Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Film

Nastavak regionalnog projekta Dokuvizije projekcijom filma Dolazimo u miru

17.09.2015. Ziher.hrFoto: Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

Simultanom projekcijom dokumentarca Dolazimo u miru redatelja Huberta Saupera u šest gradova bivše Jugoslavije, u srijedu 23. rujna u 20 sati u Dokukinu KIC nastavlja se Dokuvizija, partnerski projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN-a), pokrenutog s namjerom povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno-angažirane i kreativne dokumentarne filmove. Grad domaćin druge projekcije je Skopje koje će putem Skype-a ugostiti redatelja filma, Huberta Saupera, a nakon projekcije bit će organizirana i diskusija na temu kolonijalizma. Diskusija će se, osim u Zagrebu, direktno prenositi i u Ljubljani, Beogradu, Prizrenu i Podgorici te će publika iz svih partnerskih gradova moći postavljati pitanja i sudjelovati u razgovoru.

Nakon fantastičnog uspjeha filma Darwinova noćna mora za koji je bio nominiran za nagradu Oscar, redatelj Hubert Sauper vraća se u Afriku i vodi publiku na najnevjerojatnije lokacije te zadire u misli i u snove ljudi, kreirajući zapanjujuće i srcedrapajuće svjedočanstvo afričke stvarnosti. Dolazimo u miru moderna je odiseja, vrtoglavo, gotovo znanstveno-fantastično putovanje u srce Afrike. U trenutku kad se Sudan, najveća država na kontinentu, dijeli na dvije nacije, ponovno se javlja stara patologija “civiliziranja” – patologija kolonijalizma, sukoba carstava i stalno novih epizoda svetih (i krvavih) ratova za zemlju i resurse. Dok ratom rastrzani Južni Sudan traži priznanje nezavisnosti od svog sjevernog susjeda i njihovog brutalnog predsjednika Omara al-Bashira, u malom avionu iz kućne radinosti u Sudan iz Francuske slijeće britki i perceptivni dokumentarist Hubert Sauper.

Sauper svoju kameru usmjeruje u mali dio svijeta razotkrivajući šokantan izgled suvremenog kolonijalizma. Dok kineska kompanija izvlači 300 tisuća barela nafte dnevno, lokalno stanovništvo umire od trovanja vodom koju je zagadila rafinerija, a američki doseljenici žive u izolaciji okruženi visokom žičanom ogradom koju su sami podigli. U dućanu teksaških misionara prodaju se električne bibilije na solarni pogon, dok investitori na Sudanskom investicijskom summitu kuju planove kako ponovo osvojiti Afriku. Podijeljeni Sudanci, razapeti između prokineskog sjevera i proameričkog juga, samo su lutke čije konce vuku veliki, globalni igrači spremi na sve kako bi se dokopali prirodnih bogatstava afričkog kontinenta. Humanitarna pomoć i beskrupulozne investicije samo su dvije strane iste medalje, na kojoj se ovoga puta našao i George Clooney.

Foto: Press

Foto: Press

Kineski radnici na naftnim platformama, UN-ovi mirotvorci, sudanski gospodari rata i američki evangelisti na ironičan se način isprepleću u ovom kritičnom, inteligentnom i zabavnom dokumentarcu. Dolazimo u miru višestruko je nagrađivan na međunarodnim festivalima, poput uglednog Berlinalea gdje mu je dodijeljena nagrada Peace Film Prize.  Film je u Hrvatskoj premijerno prikazan na Subversive Film Festivalu gdje je osvojio nagradu Wild Dreamer za najbolji film.

Dolazimo u miru drugi je dio Sauperove trilogije o Africi. Tijekom šest godina nastajanja, film prati transformacije Južnog Sudana od proglašenja nezavisnosti, rata i pustošenja, tako da mnoga mjesta prikazana u filmu, prema riječima samog redatelja, više uopće ne postoje. Nakon Dokuvizijske projekcije hrvatska publika film će imati priliku pogledati i u nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Komentari