Istaknuto
15.10.2018.

Dobre knjige uvijek su u modi. Svakog tjedna ćemo vam odabrati po tri nove knjige koje možete pronaći na policama domaćih knjižara, a uz malo sreće, neke od njih mogu biti vaše.

14.10.2018.

Priča o dvoje ljudi - kroz desetljeća - bez obzira na uspjeh ranijih izdanja, ostaje klasik koji uvijek može (p)ostati suvremen.

Film

Ne propustite Inferno, film o mladoj obitelji koja samo želi preživjeti

23.03.2015. Ziher.hr
Foto: press

Foto: press

U sklopu CineFesta dolazi Inferno, manjinska hrvatska koprodukcija redatelja Vinka Möderndorfera. Film je međunarodnu premijeru imao na uglednom Pusan International Film Festivalu u listopadu prošle godine, nakon čega je prikazan na brojnim međunarodnim filmskim festivalima od kojih je posljednji bio FEST u Beogradu. Film je koprodukcija Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije.

Film prati mladu obitelj koja se želi izboriti za svoje mjesto pod suncem u surovom kapitalističkom okruženju. Zbog nedostatka posla i teške ekonomske krize protagonisti su filma postavljeni u nezavidnom položaju u kojem osjećaju svu opresiju sistema.

Na pitanje zašto ovakva tema i zašto na ovaj način, scenarist i redatelj filma Vinko Möderndorfer sažima svoju motivaciju na sljedeći način: „U današnjem svijetu sve je više znakova da je svijet inferno. Nepravedni pakao u kojem se oni koje prati nesreća, baš kao i glavnog lika filma, nikako ne mogu iskopati iz te nesreće. Naravno, u Infernu se ne radi o apstraktnom razmišljanju o paklu i zlu, to je sasvim konkretna socijalna, politička situacija u kojoj se našao svijet sa svojim pohlepnim i nezasitnim globalnim kapitalističkim čudovištem. Da bi prikazao svu bespomoćnost s kojom se svakog jutra bude milijuni, dodirnuo sam se jedne jedine priče. Priče o mladoj obitelji koja samo želi preživjeti.„

Osim nacionalnih filmskih fondova Slovenije, Srbije i Makedonije, proizvodnju filma podržao je Hrvatski audiovizualni centar i europski filmski fond Eurimages. Glavni producent filma je Forum Ljubljana, hrvatski producent je Kinorama, a hrvatski distributer 2i Film. Ne propustite pogledati film od 26.ožujka u kinima.

(Visited 344 times, 2 visits today)

Komentari