Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Najbolji metal albumi 2014. – treći dio

02.01.2015. Luka SinkovićVrijeme čitanja: 3 minute
facebook.com/pages/Thantifaxath

facebook.com/pages/Thantifaxath

Donosimo vam treći dio najboljih metal albuma protekle godine. Black metal je i u ovom uzorku najbrojniji žanr, pa ćete tako naći i naše domaće predstavnike koji su ove godine izdali odličan album. Ako ste iz nekog razloga propustili prijašnja dva dijela liste, iste možete pročitati na linkovima ispod.

Najbolji metal albumi 2014. – prvi dio

Najbolji metal albumi 2014. – drugi dio

facebook.com/ArtificialBrainMusic

facebook.com/ArtificialBrainMusic

10. Artificial Brain – Labyrinth Constellation

Njujorčani Artificial Brain, ovogodišnjim su debi albumom na neki način vratili slavu tehničkom death metalu. Ono što je prošle godine napravio Gorguts s izdanjem „Colored Sands“, ove godine napravile su novopečene zvijezde žanra. „Labyrinth Constelation“ odalamio je krvavi šamar posred face inače teško probavljivim tehničkim death metal izdanjima te se ponajviše diči tečnošću, isto koliko i kompleksnošću. Najupečatljivija stvar na albumu su genijalne i tečne gitare, koja svaka zasebno proizvode kaos i disonancu, no kompletna izvedba na kraju ipak zvuči smisleno, na neki način sablasno, ali istovremeno i jako futuristički, što death metal pravcu već jako dugo vremena ne uspijeva.

facebook.com/AgallochOfficial

facebook.com/AgallochOfficial

9. Agalloch – The Serpent And The Sphere

Album je recenziran ranije ove godine, a recenziju možete pročitati ovdje. Sve napisano stoji, no nisam očekivao da će me glazba s albuma još više impresionirati i nakon napisanog članka. Nešto što je trebao biti dobar album, pretvorio se u odlično izdanje – kompletan i jednostavno tečan album prepun melodije gdje bend počinje eksperimentirati i sa psihodelijom, dok se lirika odnosi na prostranstvo iznad nas – cijeli univerzum.

facebook.com/triptykonofficial

facebook.com/triptykonofficial

8. Triptykon – Melana Chasmata  

Projekt Thomasa Gabriela Fischera koji je zaživio nakon njegovog odlaska iz Celtic Frosta 2008. godine začudo je prošao jako dobro, Fisher radi genijalnu glazbu. Potpomognut gitaristom njemačkog melo-black metal benda Dark Fortress, Victorom Bullokom, čini riff-okosnicu Triptykona. Ovogodišnji, inače drugi album benda, „Melana Chasmata“ prezentira kombinaciju goth, doom, black i death metala, koja izvlači najbolje iz svakog pojedinog žanra. Na neki način Triptykon nastavlja ono što je Celtic Frost započeo na albumu „Monotheist“, te ako ste ljubitelj bilo kojeg od prije navedena četiri žanra, album će vas barem iz nekog aspekta oduševiti. Nevjerojatan uradak.

Pogavranjen

Pogavranjen

7. Pogavranjen – Sebi Jesi Meni Nisi

Album smo recenzirali tek nedavno, recenziju također možete pročitati ovdje. Zaključeno je kako smo dobili odličan moderan balck metal bend, koji se unatoč lirici koja je na hrvatskom, može bez problema slušati i vani. Usput, black metal na hrvatskom, barem u režiji Ivana Erora zvuči genijalno. Kompletna glazba je poprilično progresivna, repetitivna, a istovremeno isprekidana. Na momente podsjeća na legendarne albume žanra, dok na momente zvuči kao nešto sasvim nepoznato. Matej Pećar svakim albumom pomiče glazbene margine benda, pa smo na ovom albumu svjedočili i gostovanju Nike Potočnjaka, gitarista i jedinog stalnog člana domaćih psych rock genijalaca, Seven That Spells. Album s ovakvom puninom zvuka i slojevitošću zvukova instrumenata meni je osobno jedan od favorita godine, a i jedan od najboljih domaćih metal izdanja uopće.

facebook.com/pages/Thantifaxath

facebook.com/pages/Thantifaxath

6. Thantifaxath – Sacred White Noise

Još jedno visokopozicionirano debi izdanje. Thantifaxath čine trojica glazbenika koja žele ostati anonimna, pa se tako nigdje ne pojavljuju njihova imena niti nadimci, dok live nastupe odrađuju kompletno u kukuljicama. „Sacred White Noise“ ulazi u depresiju i tjeskobu iz čistog black metal žanra, a pozadinska filozofija benda kompletno izdanje čini još dodatno sablasnijim. Građenje rifova i atmosfere uistinu je kompleksno te na nekim pjesmama tome pripomaže violina ili neki drugi gudački instrument. Uz dva albuma koja ćemo otkriti uskoro, „Sacred White Noise“ čini ovogodišnje „sveto trojstvo black metala“.

(Visited 221 times, 3 visits today)
Što misliš o ovome albumu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari