Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Izvedbene umjetnosti

“Ne igraj na Engleze”: Beogradsko dramsko pozorište u Kerempuhu

18.04.2013. Martina Marasović
Foto: kazalistekerempuh.hr

Foto: kazalistekerempuh.hr

Danas, 18.travnja ćemo imati priliku pogledati regionalni hit “Ne igraj na Engleze” u zagrebačkom Satiričkom kazalištu “Kerempuh”. No, ovoga puta ćemo gledati hit dramskog pisca Vladimira Đurđevića u produkciji Beogradskog dramskog pozorišta. Redatelj beogradske verzije ove komedije je Staša Koprivica, dok je na sceni “Kerempuha” hrvatska verzija bila u režiji Vinka Brešana i Željka Udovičića.

Daniel Sič, Ivan Tomić i Marko Živić glume tri prijatelja Pauna, Piksija i Bulu u tridesetim godinama. Skoncentrirani samo na utakmice i rezultate, razmatrajući najbolju strategiju kako na njima zaraditi najviše novaca, posvećeni su samo klađenju. Vlastite probleme doživljavaju kao stvorene krivicom drugih. Zaboravljanje istoimenih riješavaju pokojom konzervom pive i listićima na kojima su i sagradili svoje 28-godišnje prijateljstvo. Paun ima kompleks niže vrijednosti sprem svoje zaposlene supruge, dok se Piksi nastoji dokazati kroz nekoliko beznačanjih i potpuno površnih seksualnih avantura. Bule je pak tipični psihološki primjer skrivanja i potiskivanja vlastitih kompleksa vrijeđanjem i ponižavanjem drugih, pobliže vlastitih prijatelja.  Zapinjajući na ovakvima, nekima možda vrlo riješivim problemima, Paun, Piksi i Bule provode vrijeme, možda čak i život, pred televizijom zagledani u teletekst. Ulagajući više u listiće ispunjene utakmicama engleske lige nego u svoj život, njih trojica zaborave na važne stvari.  Do kraja večeri lagano se stvori niz pojedinosti koje će potpuno promijeniti njihovo prijateljstvo.

Svima nama jako poznati način života, vjerovatno tipičan današnje svakodnevnice. Vjerovatno je i iz istog razloga predstava prikazana u većini država bivše Jugoslavije, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj gori, Bosni i Hercegovini i Makedoniji.
Izgubljena trojka se bori s najgorim porokom, strašću prema kockanju, ovdje točnije klađenju. A tko će pobijediti pogledajte danas u Kerempuhu.

(Visited 76 times, 1 visits today)

Komentari