Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Vizart

Neobične instalacije Hong Konga!

02.05.2013. Sunčana Bošnjak Brkić
Foto: facebook.com/Colossal

Foto: facebook.com/Colossal

Konceptualni umjetnik  Florentijin Hofman je ovaj tjedan u honkongšku luku Victoria doveo golemu Gumenu patkicu! Da, dobro ste pročitali. Ova instalacija visoka je čak 14 metara, a duga skoro 17! U luku ju je doveo u usporedbi s njom, minijaturan brodić. Nizozemski umjetnik već je poznat po svojim kolosalnim instalacijama koje nemaju dublju poruku nego jedan jedini cilj – izazvati osmijeh na licu promatrača. Hofmanova Gumena patkica je u različitim veličinama proputovala kroz mnoge poznate gradove:  Sidney (15 m), Osaka(10 m), Auckland (12 m), St. Nazaire (26 m) itd.

Foto: florentijnhofman.nl

Foto: screenshot / florentijnhofman.nl (Sidney)

Na svojoj web-stranici o ovoj instalaciji napisao je slijedeće: “Gumena patka nema granica, ona nikoga ne diskriminira te nema nikakvih političkih konotacija. Prijateljski raspoložena, ona plutajući ima moć – moć izliječenja: može opustiti promatrača. Ona je meka, simpatična i pogodna bilo kojoj dobi!” Instalacija će biti u luci do 09. 06. 2013. godine.

No, ovo nije jedina zanimljiva umjetnička instalacija postavljena u Hong Kongu ovih dana. Umjetnik Paul McCarth prije nekoliko je dana u Hong Kongu postavio svoju instalaciju naziva “Complex Pile”, visoku 15 metara, a što ona prikazuje možete vidjeti na idućoj slici.

Foto: screenshot / animalnewyork.com

Foto: screenshot / animalnewyork.com

Ova instalacija bila je dio umjetničkog projekta  “Mobile M+: Inflation!“, te ima zanimljivu povijest. Naime, kada ju je Paul izložio u Bernu 2008. godine, imala je eksplicitniji naziv, “Complex Shit”, a prilikom ispuhavanja srušila je strujovod koji je zatim razbio prozor na obližnjoj zgradi.

(Visited 146 times, 1 visits today)

Komentari