Istaknuto
25.07.2017.

Prošlog tjedna prisjetili smo se deset godina starih albuma, a sada je red došao na deset pamtljivih i dragih nam filmova starih deset godina. Možda to nisu najbolji ili najuspješniji filmovi, ali svakako su ostali u sjećanju i vrijedni su (ponovnog) gledanja.

18.07.2017.

Prije deset godina izašlo je mnogo albuma koji su nam ostali u privremenom sjećanju. Ovo su neki koji su nam sasvim sigurno ostali u trajnom i sumnjamo da ćemo ih prestati slušati.

Film

Najbolje od popratnog programa 25. Dana hrvatskog filma

25.03.2016. Ziher.hrFoto: press/DHF

Slavljeničko 25. izdanje Dana hrvatskog filma održat će se od 21. do 24. travnja u Zagrebu, u kinima Europa i Tuškanac i u klubu Vinyl, a uz natjecateljski program u kojem će biti prikazana selekcija najboljih domaćih ostvarenja iz protekle godine, publiku na ovogodišnjem DHF-u očekuje i sjajan popratni program.

Popratni filmski programi uključuju retrospektive predstavnika hrvatskog “psihotroničkog filma”, Jakova Sedlara i Zvonimira Maycuga, studentske radove danas etabliranih umjetnika i filmaša, odabir filmova s proteklih izdanja DHF-a te program namjenskih filmova proizašlih iz Zagrebačke škole animiranog filma.

Psihotronički film i retrospektive Sedlara i Maycuga

U programu psihotroničkog filma, koji se bavi pojmom rubnog i kultnog, na 25. DHF-u bit će prikazani naslovi Jakova Sedlara, uključujući i adaptaciju klasične Krležine drame glembajevskog ciklusa obilno začinjene eksplicitnim erotizmom, Agonija (1988.), s Enom Begović, Božidarom Alićem, Svenom Medvešekom, Nives Ivanković, Zojom Odak, Tarikom Filipovićem i Špirom Guberinom, a prvi put će biti predstavljen i cjelovit opus Zvonimira Maycuga: “ljubavna drama u svijetu mašte” Ja sam tvoj Bog (1983.), erotski film Oaza (1984./1988.), melodrama Kalvarija (1996.), jedan od prvih nezavisno snimljenih filmova u nezavisnoj Hrvatskoj.

Retrospektiva multimedijalnog umjetnika Dalibora Barića

Među zanimljivostima ovogodišnjeg DHF-a je i retrospektiva Dalibora Barića, poznatog multimedijalnog umjetnika i autora eksperimentalnih filmova, koji u svojim radovima istražuje tradicionalne žanrove znanstvene fantastike i horora.

Stare reklame Zagrebačke škole animacije

U kategoriji namjenskog filma DHF će ove godine ući u slavnu povijest Zagrebačke škole animiranog filma i prikazati najbolje reklame eminentnih autora poput Dušana Vukotića, Nedeljka Dragića i Nikole Kostelca.

Još raniji radovi ADU

Ovogodišnji DHF donosi i zanimljiv izbor naslova studentskih radova danas poznatih umjetnika i filmaša: Snježane Tribuson, Ivana Salaja, Darka Rundeka, Branka Schmidta, Zorana Peze, Vedrana Mihletića i Jasne Mesarić.

Popratni filmski programi uključuju i izbor filmova prikazanih u proteklih četvrt stoljeća pod nazivom 25 godina DHF-a, odabir dokumentarnih ostvarenja iz ciklusa Zadnja pošta Zagreb urednika Angela Miladinova, izbor filmova s Festivala slovenskoga filma, program Novi dokumentarni filmovi iz susjedstva te zanimljive radionice u  “nefilmskom” dijelu popratnog programa.

Projekcije i sva događanja 25. DHF-a otvorena su za javnost.

Komentari