Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Vizart

Neobične instalacije Hong Konga!

02.05.2013. Sunčana Bošnjak Brkić
Foto: facebook.com/Colossal

Foto: facebook.com/Colossal

Konceptualni umjetnik  Florentijin Hofman je ovaj tjedan u honkongšku luku Victoria doveo golemu Gumenu patkicu! Da, dobro ste pročitali. Ova instalacija visoka je čak 14 metara, a duga skoro 17! U luku ju je doveo u usporedbi s njom, minijaturan brodić. Nizozemski umjetnik već je poznat po svojim kolosalnim instalacijama koje nemaju dublju poruku nego jedan jedini cilj – izazvati osmijeh na licu promatrača. Hofmanova Gumena patkica je u različitim veličinama proputovala kroz mnoge poznate gradove:  Sidney (15 m), Osaka(10 m), Auckland (12 m), St. Nazaire (26 m) itd.

Foto: florentijnhofman.nl

Foto: screenshot / florentijnhofman.nl (Sidney)

Na svojoj web-stranici o ovoj instalaciji napisao je slijedeće: “Gumena patka nema granica, ona nikoga ne diskriminira te nema nikakvih političkih konotacija. Prijateljski raspoložena, ona plutajući ima moć – moć izliječenja: može opustiti promatrača. Ona je meka, simpatična i pogodna bilo kojoj dobi!” Instalacija će biti u luci do 09. 06. 2013. godine.

No, ovo nije jedina zanimljiva umjetnička instalacija postavljena u Hong Kongu ovih dana. Umjetnik Paul McCarth prije nekoliko je dana u Hong Kongu postavio svoju instalaciju naziva “Complex Pile”, visoku 15 metara, a što ona prikazuje možete vidjeti na idućoj slici.

Foto: screenshot / animalnewyork.com

Foto: screenshot / animalnewyork.com

Ova instalacija bila je dio umjetničkog projekta  “Mobile M+: Inflation!“, te ima zanimljivu povijest. Naime, kada ju je Paul izložio u Bernu 2008. godine, imala je eksplicitniji naziv, “Complex Shit”, a prilikom ispuhavanja srušila je strujovod koji je zatim razbio prozor na obližnjoj zgradi.

(Visited 157 times, 1 visits today)

Komentari