvonimira Maycuga: “ljubavna drama u svijetu mašte” Ja sam tvoj Bog (1983.), erotski film Oaza (1984./1988.), melodrama Kalvarija (1996.), jedan od prvih nezavisno snimljenih filmova u nezavisnoj Hrvatskoj.

Retrospektiva multimedijalnog umjetnika Dalibora Barića

Među zanimljivostima ovogodišnjeg DHF-a je i retrospektiva Dalibora Barića, poznatog multimedijalnog umjetnika i autora eksperimentalnih filmova, koji u svojim radovima istražuje tradicionalne žanrove znanstvene fantastike i horora.

Stare reklame Zagrebačke škole animacije

U kategoriji namjenskog filma DHF će ove godine ući u slavnu povijest Zagrebačke škole animiranog filma i prikazati najbolje reklame eminentnih autora poput Dušana Vukotića, Nedeljka Dragića i Nikole Kostelca.

Još raniji radovi ADU

Ovogodišnji DHF donosi i zanimljiv izbor naslova studentskih radova danas poznatih umjetnika i filmaša: Snježane Tribuson, Ivana Salaja, Darka Rundeka, Branka Schmidta, Zorana Peze, Vedrana Mihletića i Jasne Mesarić.

Popratni filmski programi uključuju i izbor filmova prikazanih u proteklih četvrt stoljeća pod nazivom 25 godina DHF-a, odabir dokumentarnih ostvarenja iz ciklusa Zadnja pošta Zagreb urednika Angela Miladinova, izbor filmova s Festivala slovenskoga filma, program Novi dokumentarni filmovi iz susjedstva te zanimljive radionice u  “nefilmskom” dijelu popratnog programa.

Projekcije i sva događanja 25. DHF-a otvorena su za javnost.

(Visited 98 times, 1 visits today)

Komentari