Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Najprodavanije knjige u 2016. godini

09.01.2017. Ziher.hrFoto: pixabay.com
Vrijeme čitanja: 5 minute

Nakon što smo pročešljali knjižnice diljem Hrvatske u potrazi za najposuđivanijim naslovima prošle godine, donosimo i pregled naslova koje smo najviše kupovali.

Algoritam

Popis najprodavanijih naslova ove izdavačke kuće će vjerojatno mnoge iznenaditi, ponajprije zbog količine knjiga za djecu i mlade. Na samom tronu su dva nastavka serijala Gregov dnevnik; prvi je šesti dio Snježna groznica i novo izašli sedmi dio Lijevo smetalo je na drugom mjestu. Jeff Kinney autor je serijala o dogodovštinama školarca Grega i njegovog prijatelja Rowleyja, a ova dva nastavka se bave detektivskim istragama i ljubavnim problemima.

Odmah nakon Gregovog na listi slijedi Nikkin dnevnik: Priče iz ne-baš-fantastičnog života, prvi dio najavljenog serijala iz pera Rachel Renée Russell koji će također biti pretvoren i u film.

Nakon dječje književnosti na red je došao fantasy žanr. Ne može se poreći iznenađenje kada se na popisu vidi ime J. K. Rowling i naslov Harry Potter i kamen mudraca na popisu, a iznenađenje je veće kada primijetite da s popisa bestsellera ne silaze već nekoliko godina. Odmah za omiljenim čarobnjakom slijedi Svijet leda i vatre autora koji je ubio sve nam drage likove, George R. R. Martina.

OceanMore

U nakladi OceanMore, najprodavaniji naslovi bili su roman Muškarac u grlu naše popularne i kontroverzne autorice Vedrane Rudan. Ovo je njezina objavljena jedanaesta knjiga, a ujedno i sedmi roman po redu. Roman Muškarac u grlu predstavlja Rudan u najzrelijem izdanju dosad.

Vrlo prodavani su bili i novi nastavci trilogije Moja borba autora Karla Knausgaarda, a kriminalistički roman o brutalnim ubojstvima nepoznatih Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka odmah je po dolasku u knjižare izazvao izniman interes čitatelja i medija. Samim tim bio je i jedan od najtraženijih naslova u protekloj godini iz naklade OceanMore.

I kanadska nobelovka Alice Munro bila je u knjižarama poprilično tražena u 2016. godini sa svojom zbirkom priča Život djevojaka i žena.

Fraktura

S 2500 prodanih primjeraka, uvjerljivo najprodavanija Frakturina knjiga jest popularni Stoner Johna Williamsa. Uspjeh kakav je ostvarila ova knjiga protekle 2016. godine, koliki je medijski prostor zauzela i koliko se o njoj govorilo ne bi bilo ništa neobično da je to noviji roman, a ne roman iz 1965. o čovjeku rođenome kao jedinac u siromašnoj farmerskoj obitelji. I naš Miljenko Jergović se našao na popisu sa svojim romanima Sarajevo, plan grada, prodanim čak u 1500 primjeraka te kratkim romanom Wilimowski prodanim u njih 1400. To je bio dobar vjetar u leđa za prodaju knjiga hrvatskih autora, što bi samo značilo da ipak Hrvati dosta čitaju i ono naše.

Naslov Juda autora Amosa Oza također se dobro prodavao u knjižarama, a na ovoj listi su se našli i naš autor Slavko Goldstein s naslovom Jasenovac – tragika, mitomanija, istina koji govori o tom zloglasnom i najvećem ustaškom logoru kao o simoblu ustaštva, a tek zatim o njemu kao mjestu zločina, kao i polemički prikaz o svemu onome što već godinama pokušava umanjiti njegovu tragiku te zločine i genocid u njemu počinjen.

Pri kraju Frakturinih ‘top 10’ se nalaze sve popularnija Slavenka Drakulić s romanom Mileva Einstein, teorija tuge, te autori David Grossnam (Do kraja zemlje), Cees Nooteboom (Skitnje do Santiaga), Vladimir Velebit (Moj život) i Petar Gardos (Groznica u zoru).

MeandarMedia

MeandarMedia ima zanimljivu top listu podijeljenu na tri dijela: dječje knjige, knjge iz područja teorije te beletristika. Od dječjih knjiga su na vrh zasjele Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea autora W. E. Joycea, za koju vjerujemo da je fantastična, te Noćni vrtlar koju potpisuju braća Fan.

Iz područja teorije su najprodavanije Totalitarizam? Žarka Paića koji ovaj režim sagledava iz ontološke, filozofske perspektive, te knjiga Želimira Kočševića Teme i motivi hrvatske fotografije.

Od beletristike su bili najprodavaniji naslov Dragana Velikića Islednik, knjiga koja uvelike podsjeća na vremeplov, zatim U carstvu sjena Mađara Giorgia Pressburgera u kojem se autor obraća čuvenom Sigmundu Freudu započevši s njime putovanje kroz sve ono što mu je uzrokovalo bol, knjiga Prsa u prsa autora Senka Karuze te četvrto izdanje romana Šala Milana Kundere.

