Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Izvedbene umjetnosti

Nakon praizvedbe u Berlinu “Bella figura” Yasmine Reze u zagrebačkom HNK

05.11.2015. Rajna RaczFoto: www.hnk.hr

U petak, 6. studenoga, održat će se premijera predstave „Bella figura“ slavne francuske spisateljice Yasmine Reza u režiji nagrađivanog srbijanskog redatelja Borisa Liješevića. „Bella figura“ njezina je najnovija drama koja je u svibnju praizvedena u berlinskom kazalištu Schaubühne po narudžbi redatelja i ravnatelja tog kazališta Thomasa Ostermeiera, dok će zagrebačka izvedba biti druga u svijetu.

Yasmina Reza nagrađivana je francuska spisateljica, dramatičarka, scenaristica i glumica. Njezini komadi prevedeni su na više od 35 jezika i igraju se na pozornicama širom svijeta. Za svoj rad osvojila je neke od najvećih svjetskih priznanja poput kazališnih nagrada Tony, Laurence Olivier, Molière te   César za najbolju filmsku adaptaciju. Ona je uz mnoštvo drama objavila i sedam romana. Hrvatska publika upoznala ju je izvedbama njezinih drama Art, Bog masakra i Razgovori nakon pokopa.

Foto: www.hnk.hr

Foto: www.hnk.hr

Yasmina Reza tvrdi da svojim dramama nikada nije pričala priče, tako da to nije napravila ni u ovome slučaju. „Bella figura“ događa se jedne večeri i započinje fatalnom pogreškom.  Pratimo priču dva para koja su povezana životnim nitima. Boris je uspješan poduzetnik koji namjerava uživati u romantičnoj večeri sa svojom ljubavnicom Andreom, a njima se na večeri pridružuje još jedan par, Eric i Francoise u pratnji Ericove majke Yvonne. Situaciju još više komplicira činjenica da je Francoise najbolja prijateljica Borisove žene, nakon čega sve izlazi na vidjelo. Maske se skidaju, a ideali se počinju urušavati.

Boris Liješević jedan je od najtalentiranijih srpskih redatelja svoje generacije. Radi kao asistent na katedri za intermedijalnu režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Novom Sadu. Njegova višestruko nagrađivana predstava „Elijahova stolica“, nastala prema romanu Igora Štiksa, gostovala je u sklopu ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u. Zagrebačkoj publici predstavio se i predstavom „Mirni dani u Mixing Partu“ prema romanu Erlend Loea također u ZKM-u.

Likove utjelovljuju Lana Barić, Milan Pleština, Olga Pakalović, Dušan Bućan i Ksenija Marinković. Scenografiju potpisuju  Numen/For Use i Ivana Jonke, kostimograf je Leo Kulaš, svjetlo je oblikovao Aleksandar Čavlek, a asistenica redatelja mlada je studentica kazališne režije Arija Rizvić.

Komentari