Istaknuto
19.10.2017.

Večeras se u Francuskom paviljonu otvara izložba međunarodno priznate multimedijalne umjetnice OKO, povodom čega smo ukratko popričali s autoricom.

11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

Film

Nakon Cannesa Matanićev Zvizdan osvaja i komisiju LUX nagrade

06.07.2015. Lucija KlarićFoto: facebook.com/zvizdan(the high sun)

LUX nagradu jednom godišnje dodjeljuje Europski parlament ne bi li pokazao raznolikost i uspješnost europske kinematografije te njenu zaslugu u ostvarivanju kulturne i socijalne osvještenosti među europskim narodima. Na 50. po redu Karlovy Vary International Film Festivalu proglašeni su ovogodišnji filmovi nominirani za LUX nagradu – njih 10 među kojima je i okrunjeni domaći Cannesovac Dalibor Matanić sa svojom najnovijom uspješnicom Zvizdanom

Komisija je uz Zvizdana izabrala još i sljedećih 9 filmova:

45 Years – Andrew Haigh (Ujedinjeno Kraljevstvo)
A Perfect Day – Fernando León de Aranoa (Španjolska)
Rams – Grímur Hákonarson (Island, Danska)
The Measure Of A Man – Stéphane Brizé (Francuska)
Mediterranea – Jonas Carpignano (Italija, SAD, Njemačka, Francuska, Qatar)
Mustang – Deniz Gamze Ergüven (Francuska, Njemačka, Turska, Qatar)
Son Of Saul – László Nemes (Mađarska)
Toto And His Sisters – Alexander Nanău (Rumunjska, Mađarska, Njemačka)
The Lesson by Kristina Grozeva i Petar Valchanov (Bugarska, Grčka)

Između navedenih 10 filmova  na Venice Days press konferenciji u Rimu krajem srpnja, bit će izabrana tri filma koja će se boriti za LUX nagradu. Trojka će putem LUX Film Days inicijative cirkulirati van nacionalnog tržišta i biti prevedena na 24 službena jezika Europske Unije te će joj biti omogućene projekcije u 28 država-članica.

Konačni pobjednik bit će objavljen krajem godine u Strasbourgu. Najboljeg od trojke imat će prilike odabrati i sama publika. LUX Film Days postao je i stalni gost Zagreb Film Festivala pa je moguće da ćemo Matanićeva Zvizdana gledati upravo u ovoj prestižnoj konkurenciji. Čini se da ljubavna priča ‘na granici’ ne staje u osvajanju kritike i publike diljem svijeta…

Komentari