Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

Film

Najkraći dan u godini rezerviran je za Maraton kratkometražnih filmova

11.12.2014. Petra PlivelićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: facebook.com/HrvatskiAudiovizualniCentar

Foto: facebook.com/HrvatskiAudiovizualniCentar

Ove će se godine po drugi puta u Hrvatskoj održati Maraton kratkometražnih filmova. To je svojevrsna manifestacija kojom se, simbolično, na najkraći dan u godini – 21. prosinca slavi kratka filmska forma. Filmove ćete moći pogledati u 29 kina diljem Hrvatske i na dvije lokacije u gradu Zagrebu, a dio filmova moći će se vidjeti i na web stranici HAVC-a. Bit će prikazano ukupno 66 filmova, a među njima je velik broj recentnih domaćih ostvarenja koja osvajaju nagrade na najznačajnijim domaćim i svjetskim festivalima. Ulaz na sve projekcije i događanja je besplatan.

Maraton kratkometražnih filmova ove godine traje tri dana. Osim simbolički najbitnije nedjelje 21. prosinca, projekcije u kinima održavaju i u petak i subotu 19. i 20. prosinca.

„U Hrvatskoj se godišnje proizvede šezdesetak kratkometražnih filmova. No, i dalje se rijetko prikazuju, pa samo sladokusci nađu način da ih pronađu i pogledaju. Zato je Maraton kratkometražnog filma jedinstvena prilika za uživanje u bogatoj ponudi od 66 europskih i hrvatskih kratkometražnih filmova u 13 filmskih programa“, rekla je Tina Hajon, voditeljica projekta Maraton kratkometražnih filmova. Maraton u kinima ove godine donosi dva programa filmova za djecu, te tri programa namijenjena odraslima. Najmlađi će moći uživati u legendarnom crtanom filmu Baltazar: serija Zvjezdani kvartet Zagrebačke škole crtanog filma, i u europskim kratkometražnim filmovima za djecu iz Italije, Švicarske, Norveške, Irske i Španjolske po izboru organizacije Short Circuit.

Foto: Kokoška / www.havc.hr

Foto: Kokoška / www.havc.hr

Programi za odrasle donose recentne europske i hrvatske kratkometražne naslove. Gledatelji će tako imati jedinstvenu priliku na velikim platnima pogledati jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova ove godine, Kokošku redateljice Une Gunjak te laureata festivala u Karlovim Varima, Autofocus Borisa Poljaka. Na programu se nalazi i još nekoliko hrvatskih igranih naslova kao što su Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, Ljepotan Saše Bana, Kutija Nebojše Slijepčevića, Mali debeli rakun Barbare Vekarić te animirani Koyaa “Cvijet” Kolje Sakside i Bla Martine Meštrović. Prikazat će se i osam izabranih europskih igranih i eksperimentalnih filmova iz Njemačke, Velike Britanije, Nizozemske i Francuske također ostvaren u suradnji s organizacijom Short Circuit.

Osim u kinima, Maraton kratkometražnih filmova će se ove godine održavati i na internetskoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra te na dvije lokacije u gradu Zagrebu – ArtOmat i Advent na Europskom trgu. Više o ArtOmatu i filmovima koji će se tamo prikazivati možete saznati u nedavno objavljenom Ziher-ovom članku. Manifestaciji će se pridružiti i Treći program HRT-a, koji će u raznim terminima tijekom nedjelje emitirati kratkometražne filmove legendarnih glumaca kao što su Charlie Chaplin, Buster Keaton i Fatty Arbuckle, te kratke filmove koje potpisuju velikani francuske kinematografije, poput Alaina Resnaisa i Jean-Luc Goddarda.

foto: facebook.com/HrvatskiAudiovizualniCentar

foto: facebook.com/HrvatskiAudiovizualniCentar

Inicijativu Najkraći dan, ili izvorno Le jour le plus court započeo je 2012. godine francuski Nacionalni centar za kinematografiju u suradnji s Agencijom za kratkometražni film s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter te u njoj sada sudjeluje 14 europskih zemalja.

Detaljan raspored projekcija možete pronaći na web stranici Hrvatskog audiovizualnog centra.

(Visited 107 times, 1 visits today)

Komentari