Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Najgledanijom hrvatskom predstavom počeo 2. festival nezavisnih kazališta

16.04.2013. Maja Brlek
Foto: opatija.net

Foto: opatija.net

Festival nezavisnih kazališta i kazališnih družina (FEN), nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja, održat će se po drugi put  i ove godine ponovno ga je ugostila Opatija. Od 16. do 22. travnja, osim 17 predstava u produkciji 16 kazališta iz Zagreba, Splita, Koprivnice, Pule, Rijeke i Mošćeničke Drage, bit će tu još pregršt zanimljivih zbivanja. Održat će se okrugli stol na temu “Turizam i kazalište”, novinarka i kazališna kritičarka Kim Cuculić predstavit će svoju novoizašlu knjigu kazališnih kritika, osvrta i razgovora “Peti red, parter”, a cijeli događaj bit će uokviren izložbom dramske umjetnice i lutkarice Vlaste Pokrivke “Od cvijeta do tikve, od tikve do lutke”  u Vili Angiolina, gdje se može razgledati kroz čitavo vrijeme trajanja Festivala.

Foto: planet-art.hr

Foto: planet-art.hr

Festival će nakon rezanja vrpce u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer, otvoriti najgledanija predstava u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina “U posjetu kod gospodina Greena”. Adaptacija je to istoimenog djela američkog pisca Jeffa Barona, u izvedbi zagrebačkog kazališta Planet Art, a s Perom Kvrgićem i Lukom Dragićem u naslovnim ulogama. Radi se i o najizvođenijem suvremenom tekstu u svijetu, prevedenom na 35 jezika, igranom u više od 60 zemalja te u više od 300 produkcija, a zbog kojeg je njen autor postao prvi neeuropski dramski pisac koji je dobio nagradu Kulturepreiss Europa 2001. godine za doprinos europskoj kulturi. Ova predstava o svladavanju predrasuda, u središte dramske radnje postavlja ortodoksnog Židova Greena i mladog poslovnog čovjeka Rossa Gardinera te prati njihov put od uzajamne netrpeljivosti, uzrokovane posve drugačijim svjetonazorima i iskustvima, do duboka prijateljstva i neizmjerna poštovanja.

(Visited 43 times, 1 visits today)

Komentari