Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Izvedbene umjetnosti

Nakon Beograda, Skopja i Ljubljane, Frljićev „Kompleks Ristić“ u HKD-u na Sušaku

26.10.2015. Filip KušterFoto: www.hnk-zajc.hr

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci održana je novinarska konferencija povodom premijere predstave “Kompleks Ristić” koja je zaživjela u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, Slovenskog mladinskog gledališča, festivala BITEF iz Beograda i festivala MOT iz Skopja. Za sve one koji nisu upoznati, Ljubiša Ristić jedan je od najznačajnijih jugoslavenskih redatelja, tvorac koncepta jedinstvenog jugoslavenskog prostora (KPGT-a), a bio je i predsjednik Jugoslavenske udružene ljevice Mire Marković.

Premijeru u Rijeci najavili su režiser Oliver Frljić, asistentica režije Barbara Babačić, kostimografkinja Sandra Dekanić, scenograf Dalibor Laginja i glumci Hrvatske drame Jerko Marčić i Nika Mišković. Početnu riječ imao je Frljić koji je rekao kako je HNK Ivana pl. Zajca jedan od inicijatora ovoga projekta, a glavni kreativni impuls dobio je preko filma Lazara Stojanovića „Plastični Isus“ koji je svojevremeno bio zabranjen, a redatelj je završio u zatvoru. U samom filmu postojala je dokumentarna snimka Ristićevog vjenčanja, koja je nakon nekog vremena nestala iz filma.

Frljiću se to činilo dovoljno zanimljivo zato što je pokazivalo kompleksan odnos prema centrima političke moći koje je Ristić imao u svom umjetničkom, a kasnije i političkom djelovanju. Tako se u samoj predstavi otvaraju pitanja kazališne i političke egzistencije. Iako mnogi rođeni nakon devedesetih godina nisu upoznati s radom Ljubiše Ristića, Frljić smatra kako to nije niti ključno, već je bitno pogledati predstavu te onda donijeti sud o svemu. Reakcije publike su, na izvedbama u Skopju, Beogradu i Ljubljani, bile podijeljene.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Koncept predstave nije bio isključivo baziran na ličnosti redatelja Ristića, već će prikazati nekadašnje i današnje vrijeme iz perspektive jedne druge generacije umjetnika koja se u ostacima jugoslavenskog kulturnog prostora bavi kazalištem danas. Osim već spomenutih imena, u predstavi još glume Primož Bezjak, Uroš Kaurin, Draga Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef. Za dramaturgiju su zaslužni Goran Injac i Tomaž Toporišić, a dramaturško-istraživačku ekipu još sačinjavaju Rok Vevar, Olga Dimitrijević, Ana Vilenica i Nina Gojić. Za kostimografiju je uz Sandru Dekanić zaslužna i Slavica Janošević. Inspicijentice su Ana Vidučić, Sandra Čarapina i Urša Červ.

Premijera predstave „Kompleks Ristić“ održat će se 28. listopada na sceni HKD-a na Sušaku u 19:30 sati. Reprize će se izvesti 29. i 30. listopada na istom mjestu. Ulaznice je moguće kupiti na blagajnama Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

(Visited 180 times, 1 visits today)

Komentari