Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Film

Nakon Cannesa Matanićev Zvizdan osvaja i komisiju LUX nagrade

06.07.2015. Lucija KlarićFoto: facebook.com/zvizdan(the high sun)

LUX nagradu jednom godišnje dodjeljuje Europski parlament ne bi li pokazao raznolikost i uspješnost europske kinematografije te njenu zaslugu u ostvarivanju kulturne i socijalne osvještenosti među europskim narodima. Na 50. po redu Karlovy Vary International Film Festivalu proglašeni su ovogodišnji filmovi nominirani za LUX nagradu – njih 10 među kojima je i okrunjeni domaći Cannesovac Dalibor Matanić sa svojom najnovijom uspješnicom Zvizdanom

Komisija je uz Zvizdana izabrala još i sljedećih 9 filmova:

45 Years – Andrew Haigh (Ujedinjeno Kraljevstvo)
A Perfect Day – Fernando León de Aranoa (Španjolska)
Rams – Grímur Hákonarson (Island, Danska)
The Measure Of A Man – Stéphane Brizé (Francuska)
Mediterranea – Jonas Carpignano (Italija, SAD, Njemačka, Francuska, Qatar)
Mustang – Deniz Gamze Ergüven (Francuska, Njemačka, Turska, Qatar)
Son Of Saul – László Nemes (Mađarska)
Toto And His Sisters – Alexander Nanău (Rumunjska, Mađarska, Njemačka)
The Lesson by Kristina Grozeva i Petar Valchanov (Bugarska, Grčka)

Između navedenih 10 filmova  na Venice Days press konferenciji u Rimu krajem srpnja, bit će izabrana tri filma koja će se boriti za LUX nagradu. Trojka će putem LUX Film Days inicijative cirkulirati van nacionalnog tržišta i biti prevedena na 24 službena jezika Europske Unije te će joj biti omogućene projekcije u 28 država-članica.

Konačni pobjednik bit će objavljen krajem godine u Strasbourgu. Najboljeg od trojke imat će prilike odabrati i sama publika. LUX Film Days postao je i stalni gost Zagreb Film Festivala pa je moguće da ćemo Matanićeva Zvizdana gledati upravo u ovoj prestižnoj konkurenciji. Čini se da ljubavna priča ‘na granici’ ne staje u osvajanju kritike i publike diljem svijeta…

(Visited 133 times, 1 visits today)

Komentari