Istaknuto
15.03.2018.

Ususret koncertnoj promociji novog EP-a “Valovi” u Močvari ovog petka razgovarali smo s pjevačicom i gitaristicom Lucijom Ivšić i novim bubnjarem Goranom Nježićem o planovima Punčki, ljetu i uspomenama.

11.03.2018.

"Comic Sans" Nevija Marasovića komičan je prikaz odnosa između oca i sina koji se silno razliku, ali su i silno nalik jedan drugome.

Vizart

Nestaje bosanskohercegovački han star 255 godina!

25.06.2013. Alma Pezerović
Foto:screenshot/rtvusk.ba

Foto:screenshot/rtvusk.ba

Han Mehmed paše Kukavice, izgrađen 1758. godine polagano nestaje! Naime, han se proteklih dana zbog neodržavanja počeo urušavati, a navodno bi moglo uslijediti i njegovo rušenje. Trenutno je u rukama vlasnika koji ne smije vršiti nikakve radove na hanu jer je pod ‘zaštitom’ države.

Mehmed paša Kukavica, bosanski je vezir 18. stoljeća čije se porijeklo vuče iz Foče, grada u jugoistočnoj Bosni i Hercegovini.  Rijetki su oni koji znaju da je upravo on zaslužan za izgradnju sarajevskog sebilja (fontane) kao i za gradnju džamija u Travniku i Foči. Pored toga, zaslužan je za izgradnju medrese (srednje vjerske škole), mekteba (osnovne vjerske škole), mostova itd. Han Mehmed paše Kukavice, kako ga nazivaju u Bosni i Hercegovini, je karavanska stanica ili karavan-saraj, mjesto gdje su sudionici karavana mogli pronaći prenoćište za sebe. Prema državnoj Komisiji uvršten je na listu nacionalnih spomenika BIH.

Foto: screenshot/fmks.gov.ba

Foto: screenshot/fmks.gov.ba

Navodno je do urušavanja objekta došlo nakon što se čistio prolaz isred hana kako bi se moglo nesmetano prolaziti čime je izazvano ionako loše stanje objekta. Urušavanje ovog objekta koji korijenje vuče još iz davnina značilo bi i urušavanje kulturne baštine Bosne i Hercegovine, ali i brisanje tragova bosanskog vezira Kukavice koji je iza sebe ostavio veliki doprinos za kulturu susjedne nam zemlje.

(Visited 75 times, 1 visits today)

Komentari