Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Najkraći dan u godini rezerviran je za Maraton kratkometražnih filmova

11.12.2014. Petra Plivelić
Foto: facebook.com/HrvatskiAudiovizualniCentar

Foto: facebook.com/HrvatskiAudiovizualniCentar

Ove će se godine po drugi puta u Hrvatskoj održati Maraton kratkometražnih filmova. To je svojevrsna manifestacija kojom se, simbolično, na najkraći dan u godini – 21. prosinca slavi kratka filmska forma. Filmove ćete moći pogledati u 29 kina diljem Hrvatske i na dvije lokacije u gradu Zagrebu, a dio filmova moći će se vidjeti i na web stranici HAVC-a. Bit će prikazano ukupno 66 filmova, a među njima je velik broj recentnih domaćih ostvarenja koja osvajaju nagrade na najznačajnijim domaćim i svjetskim festivalima. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

Maraton kratkometražnih filmova ove godine traje tri dana. Osim simbolički najbitnije nedjelje 21. prosinca, projekcije u kinima održavaju i u petak i subotu 19. i 20. prosinca.

„U Hrvatskoj se godišnje proizvede šezdesetak kratkometražnih filmova. No, i dalje se rijetko prikazuju, pa samo sladokusci nađu način da ih pronađu i pogledaju. Zato je Maraton kratkometražnog filma jedinstvena prilika za uživanje u bogatoj ponudi od 66 europskih i hrvatskih kratkometražnih filmova u 13 filmskih programa“, rekla je Tina Hajon, voditeljica projekta Maraton kratkometražnih filmova. Maraton u kinima ove godine donosi dva programa filmova za djecu, te tri programa namijenjena odraslima. Najmlađi će moći uživati u legendarnom crtanom filmu Baltazar: serija Zvjezdani kvartet Zagrebačke škole crtanog filma, i u europskim kratkometražnim filmovima za djecu iz Italije, Švicarske, Norveške, Irske i Španjolske po izboru organizacije Short Circuit.

Foto: Kokoška / www.havc.hr

Foto: Kokoška / www.havc.hr

Programi za odrasle donose recentne europske i hrvatske kratkometražne naslove. Gledatelji će tako imati jedinstvenu priliku na velikim platnima pogledati jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova ove godine, Kokošku redateljice Une Gunjak te laureata festivala u Karlovim Varima, Autofocus Borisa Poljaka. Na programu se nalazi i još nekoliko hrvatskih igranih naslova kao što su Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, Ljepotan Saše Bana, Kutija Nebojše Slijepčevića, Mali debeli rakun Barbare Vekarić te animirani Koyaa “Cvijet” Kolje Sakside i Bla Martine Meštrović. Prikazat će se i osam izabranih europskih igranih i eksperimentalnih filmova iz Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske i Francuske također ostvaren u suradnji s organizacijom Short Circuit.

Osim u kinima, Maraton kratkometražnih filmova će se ove godine održavati i na internetskoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra te na dvije lokacije u gradu Zagrebu – ArtOmat i Advent na Europskom trgu. Više o ArtOmatu i filmovima koji će se tamo prikazivati možete saznati u nedavno objavljenom Ziher-ovom članku. Manifestaciji će se pridružiti i Treći program HRT-a, koji će u raznim terminima tijekom nedjelje emitirati kratkometražne filmove legendarnih glumaca kao što su Charlie Chaplin, Buster Keaton i Fatty Arbuckle, te kratke filmove koje potpisuju velikani francuske kinematografije, poput Alaina Resnaisa i Jean-Luc Goddarda.

foto: facebook.com/HrvatskiAudiovizualniCentar

foto: facebook.com/HrvatskiAudiovizualniCentar

Inicijativu Najkraći dan, ili izvorno Le jour le plus court započeo je 2012. godine francuski Nacionalni centar za kinematografiju u suradnji s Agencijom za kratkometražni film s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter te u njoj sada sudjeluje 14 europskih zemalja.

Detaljan raspored projekcija možete pronaći na web stranici Hrvatskog audiovizualnog centra.

(Visited 83 times, 1 visits today)

Komentari