Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Film

Nastavak regionalnog projekta Dokuvizije projekcijom filma Dolazimo u miru

17.09.2015. Ziher.hrFoto: Press

Simultanom projekcijom dokumentarca Dolazimo u miru redatelja Huberta Saupera u šest gradova bivše Jugoslavije, u srijedu 23. rujna u 20 sati u Dokukinu KIC nastavlja se Dokuvizija, partnerski projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN-a), pokrenutog s namjerom povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno-angažirane i kreativne dokumentarne filmove. Grad domaćin druge projekcije je Skopje koje će putem Skype-a ugostiti redatelja filma, Huberta Saupera, a nakon projekcije bit će organizirana i diskusija na temu kolonijalizma. Diskusija će se, osim u Zagrebu, direktno prenositi i u Ljubljani, Beogradu, Prizrenu i Podgorici te će publika iz svih partnerskih gradova moći postavljati pitanja i sudjelovati u razgovoru.

Nakon fantastičnog uspjeha filma Darwinova noćna mora za koji je bio nominiran za nagradu Oscar, redatelj Hubert Sauper vraća se u Afriku i vodi publiku na najnevjerojatnije lokacije te zadire u misli i u snove ljudi, kreirajući zapanjujuće i srcedrapajuće svjedočanstvo afričke stvarnosti. Dolazimo u miru moderna je odiseja, vrtoglavo, gotovo znanstveno-fantastično putovanje u srce Afrike. U trenutku kad se Sudan, najveća država na kontinentu, dijeli na dvije nacije, ponovno se javlja stara patologija “civiliziranja” – patologija kolonijalizma, sukoba carstava i stalno novih epizoda svetih (i krvavih) ratova za zemlju i resurse. Dok ratom rastrzani Južni Sudan traži priznanje nezavisnosti od svog sjevernog susjeda i njihovog brutalnog predsjednika Omara al-Bashira, u malom avionu iz kućne radinosti u Sudan iz Francuske slijeće britki i perceptivni dokumentarist Hubert Sauper.

Sauper svoju kameru usmjeruje u mali dio svijeta razotkrivajući šokantan izgled suvremenog kolonijalizma. Dok kineska kompanija izvlači 300 tisuća barela nafte dnevno, lokalno stanovništvo umire od trovanja vodom koju je zagadila rafinerija, a američki doseljenici žive u izolaciji okruženi visokom žičanom ogradom koju su sami podigli. U dućanu teksaških misionara prodaju se električne bibilije na solarni pogon, dok investitori na Sudanskom investicijskom summitu kuju planove kako ponovo osvojiti Afriku. Podijeljeni Sudanci, razapeti između prokineskog sjevera i proameričkog juga, samo su lutke čije konce vuku veliki, globalni igrači spremi na sve kako bi se dokopali prirodnih bogatstava afričkog kontinenta. Humanitarna pomoć i beskrupulozne investicije samo su dvije strane iste medalje, na kojoj se ovoga puta našao i George Clooney.

Foto: Press

Foto: Press

Kineski radnici na naftnim platformama, UN-ovi mirotvorci, sudanski gospodari rata i američki evangelisti na ironičan se način isprepleću u ovom kritičnom, inteligentnom i zabavnom dokumentarcu. Dolazimo u miru višestruko je nagrađivan na međunarodnim festivalima, poput uglednog Berlinalea gdje mu je dodijeljena nagrada Peace Film Prize.  Film je u Hrvatskoj premijerno prikazan na Subversive Film Festivalu gdje je osvojio nagradu Wild Dreamer za najbolji film.

Dolazimo u miru drugi je dio Sauperove trilogije o Africi. Tijekom šest godina nastajanja, film prati transformacije Južnog Sudana od proglašenja nezavisnosti, rata i pustošenja, tako da mnoga mjesta prikazana u filmu, prema riječima samog redatelja, više uopće ne postoje. Nakon Dokuvizijske projekcije hrvatska publika film će imati priliku pogledati i u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

(Visited 56 times, 1 visits today)

Komentari