Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Javni toaleti kao najljepše dizajnersko rješenje diljem svijeta

31.01.2017. Magdalena RikanovićFoto: Pinterest.com

Pomalo bizarna tema, ali zanimljiva i nesvakidašnja, do koje nas je dovela istraga obuhvaća nekolicinu najljepših javnih toaleta diljem svijeta. Oni dolaze s prekrasnim pogledom, zanimljivim interijerom, detaljima, te prije svega predstavljaju arhitekstonsko čudo. Javni toaleti koji privlače vizualnom estetikom mogu se pronaći svugdje, od ulica do pješačkih prijelaza i skrivenih kutaka gradskih parkova. Od Japana do Australije, SAD-a i Švicarske, svi oni imaju nevjerojatne pisoare, imitaciju čeličnih stupova, viktorijanskih pločica i lišćem ukrašenih zidova dužine do 500 metara.

Toaleti kao najmanje prostorije u stambenom objektu, zapravo su privatni prostori. To je možda jedina prostorija u kući u kojoj ćete zaista ikada biti sami i posjedovati privatnost. Vrijeme je pokazalo kako su današnji toaleti usko povezani s tehnološkom i ideološkom infrastrukturom. Groteskni prikazi javnih toaleta, u ovom kontekstu, prikazuju svijet beskonačnih cijevi, pumpi i predmeta za pričvršćivanje, dok zatvaranje wc poklopca simbolizira našu krajnju suzdržanost od uvida u ovu temu. Ironično, u današnje vrijeme, umjetnici kreću s modelom javnih toaleta kao umjetničkom apstrakcijom. Oni prikazuju vrijednosti kao što su čistoća, red i napredak. Dizajn danas preuzima oblike kupaonica kako bi imali pristojnu šansu za bijeg od sramote i ravnodušnosti od koje se često pati.

Mokrenje nasred ulice noću je društveno neprihvatljivo i stalni izvor prigovora stanovnika grada, a taj problem može riješiti nekolicina reprezentativnih umjetničkih dizajnerskih rješenja. Klasični javni toaleti postaju stvar prošlosti. U nastavku donosimo neke od najljepših primjeraka diljem svijeta.

Foto: Pinterest.com

The King’s Trail javni toalet u Švedskoj

Ovi javni toaleti sa slikovitim prikazom planina i jezerom u pozadini u Kungsledenu, izgrađeni su za planinare koji se uspinju ovim slikovitim stazama. Radi se o 440 kilometara dugoj stazi koja prolazi jednim od najvećih preostalih područja divljine u Europi.

Foto: Pinterest.com

Longwood Gardens, Pennsylvania

Ovi javni toaleti dizajnirani su među velikim blokovima zidova. Kasnije su prerasli u turističku atrakciju toliko veliku da se održavaju ture tijekom kojih se objašnjava kako je i na koji način izraslo gusto zeleno lišće koje danas prekriva zidove.

Foto: Pinterest.com

Kumutoto i Sea Monsters

Arhitekti sljedećeg projekta htjeli su stvoriti nešto iskonsko i svojim su pothvatom nadmašili sva očekivanja. Rezultat je opisan u morskim čudovištima i bezglavim dinosaurima koji se naziru iznad Wellingtona, na Novom Zelandu.

Foto: Pinterest.com

Trail Restroom, Texas

Trail Restroom označava stazu na obalama rijeke Colorado u Austinu. Zapravo je više riječ o skulpturi koja se odnosi na krajolik koji ga okružuje. Smještena u parku, sastoji se od 49 vertikalnih čeličnih ploča različitih visina koje omogućuju ulazak svježeg zraka, dok ujedno ograničavaju poglede znatiželjnika.

Foto: Pinterest.com

Javni Toaleti, Uster, Švicarska

Arhitekti Gramazio & Kohler stvorili su kabinu inspiriranu gmazovima koja prividno stvara prizmu poput efekta na 300 savijenih aluminijskih traka u varijacijama zelene boje. Također, zbog položaja sunca izgleda drugačije iz svakog kuta gledanja.

Foto: Pinterest.com

Public toilet for Gdansk, Poljska

Schleifer & Milczanowski, implementirali su prvi javni toalet u povijesnu jezgru. Radi lakšeg snalaženja i strukture, montažnu opciju s minimalnim zemljanih radovima dobili su miješanjem kaotične infrastrukture i ravnoteže. Vanjski cilindrični oblik vrlo je estetičan, a ističe vertikalna čelična rebra u koja su integrirani stalci za bicikle. Prirodno svjetlo ulazi u unutrašnjost, te tijekom dana eliminira potrebu za umjetnim osvjetljenjem. Noću pak fasadi daje pozadinsko osvjetljenje.

Foto: Pinterest.com

East Village javni toaleti u Calgaryju, Kanada

Riječ je o hi-tech sanitariji koja se grije, održava samostalno i pritom pušta soundtrack Star Wars filmova kada se vrata zatvaraju i zaključavaju. Automatizirani snimljeni glas upozorava goste da je maksimalna duljina boravka 10 minuta. Vanjski izgled toaleta umjetničko je djelo – slika žene u vodi i plutajućeg muškarca na vanjskoj strani WC-a.

Foto: Pinterest.com

Hundertwasser toaleti u Kawakawi, Novi Zeland
Slavni austrijski umjetnik Friedensreich Hundertwasser dizajnirao je pomalo bizaran javni toalet. Ukrasni sanitarni čvor postao je mnogo više od turističke atrakcije. Poznat po svojim nepravilnim keramičkih pločicama, staklima u boji i živim stablima ugrađenima u arhitekturi, čine ga jednim od najljepših na svijetu.

Foto: pinterest.com

Lahz Nimmo arhitekti i javni toaleti u Centennial Parku u Sydneyju, Australia

Primarna ideja arhitekata bila je minimalna intekacija u prirodi. Ženski i muški toaleti podijeljeni su u dva paviljona, povezani kontinuiranim krovom. Prostor stvoren između paviljona djeluje kao središnja ulazna točka do sadržaja. Umivaonici od poliranog betona nalaze se u središnjem prostoru koji pruža jedinstven doživljaj korisniku koji se osjeća sigurno i zaklonjeno za vrijeme kiše.

Foto: Pinterest.com

Shell Gas Station toaleti u Filipinima

Shell Gas Station djeluje kao običan javni WC benzinske postaje koji se nalazi u Tagbilaran Cityju, Boholu. Međutim, pričekajte dok ne uđete u njega.

Foto: Pinterest.com

Javni toaleti Fitton Center za kreativne umjetnike, USA

Poznat kao meka za umjetnost, nudi aktivnosti i nezaboravan ambijent ljubiteljima umjetnosti svih uzrasta. Fotografija govori više od 1000 riječi.

Foto: Pinterest.com

Hiroshima Park Restrooms u Hiroshimi, Japan

Foto: Pinterest.com

JinHua Architecture Park javni toaleti u Zhejiang Provinceu, Kina

Foto: Pinterest.com

(Visited 158 times, 2 visits today)

Komentari