Istaknuto
21.06.2018.

"Katalonac" je naizgled neobavezna predstava koja će znalački nenametljivo, zakrivena smijehom, u gledatelju zatitrati neke mnogo dublje žice, vrlo aktualne u našem društvu.

20.06.2018.

Kolektiv emge prošle se godine na 14. Velesajmu kulture bavio pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora zagrebačkih kinodvorana, u sklopu čega je nastala izložba "Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana". Izložba je ponovno postavljena na ovogodišnjem Design Districtu, što je bio povod za razgovor s Tenom Bakšaj, jednom od članica kolektiva.

Vizart

Nestaje bosanskohercegovački han star 255 godina!

25.06.2013. Alma Pezerović
Foto:screenshot/rtvusk.ba

Foto:screenshot/rtvusk.ba

Han Mehmed paše Kukavice, izgrađen 1758. godine polagano nestaje! Naime, han se proteklih dana zbog neodržavanja počeo urušavati, a navodno bi moglo uslijediti i njegovo rušenje. Trenutno je u rukama vlasnika koji ne smije vršiti nikakve radove na hanu jer je pod ‘zaštitom’ države.

Mehmed paša Kukavica, bosanski je vezir 18. stoljeća čije se porijeklo vuče iz Foče, grada u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini.  Rijetki su oni koji znaju da je upravo on zaslužan za izgradnju sarajevskog sebilja (fontane) kao i za gradnju džamija u Travniku i Foči. Pored toga, zaslužan je za izgradnju medrese (srednje vjerske škole), mekteba (osnovne vjerske škole), mostova itd. Han Mehmed paše Kukavice, kako ga nazivaju u Bosni i Hercegovini, je karavanska stanica ili karavan-saraj, mjesto gdje su sudionici karavana mogli pronaći prenoćište za sebe. Prema državnoj Komisiji uvršten je na listu nacionalnih spomenika BIH.

Foto: screenshot/fmks.gov.ba

Foto: screenshot/fmks.gov.ba

Navodno je do urušavanja objekta došlo nakon što se čistio prolaz isred hana kako bi se moglo nesmetano prolaziti čime je izazvano ionako loše stanje objekta. Urušavanje ovog objekta koji korijenje vuče još iz davnina značilo bi i urušavanje kulturne baštine Bosne i Hercegovine, ali i brisanje tragova bosanskog vezira Kukavice koji je iza sebe ostavio veliki doprinos za kulturu susjedne nam zemlje.

(Visited 77 times, 1 visits today)

Komentari