Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Najveća živuća glumica Vanessa Redgrave otvara sezonu Filozofskog teatra

17.10.2015. Rajna RaczFoto: facebook.com/hnk.hr

Legendarni glumac Laurence Olivier 30. je siječnja 1937. godine u pauzi „Hamleta“ u londonskom kazalištu The Old Vic izgovorio slavnu rečenicu: „Dame i gospodo, danas je rođena velika glumica, Laert ima kćer“. Naime, toga dana Olivier je najavio rođenje kćeri svojega kolege Michaela Redgravea te je prorekao budućnost jednoj od najvećih glumica naše povijesti – Vanessi Redgrave.

U nedjelju, 19. listopada u 19:30 sati, Filozofski teatar zagrebačkog HNK otvara novu sezonu upravo s glumicom Vanessom Redgrave. Slavni Arthur Miller i Tenessee Williams prozvali su je „najvećom živućom glumicom“, a do današnjeg dana ona je jedina britanska glumica koja je osvojila Oscara, Emmy, Tonyja, Oliviera, Palme d’Or i Golden Globe.

Ljubav prema glumi u obitelji Redgrave bila je nasljedna. Osim što se njome bavio slavni par Redgrave, istim stopama krenuli su i Vanessin brat Corin te sestra Lynn, a kasnije i njena djeca. Vanessa je počela glumiti 1954. godine u Central School of Speech and Drama u Londonu. Debitirala je 1961. godine u kazalištu Royal Shakespeare Theatre Company nastupivši u komediji „Kako vam je drago“. Tijekom svoga života odigrala je više od trideset uloga na prestižnim scenama West Enda i Broadwaya. Zablistala je u predstavama „Godina magičnog razmišljanja“, „Dugo putovanje u noć“ te „Vozeći gospođicu Daisy“.

Foto: facebook.com/hnk.hr

Foto: facebook.com/hnk.hr

Također je glumila u više od osamdeset filmova te je šest puta nominirana za Oscara, a dobila ga je za najbolju sporednu ulogu u filmu Julia (Fred Zinnemann, 1977.). Neki od njezinih filmova poput Blow-up (Michelangelo Antonioni, 1966.) postali su filmski klasici. No, iako Vanessa Redgrave ima karijeru koja nas ostavlja bez daha, postavlja se pitanje koja je zapravo njezina uloga u Filozofskom teatru. Zašto je baš ona izabrana i što ju razlikuje od svih drugih uspješnih glumica našega doba?

Vanessa Redgrave je aktivistica. Mnogi su smatrali da iza njenih ideja i uvjerenja stoji politička pozadina i nazivali su je promoćurnom. S druge strane, ona tvrdi da ništa od onoga što radi nije političko, već da se radi o borbi za ljudska prava koja bi trebala biti univerzalna, a ne privilegirana. Zbog svojih je ideala i uvjerenja često gubila uloge koje je zaslužila. Zatvarala su joj se mnoga vrata jer je drugačije razmišljala, jer se zalagala za stvari o kojima se tada nije smjelo niti pomišljati. Vanessa Redgrave po svojim uvjerenjima i borbi bila je ispred vremena i to je plašilo, a i dalje plaši njene suvremenike.

Svoju borbu započela je sedamdesetih godina kada je prosvjedovala protiv rata u Vijetnamu. Prijelomnu godinu u njenoj karijeri predstavlja 1977. kada je izašao film Julia redatalja Fredda Zimmenna. Ona se pojavljuje u ulozi mlade antifašistkinje koja pomaže Židovima u bijegu od nacističkog režima. Te iste godine izašao je njezin dokumentarac The Palestinian koji govori o vječnom problemu Bliskog istoka. Redgrave u dokumentarcu otvoreno zauzima stranu PLO-a odnosno Oslobodilačkog pokreta Palestine te naziva cionistički pokret brutalnim i rasističkim. S tim dokumentarnim filmom našla se na meti kritičara te je jedno kino čak bilo bombardirano dan prije prikazivanja The Palestinian.

Ona je imala ključnu ulogu u stranci  „Workers Revolutionary Party“. Potom je u devedesetima godinama obnašala ulogu UNICEF-ove ambasadorice dobre volje. Oštro je napadala rat protiv terorizma nikada ne posustajući u borbi za ljudska prava. Kada su nedavno izbili prosvjedi u Bosni, nekoliko ju je puta posjetila i podržala tuzlanske radnike. Ova velika glumica, ali ponajprije snažna žena u nedjelju će nam govoriti o aktivizmu, što za nju znači borba za ljudska prava, zašto nikada nije posustala, kakav je odnos politike i glume te što joj je sve život donio.

(Visited 206 times, 1 visits today)

Komentari