Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Vizart

Nalazi stijena s rezbarijama starim 6 000 godina

10.07.2013. Eleonora Glišić
Foto: screenshot/ Huffington post

Foto: screenshot/ Huffington post

Arheolozi su u Meksiku ovaj tjedan naišli na riznicu umjetnosti iz kamenog doba. Veliki nalazi obuhvaćaju zbirku od 500 stijena s rezbarijama koje su pronađene kraj planine za koju se vjeruje da je stara preko 6 000 godina. Rezbarije, otkrivene u regiji Coahuili, prikazuju niz koncentričnih uzoraka i valovitih linija, od kojih neke podsjećaju na ribe i jelene. Znanstvenici iz meksičkog Nacionalnog instituta za antroplogiju i povijest vjeruju da je planinsko područje bilo dom za lovce-sakupljače kamenog doba koji su rezbarije vjerojatno koristili u svrhu komunikacije. Gotovo 8 000 pojedinačnih petroglifa identificirano je na području dužem od 3 kilometra na sjeveru Meksika, koji je poznat po brojnim nalazima drevne umjetnosti. Ranije ove godine znanstvenici su otkrili i gotovo 5 000 očuvanih pećinskih crteža u obližnjoj meksičkoj državi Tamaulipas.

(Visited 17 times, 1 visits today)

Komentari