TIM press

TIM press naklada najviše je prodavala monumentalni roman Slobodana Šnajdera Doba mjedi, roman na kojem je autor radio dugi niz godina a koji je dobitnik čak pet značajnih. Knjiga Deset dana u Islamskoj Državi njemačkog novinara Jürgen Todenhoefera izazvala je veliko zanimanje kod publike jer nam donosi priču ‘s one strane zida’. I ove godine su se odlično prodavale knjige nizozemskog esejista i filozofa Roba Riemena, Plemstvo duha, Vječiti povratak fašizma, Škola života i Povratak Europe. Zanimljivo je da ovaj autor kroz svoj rad nastoji obnoviti europske duhovne vrijednosti koje su davnih godina zagovarali Sokrat, Spinoza i Thomas Mann.

Foto: Profil/press

Profil

Romani autorice Jojo Moyes Tu sam pred tobom i Nakon tebe bestselleri su i u svijetu pa ne čudi da ih i hrvatska publika voli. U prvom romanu Tu sam pred tobom Willu Traynoru je prometna nesreća oduzela želju za životom, a u život mu nenadano ulazi Louise Clark i sve mu se mijenja iz temelja. U nastavku Nakon tebe Louise više nije obična djevojka te pokušava nastaviti dalje nakon šest mjeseci koje je provela s Willom.

Dugo očekivana autobiografija Brucea Springsteena se također našla na popisu najprodavanijih knjiga. Born To Run je lirska rock biografija, baš kao što su i njegove pjesme.

Romani svjetski poznate autorice Cecilie Ahern, po kojima su snimljeni i mnogi filmovi, ne prestaju plijeniti pažnju, a ove godine se najviše prodavao Skupljač pikula. Ovo je roman o tome kako i najneobičnije odluke koje donesemo u životu mogu imati jako neobične posljedice. Autorica Elene Ferrante se također našla na popisu svojim romanom Genijalna prijateljica. Prvi je to dio tetralogije o Eleni i Lili, djevojkama iz Napulja koje žele stvoriti život u okrilju nasilne i zagušljive kulture.

Edicije Božičević

Edicije Božičević imaju nadasve zanimljivu i šaroliku listu. Prva od najprodavanijih knjiga je Černobilska molitva (kronika budućnosti) ruske autorice Svetlane Aleksijevič, knjiga o svijetu Černobila, a ne nužno o černobilskoj katastrofi.

Zatim slijedi naslov autorice Karin Fossum Kad vrag drži svijeću, kriminalističi roman o dvaju tinejdžerima, Andreasu i Zippu, koji ukradu torbicu, i nesretnim okolnostima koje slijede. Kassel ne poziva na logiku novo je književno ostvarenje Enriquea Vila-Matasa, a funkcionira kao pripovjedna reportaža nastala kao rezultat autorova posjeta Documenti, prestižnoj svjetskoj smotri suvremene umjetnosti.

Naslov Povratak autorice Dulce Marie Cardoso koji započinje dekolonizacijom Portugalaca  koji bježe iz Angole i vraćaju se u Portugal gdje su neprijateljski dočekani, našao se također na popisu najprodavanijih knjiga, a tu je mjesto pronašao i drugi dio kriminalističke trilogije Zygmunta Miloszewskog Zrno istine u kojem se tužitelj Teodor Szack sada seli u slikoviti povijesni grad Sandmierz u nadi da će ondje ponovo pronaći sebe.

Sandorf

Grčki autor Janis Varufakis, koji je bio i gost Filozofskog teatra, se sa svojim ekonomskim trilerom Trpite ono što morate našao na prvom mjestu. Inače ekonomski stručnjak, Varufakis u ovoj knjizi kombinira analitičnost uma, humana načela te praktičnu racionalnost, uvodeći nas tako iza kulisa makjavelistčkih igara u ekonomsko-političkom sustavu.

Varufakisa slijedi bugarska spisateljica Vera Mutafčieva sa svojim povijesnim romanom o sinu osmanskog sultana Mehmeda II Osvajača, Slučaj Džem. Prelijepa romansa s elementima sapunice i epistolarnog romana  prikazana u knjizi Pjevač u noći autorice Olje Savičević Ivančević također se pronašla na ovome popisu.

Kratki roman Damira Karakaša o neobičnom odrastanju, Sjećanje šume, bio je također tražen u 2016. godini. Knjiga spretno objedinjuje elemente straha, trauma, humora i poezije. A sedmi roman Marinka Koščeca čiju okosnicu čini sve što je satkano u ljudski život, od prostora do ljudi, U potrazi za početkom kruga, našao se na petom mjestu po prodanosti ove top liste.

(Visited 1.435 times, 3 visits today)

Komentari