Istaknuto
17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

16.10.2018.

The Cure, bend koji je u 40 godina dostigao vrh i tu se utaborio, na vlastiti zahtjev nastupa na Exit festivalu.

Vizart

Namještaj s mračnom stranom

22.10.2014. Petra Plivelić
Foto: Facebook.com

Foto: Facebook.com

Zašli smo u ono vrijeme u godini kada se lako prestrašiti. Mrak pada sve ranije, noći su duže. Sve sjene su oštrije i izgledaju pomalo prijeteće. Još ako u ozračju skorašnje Noći vještica pogledate koji hororac, ubrzan rad srca i besane noći su vam zagarantirane. Možda mislite da ste čvrsti i neustrašivi. Papirnati pauci i šišmiši, plastični kosturi i jezivi zvukovi, sve je to već viđena i očekivana dekoracija povodom Noći vještica. No, jeste li sigurni da vas namještaj ne može uplašiti?

Foto: hexapolis.com

Foto: hexapolis.com

Izraelska dizajnerica Yaara Dekel uistinu će vas uplašiti svojim Coppelius stolcem. Naizgled običan stolac s izrezbarenim ornamentima koji podsjećaju na lišće ima strašan skriveni element – svoju sjenu. Je li neki objekt jednostavan i beživotan ili zapravo zasjenjuje neko živo biće? Ova sumnja koja se ponekad javlja u nama destabilizira naš osnovan osjećaj sigurnosti. Spoznao ga je Freud i nazvao „das Unheimliche“, tj. jezovit. To se odnosi na nešto obično, prepoznatljivo i ugodno što zrači otuđenošću i neprijateljstvom. Upravo je ta pojava bila polazna točka za Dekelin Coppelius projekt koji je nastao za vrijeme studija na jeruzalemskoj Akademiji umjetnosti i dizajna Besalel pod vodstvom profesora Ida Brune. Stolac je sam po sebi vrlo poznat, udoban i često korišten komad namještaja. No, dizajnerskim elementom izrezivanja oblika iz drveta običnom stolcu se dao drugi identitet. Tako ovaj stolac ima dva karaktera. Isprva, gledajući samo u stolac nemoguće je uočiti njegov drugi, strašniji karakter. Ali kada se prostorija osvijetli i pojave se sjene, zastrašujući karakter dolazi do izražaja.
Coppelius stolac nije jedini komad namještaja koji je i zabavan i zastrašujuć. Mnogi drugi poznati i udobni komadi namještaja jednako su jezoviti. Insekti, kosturi, lijesovi, krv… sve navedeno može biti dio namještaja.

(Visited 156 times, 1 visits today)

Komentari