Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Film

Ne propustite Inferno, film o mladoj obitelji koja samo želi preživjeti

23.03.2015. Ziher.hr
Foto: press

Foto: press

U sklopu CineFesta dolazi Inferno, manjinska hrvatska koprodukcija redatelja Vinka Möderndorfera. Film je međunarodnu premijeru imao na uglednom Pusan International Film Festivalu u listopadu prošle godine, nakon čega je prikazan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima od kojih je posljednji bio FEST u Beogradu. Film je koprodukcija Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije.

Film prati mladu obitelj koja se želi izboriti za svoje mjesto pod suncem u surovom kapitalističkom okruženju. Zbog nedostatka posla i teške ekonomske krize protagonisti su filma postavljeni u nezavidnom položaju u kojem osjećaju svu opresiju sistema.

Na pitanje zašto ovakva tema i zašto na ovaj način, scenarist i redatelj filma Vinko Möderndorfer sažima svoju motivaciju na sljedeći način: „U današnjem svijetu sve je više znakova da je svijet inferno. Nepravedni pakao u kojem se oni koje prati nesreća, baš kao i glavnog lika filma, nikako ne mogu iskopati iz te nesreće. Naravno, u Infernu se ne radi o apstraktnom razmišljanju o paklu i zlu, to je sasvim konkretna socijalna, politička situacija u kojoj se našao svijet sa svojim pohlepnim i nezasitnim globalnim kapitalističkim čudovištem. Da bi prikazao svu bespomoćnost s kojom se svakog jutra bude milijuni, dodirnuo sam se jedne jedine priče. Priče o mladoj obitelji koja samo želi preživjeti.„

Osim nacionalnih filmskih fondova Slovenije, Srbije i Makedonije, proizvodnju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar i europski filmski fond Eurimages. Glavni producent filma je Forum Ljubljana, hrvatski producent je Kinorama, a hrvatski distributer 2i Film. Ne propustite pogledati film od 26.ožujka u kinima.

(Visited 324 times, 1 visits today)

Komentari