Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Nalazi stijena s rezbarijama starim 6 000 godina

10.07.2013. Eleonora GlišićVrijeme čitanja: 1 minuta
Foto: screenshot/ Huffington post

Foto: screenshot/ Huffington post

Arheolozi su u Meksiku ovaj tjedan naišli na riznicu umjetnosti iz kamenog doba. Veliki nalazi obuhvaćaju zbirku od 500 stijena s rezbarijama koje su pronađene kraj planine za koju se vjeruje da je stara preko 6 000 godina. Rezbarije, otkrivene u regiji Coahuili, prikazuju niz koncentričnih uzoraka i valovitih linija, od kojih neke podsjećaju na ribe i jelene. Znanstvenici iz meksičkog Nacionalnog instituta za antroplogiju i povijest vjeruju da je planinsko područje bilo dom za lovce-sakupljače kamenog doba koji su rezbarije vjerojatno koristili u svrhu komunikacije. Gotovo 8 000 pojedinačnih petroglifa identificirano je na području dužem od 3 kilometra na sjeveru Meksika, koji je poznat po brojnim nalazima drevne umjetnosti. Ranije ove godine znanstvenici su otkrili i gotovo 5 000 očuvanih pećinskih crteža u obližnjoj meksičkoj državi Tamaulipas.

(Visited 24 times, 1 visits today)

Komentari