Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Izvedbene umjetnosti

‘Nas dva i ja’: Priča o odanosti i prijateljstvu bez kojeg ne možemo ništa

14.09.2015. Ena BebekFoto: Press

Nakon uspješne sezone, Ludens teatar u koprodukciji s Teatrom EXIT iz Zagreba sprema novu predstavu pod redateljskom palicom Saše Anočića. U predstavi o odanosti i prijateljstvu igraju Ivana Rushaidat u alternaciji s Amandom Prenkaj, Živko Anočić, sam autor predstave Saša Anočić te Matija Antolić.

Predstava „Nas dva i ja“, inspirirana jednim crtanim filmom, autorski je projekt Saše Anočića nastao na temelju glumačkih improvizacija, ali i prijateljstva između Bibice i Bobice kojem je autor svjedočio pred 15-ak godina. „Naime; o čemu se radi: u to vrijeme zaista slučajno tj. slučajno su se našla dva bića u mojoj obitelji; poluperzijski mačak s tri noge i jedan od najincestuoznijih zakržljalih pasa, predivna i blaga karaktera, iz pasmine labrador. Zvali su se Bibica i Bobica i postali su nerazdvojni prijatelji. Jedno bez drugog jednostavno nisu mogli, a lijepo bi se zabavljali. (…) A i jedno drugo su bezuvjetno branili u svakoj situaciji i tako sam ja imao čast uživati u njihovom čudnom prijateljstvu, gotovo punih 10 godina. A onda su oba umrli. Jedno za drugim. Jer jedno bez drugoga nisu mogli. Možda zbog toga što su njih dvoje bili zapravo – jedno.“ (Saša Anočić)

Foto: Press

Foto: Press

Bibica i Bobica kao nerazdvojni prijatelji uvelike su utjecali na predstavu, ali samo na jedan aspekt njenog narativa. Naime, baš kao i Bibica i Bobica, u predstavi se susrećemo s Marijom Šarlotom i Idrizijem Aljbanijem koji svoje prijateljstvo počinju graditi sasvim slučajno, ali iz potrebe. Dvoje vrlo otuđenih i različitih ljudi, toliko različitih da je gotovo nevjerojatna njihova povezanost, s lakoćom premošćuju sve razdaljine koje ih dijele. Uz prijateljstvo koje plamsa između spomenutih likova, predstava nam nudi puno više. „Kroz predstavu provlače se naravno i mnoga druga (također života vrijedna) pitanja. Ljubav, prijateljstvo, laž, sloboda, različitost, istinitost, primitivizam, voajerizam, krađa, prostodušje, širok osmijeh i zlatan zub. Naime, u životu zna biti toliko teško da je samo herojstvo preživjeti dan, a nekad je toliko lako da od sreće i ljubavi možemo sve. Pa i pomjerati planine ako treba. Ili prelaziti udaljenosti u hipu (…) a bez odanosti i pravog prijateljstva ne možemo sve,  a to je – ništa.“ (Saša Anočić)

Predstava u kojoj se na vrlo inteligentan način isprepliću dijalog i pjesma u fokus stavlja sedmogodišnju Mariju Šarlotu i njenog prijatelja Idrizija. Ako na temelju ovih likova gradimo narativ i shvaćamo predstavu, dobivamo dvije tužne priče. Dobivamo dvoje otuđenih likova okruženih groteskom koji će nas, kroz devedesetak minuta predstave, podsjetiti koje su kvalitete prijateljstva i kako bi ono pravo zapravo trebalo izgledati.

IMG_0163Kao što to obično biva, stvari možemo gledati s više strana pa se to odnosi i na ovaj kazališni komad koji će pod svjetlo reflektora, za publiku, stati 27. rujna, dan nakon premijerne izvedbe u koprivničkom Domu mladih. Radi li se o komediji, tragediji, jednom poetičnom komadu ili nečem sasvim drugačijem svaki će gledatelj morati procijeniti za sebe.

(Visited 279 times, 1 visits today)

Komentari