Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Najbolji metal albumi 2014. – Drugi dio

31.12.2014. Luka SinkovićVrijeme čitanja: 4 minute
facebook.com/Hexisband

facebook.com/Hexisband

Nastavljamo sa sljedećih pet bendova na ovogodišnjoj listi najboljih metal albuma. I dalje dominira black metal, no na listu su se ugurali i bendovi koje smo gledali unazad par godina u Zagrebu. Također, ovdje ćete naći i jedan domaći bend, koji je ove godine izbacio debi EP. Prvi dio liste, ako ste ga propustili, možete naći na linku ispod.

Najbolji metal albumi 2014. – prvi dio

facebook.com/pages/Darkspace

facebook.com/pages/Darkspace

15. Darkspace – Dark Space III I

Space black metal kompletna je margina žanra, iako nije toliko daleko od onog što bi mogli nazvati atmospheric black metal žanrom, evidentna upotreba efekata elektronike i futurističkog zvuka oblikovala je i sam naziv mikro-žanra. Ne, stvarno, moglo bi ispasti kao puka zajebancija – u toliku potankost razvlačiti određeni glazbeni pravac, no poslušajte novi album benda Darkspace i recite da nije nešto što biste odvojili u zasebnu kutiju. Iako su se bendovi koji sviraju sličnim stilom počeli deklarirati kao pripadnici marginalnog žanra – glazba se još uvijek može opisati atmospheric/ambient kombinacijom. „Darkspace III I“ je album koji bi vas trebao ostaviti bez teksta, odlična gusta atmosfera kreirana gitarama i basom, ispod koje konstantno udara ritam-mašina. Podosta podsjeća na Mysticum, no daleko se više oslanja na ovaj romantični i ambijentalni aspekt žanra.

 

facebook.com/Hexisband

facebook.com/Hexisband

14. Hexis – Abalam

Hexis je bend kojeg ste imali priliku gledati prije koju godinu u AKC-u Attack. Tada su nastupili s This Gift Is A Curse, Pogavranjen i Gods Of Chaos. Mogli ste gledati odličan bend na svojem početku, bez izdanog LP albuma. „Abalam“ je njihov debi album i iznenađujuće je dobar, daleko je agresivniji nego što bi to očekivali. Bez obzira što su u glazbu umiješani i neko ne-metal aspekti, black ne pati – zapravo jako dobro surađuje s pozadinskim shoutovima i hardcore agresivom i sporim sludge ritmovima, no pjesme koje traju između jedne i tri munute su daleko prekratke. Već neko vrijeme pišem kako se otvorila kompletno nova scena koja kombinira black metal s hardcoreom, a rezultat je neočekivano dobar. Bio sam svega na nekoliko takvih koncerata, izuzev ovog gore navedenog, pa ako vas zanima, možete pročitati izvještaje s koncerata bendova Vestiges (AKC Attack) i Celeste (Močvara).

facebook.com/fullofhell

facebook.com/fullofhell

13. Full Of Hell – Full Of Hell & Merzbow

Još jedan bend koji je prije 2-3 godine svirao u Attacku. Tada su došli kao razvikan mladi bend, na krilima debi albuma „Roots Of  Earth Are Consuming My Home“ i priredili odvratno dobar šou. Kombinacijom grindcorea, hardcorea, sludgea i powerviolencea jednostavno su oduševili, također, njihova ljubav prema drone i noise žanrovima profilirala im je glazbeni stil u svojevrstan unikat. Ove godine, na trećem LP izdanju, surađuju s jednim od svojih heroja, Asamijem Akitom – bogom noisea, koji djeluje pod pseudonimom Merzbow. Njegova kolaboracija na albumu je vrlo suptilna, no važna za kompletan zvuk, popunjavanje rupa, koje ne mogu biti zakrpane gitarom, bubnjem i basom. Vokal je odličan, za razliku od onog što sam slušao prije dvije godine kada mi je bio odličan, sada zvuči daleko bolesnije, jače, uvjerljivije. Jedan od bolesnijih albuma ove godine – ubit će vas disonancom, brzinom i glasnoćom.

facebook.com/000muka000

facebook.com/000muka000

12. Muka – Svi Šute

Prvi od dva domaća albuma koje spominjemo je debi EP novopečenog benda Muka, sastavljenog od ostataka Duskburna, Avicularije i Drame, dok je za vokal zadužen Boro, bivši vokal benda Johann Wolfgang Pozoj. Glazba je neka kombinacija dooma, sludgea, death i black metala, dakle svih žanrova koje su članovi kombinirali u bendovima prije. Instrumentalni dio izvedbe je dobar – kvalitetan u svojoj jednostavnosti, inovativan u promjenama tempa, eksperimentalan donekle. No, posebnost benda jest upravo u vokalnoj izvedbi. Zaista je prednost u bendu imati takvog pjesnika kakav je Boro, što se osjeti na lirici, što se vidi na live nastupu, kada se čovjek pjevajući vlastitu liriku potpuno zgrčen izobličuje i znoji rijeke. Pogledajte nastup benda ako ćete moći, definitivno poslušajte i ovaj kratak album – jedna je od najboljih stvari koja se dogodila sceni u zadnje vrijeme.

facebook.com/deadcongregation

facebook.com/deadcongregation

11. Dead Congregation – Promulgation Of The Fall

Jedan od najboljih death metal albuma koje sam čuo u zadnje vrijeme. Dokaz da u navedenom žanru nije potrebno pretjerano eksperimentirati i da se s najjednostavnijom kombinacijom odličnog bubnja, dubokog vokala i odlične, ali zaista odlične rifaže, koja ponekad zna zabrazditi i u pokoji solo, da napraviti genijalan album – istovremeno atmosferičan, što bi bolje opisivalo albume black metal žanra, ali i bolesno jak, dubok i brz album. Jednostavno jako uhu ugodan i moderan death metal album – tako nešto ne događa se prečesto.

(Visited 216 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 3.000 out of 5)

Komentari