Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Najbolji metal albumi 2014. – prvi dio

30.12.2014. Luka SinkovićVrijeme čitanja: 4 minute
facebook.com/woodsofdesolationofficial

facebook.com/woodsofdesolationofficial

Kao i svake godine, ovo je doba kad se osvrćemo na napravljeno u tekućoj godini, bla, bla, bla… Uvodi u ovakve tekstove i liste su očajni, zato ćemo cijelo filozofiranje oko toga preskočiti. Znao sam se nekad i osvrnuti na kvantizirani pristup shvaćanju vremena, no nema potrebe da recikliramo sami sebe. Rust Cohle vas je već ionako na južnjačkom američkom uvjerio da je vrijeme „flat circle“.

Čeka vas lista dvadesetak metal albuma koje ste ove godine trebali čuti. Na listi se nalaze generalno strana izdanja, no nekud su se progurala i 2 odlična domaća albuma. Nešto smo opširniji ove godine, pa ćete listu imati prilike čitati u četiri članka. Bendovi više ne inzistiraju na saksofonima kao što je to bilo prije dvije godine, dok black metal i dalje stoji kao žanr u kojem se događaju najzanimljivije stvari. Ovog puta ćete kraj albuma naći i redne brojeve, jer kakvi bi glazbeni kritičari bili kada ne bismo mogli evaluirati tko će se naći na 18., a tko na 17. mjestu.

facebook.com/woodsofdesolationofficial

facebook.com/woodsofdesolationofficial

20. Woods Of Desolation – As The Stars

„Torn Beyond Reason“, jedan od žanrovski upečatljivijih albuma 2011. godine, ove dobiva svog nasljednika. „As The Stars“ nije ništa revolucionarno, samo dobar atmosferičan black metal album. Dosta atmosferi-orijentiranih black metal bendova robuje turobnoj i gnojnoj atmosferi depressive/suicidal podžanra, no ovdje je riječ o doista slušljivoj kombinaciji distorzije i bubnja, koja pomalo vuče na post-rock, ili barem onakvu sanjivu atmosferu kakvu posjeduje Alcest.

facebook.com/pages/Thou

facebook.com/pages/Thou

19. Thou – Heathen

Koliko god bila odlična glazbena kombinacija sludgea, dronea i noisea koju štuje Thou, ovogodišni album oduševljava lirikom koja progovara od društvenoj distopiji, potrazi za filozofijom egzistencijalizma te je istovremeno prosvjetljujuća koliko čovjeka može i dotući. Kompletnu pozadinsku filozofiju potkrepljuju i brojni nastupi, borba za jednakost i generalni altruizam koji bend zagovara. Vokal je jedan od boljih dijelova albuma, koji odlično egzistira sa sporim tempom bubnjeva i pratećih gitara. Efekti koji upotpunjuju atmosferu samo su dodatan plus. Uvodna Free Will dat će vam najbolji opis albuma.

facebook.com/pallbearerdoom

facebook.com/pallbearerdoom

18. Pallbearer– Foundations Of Burden

Jedan od najkomentiranijih metal albuma godine. Ili ćete ga voljeti ili ćete ga mrziti. Isto ono što je Deafheaven napravio black metalu, Pallbearer radi doom metalu – no na malo profinjeniji i dosta bolji način. Vokal neopisivo podsjeća na onaj Ozzyja Osbournea, odlično liježe preko glazbe, koja je dosta melodična, te na neki način žanr gura u nekakvu progresiju i kombinaciju s ne-metal pravcima. Podosta je atmosferičan, repetitivan u isto vrijeme i melodičan – zapravo izgleda da je rađen na kosturu glazbenih konstrukcija post-metala. Vjerojatno će naljutiti svakog pravog fana doom metala, no album je zapravo vrlo dobar – vrijeme će pokazati koliko je bio i važan.

facebook.com/pages/Panopticon

facebook.com/pages/Panopticon

17. Panopticon – Roads To The North

Panopticon već nekoliko godina privlači pažnju kao jedan od bendova koji osim odlične glazbe ima i političku pozadinu. Uzevši u obzir da se radi o kombinaciji američke country glazbe (bluegrass) i black metala, mogli bismo zaključiti da se radi o prekooceanskoj preslici političkih svjetonazora istočnoeuropskih nacional-socijalističkih bendova, koji također kombiniraju glazbu predaka s vrlo sirovim black metalom, no Panopticon zapravo širi „left wing“ politiku. Lirika benda podosta progovara o anarhističkim stavovima i po tome su bliži punk, nego black metal bendu – no politika nas u glazbi nikako ne zanima. „Roads To The North“ ostat će jedan od revolucionarnih albuma što se tiče atmospheric black metal žanra – instantno povlači poveznice s bendovima poput Skagos, Agalloch i Wolves In The Throne Room.

godflesh1.bandcamp.com/album/a-world-lit-only-by-fire

godflesh1.bandcamp.com/album/a-world-lit-only-by-fire

16. Godflesh – A World Lit Only By Fire

Justina Broadricka i Godflesh gledali smo prije dvije godine na Brutal Assault festivalu, dok je ove godine na Brutal Assault festivalu nastupio sa svojim drugim projektom – Jesu. Ono što je viđeno oduševilo je sve prisutne. Čovjek bi rekao da glazba koja se pušta preko matrice, bez bubnja, ne može zvučati toliko dobro live, no ono što radi Justin je toliko dobro osmišljeno i realizirano da vas kompletna izvedba jednostavno odnese. Ovdje se radi o povratničkom albumu benda i prvom izdanju nakon 13 godina.  Bend koji je od početka (Streetcleaner – 1988.) svirao beskompromisnu kombinaciju industriala i metala, te proširio područje djelovanja na IDM, drum and base, hip-hop, sludge metal, atmosferu i post-metal na albumima kasnije, s „A World Lit Only By Fire“ sve to zaokružuje i vraća na filozofiju Streetcleanera s nešto modernijim zvukom. Odličan album.

(Visited 197 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(6 votes, average: 3.500 out of 5)

Komentari