Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Najveća zgrada na svijetu otvorena u Kini

15.07.2013. Eleonora GlišićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto: facebook.com/ New Century Global Centre

Foto: facebook.com/ New Century Global Centre

Ispod zagađenih oblaka u kineskom mega-gradu Chengduu, valovi se sudaraju uz pješčanu obalu i slani povjetarac puše diljem plaže. Četvrti kineski grad po veličini može biti 620 km od obale, ali to ga nije spriječilo da stvori vlastitu – novootvorenu unutar najveće zgrade na svijetu. 100 metara visoka građevina od plavog zrcalnog stakla proteže se 500 metara duž trijumfalnog trga. U New Century Global Centreu nalazi se čitavo odmorište zajedno s Imax kinima, olimpijskim klizalištem, dvama hotelima s pet zvjezdica i vlastitim mediteranskim shopping selom te velikim brojem ureda. Pod stakleni krov, koji se proteže na 1,7 milijuna četvornih metara, moglo bi se smjestiti 20 Sydneyjevskih opera.

Tvorci ove nevjerojatne građevine izjavili su da je ona “simbol koji zapovijeda svijetu, a svijet na nju gleda s poštovanjem”, palača zadovoljstva o kojoj je Kubla Khan mogao samo sanjati. Smještena je u srcu četvrti Tianfu, novom središtu za financije, IT i biokemijsku industriju. Posjetitelji koji žele iskusiti godišnji odmor u unutrašnjosti zgrade moći će šetati uzduž plaže duge 400 metara gdje se najveći umjetni valovi lome ispred najdužeg LED zaslona na svijetu. “Posudili smo japansku tehniku gradnje” izjavio je voditelj Lin Xun, “koristi se umjetno sunce koje sja 24 sata dnevno i pruža ugodnu temperaturu”. Promotivni videi tvrde da je Chengdi “svjetski, moderan grad idilične ljepote u kojem je rekreacija postala osnovna vrijednost modernih poslovnih koncepata i u kojem će posao postati način života.”

(Visited 208 times, 1 visits today)

Komentari