Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Vizart

Nestaje bosanskohercegovački han star 255 godina!

25.06.2013. Alma PezerovićVrijeme čitanja: 2 minute
Foto:screenshot/rtvusk.ba

Foto:screenshot/rtvusk.ba

Han Mehmed paše Kukavice, izgrađen 1758. godine polagano nestaje! Naime, han se proteklih dana zbog neodržavanja počeo urušavati, a navodno bi moglo uslijediti i njegovo rušenje. Trenutno je u rukama vlasnika koji ne smije vršiti nikakve radove na hanu jer je pod ‘zaštitom’ države.

Mehmed paša Kukavica, bosanski je vezir 18. stoljeća čije se porijeklo vuče iz Foče, grada u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini.  Rijetki su oni koji znaju da je upravo on zaslužan za izgradnju sarajevskog sebilja (fontane) kao i za gradnju džamija u Travniku i Foči. Pored toga, zaslužan je za izgradnju medrese (srednje vjerske škole), mekteba (osnovne vjerske škole), mostova itd. Han Mehmed paše Kukavice, kako ga nazivaju u Bosni i Hercegovini, je karavanska stanica ili karavan-saraj, mjesto gdje su sudionici karavana mogli pronaći prenoćište za sebe. Prema državnoj Komisiji uvršten je na listu nacionalnih spomenika BIH.

Foto: screenshot/fmks.gov.ba

Foto: screenshot/fmks.gov.ba

Navodno je do urušavanja objekta došlo nakon što se čistio prolaz isred hana kako bi se moglo nesmetano prolaziti čime je izazvano ionako loše stanje objekta. Urušavanje ovog objekta koji korijenje vuče još iz davnina značilo bi i urušavanje kulturne baštine Bosne i Hercegovine, ali i brisanje tragova bosanskog vezira Kukavice koji je iza sebe ostavio veliki doprinos za kulturu susjedne nam zemlje.

(Visited 90 times, 1 visits today)

Komentari