Istaknuto
13.07.2018.

Uoči koncerta Mayalesa u Muzeju suvremene umjetnosti, sjeo sam s Petrom Beluhanom u jedan kvartovski kafić na Sigečici pa smo porazgovarali o "Simbolu za sunce", trenutnoj postavi benda, ovogodišnjem INmusicu, što to znači biti autentičan na sceni i drugim temama.

02.07.2018.

Prošao je još jedan INmusic festival. Ovo su zaključna razmatranja i komentar Ziherove glazbene redakcije na trinaesti INmusic festival.

Film

Ne propustite Inferno, film o mladoj obitelji koja samo želi preživjeti

23.03.2015. Ziher.hr
Foto: press

Foto: press

U sklopu CineFesta dolazi Inferno, manjinska hrvatska koprodukcija redatelja Vinka Möderndorfera. Film je međunarodnu premijeru imao na uglednom Pusan International Film Festivalu u listopadu prošle godine, nakon čega je prikazan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima od kojih je posljednji bio FEST u Beogradu. Film je koprodukcija Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije.

Film prati mladu obitelj koja se želi izboriti za svoje mjesto pod suncem u surovom kapitalističkom okruženju. Zbog nedostatka posla i teške ekonomske krize protagonisti su filma postavljeni u nezavidnom položaju u kojem osjećaju svu opresiju sistema.

Na pitanje zašto ovakva tema i zašto na ovaj način, scenarist i redatelj filma Vinko Möderndorfer sažima svoju motivaciju na sljedeći način: „U današnjem svijetu sve je više znakova da je svijet inferno. Nepravedni pakao u kojem se oni koje prati nesreća, baš kao i glavnog lika filma, nikako ne mogu iskopati iz te nesreće. Naravno, u Infernu se ne radi o apstraktnom razmišljanju o paklu i zlu, to je sasvim konkretna socijalna, politička situacija u kojoj se našao svijet sa svojim pohlepnim i nezasitnim globalnim kapitalističkim čudovištem. Da bi prikazao svu bespomoćnost s kojom se svakog jutra bude milijuni, dodirnuo sam se jedne jedine priče. Priče o mladoj obitelji koja samo želi preživjeti.„

Osim nacionalnih filmskih fondova Slovenije, Srbije i Makedonije, proizvodnju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar i europski filmski fond Eurimages. Glavni producent filma je Forum Ljubljana, hrvatski producent je Kinorama, a hrvatski distributer 2i Film. Ne propustite pogledati film od 26.ožujka u kinima.

(Visited 334 times, 1 visits today)

Komentari