Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Nesuđene karijere književnih velikana

26.04.2014. Ziher.hrVrijeme čitanja: 3 minute

Foto: facebook.com

Svaki početak je težak pa tako i onaj u književnom svijetu. Brojni mladi i talentirani autori često zamišljaju kako će njihove knjige jednog dana krasiti police knjižara. Isti ti autori, koji se trude sagraditi svoju cestu prema književnom uspjehu, često se nađu u situaciji kako rade svakakve poslove koji se razlikuju od njihovih idealnih karijera. Često je stvar i u egzistencijalnim motivima, pa tako želja za ostvarenjem svojih snova nekad zna izgubiti na svojoj snazi. Međutim, ako ste jedan od onih spisatelja koji pišu samo kako bi zadovoljili potrebu za samim pisanjem i ne razmišljate (ili ste odustali od razmišljanja) o eventualnoj književnoj slavi, za vas smo pripremili pravi motivacijski članak. Naime, široka lepeza poznatih pisaca, prije nego što su postali poznati, svakodnevno su odlazili na posao koji im nije nužno bio drag.

William S. Burroughs, poznati američki autor i pripadnik slavne beat generacije, radio je kao istrebljivač insekata. Autor poznatog romana Goli ručak je zapravo uživao u tom poslu te je u jednoj zbirci kratkih priča dao naziv Exterminator!. Još jedan pisac kojeg povezuju s beat generacijom, Ken Kesey, spada u onu kategoriju ljudi koji se mogu pohvaliti da su radili neobičajene poslove. Naime, autor koji nam je poznat zbog svog romana Let iznad kukavičjeg gnijezda, sudjelovao je kao pokusni kunić u CIA-im eksperimentima, a to je često podrazumijevalo konzumiranje velike količine LSD-a. Zanimljiva iskustva koje je pokupio u laboratoriju kasnije je iskoristio u svojim romanima.

Vladimir Nabokov, autor Lolite, bavio se entomologijom. Poznati pisac je, proučavajući kukce, stvorio teoriju o evoluciji leptira, koja je potvrđena prije 2 godine. Poznato je da je Nabokov, zajedno sa svojom ženom, volio provoditi vrijeme hvatajući leptire po poljima. Čini se kao da pisanje i prirodne znanosti idu skupa, naime, još nekoliko značajnih imena u svijetu književnosti se bavilo poslovima koji su zahtijevali povećan napor razumne, lijeve polutke mozga. Tako je  ruski pisac Aleksandar Isajevič Solženjicin bio fizičar, a Lewis Carol se bavio matematikom.

Foto: facebook. com

Foto: facebook. com

Među poznatim književnicima ima i onih koji su bili zainteresirani za glazbu. James Joyce se proslavio romanom Dablinci, kojeg je uspio objaviti tek nakon 22. pokušaja, a međuvremenu se bavio pjevanjem i sviranjem klavira. Jedna od najvećih književnih senzacija današnjice, japanski autor Haruki Murakami tijekom studiranja je radio u trgovini ploča, a prije nego što je dospio do diplome, zajedno sa svojom ženom otvorio je jazz klub u Tokyu. Poznati češki pisac Milan Kundera također je volio glazbu, a svoja teoretiziranja predstavio je u zbirci eseja  Iznevjerene oporuke. 

Jedan od najvećih pisaca horora, Stephan King, nakon diplome nije mogao naći posao kao učitelj, ali je ostao vezan uz školu. Kralj horora, prije nego što je etiketiran kao takav, radio je kao domar u jednoj srednjoj školi.  Njegov prvi roman, Carrie, inspiriran je danima koje je proveo čisteći školske hodnike, a pogotovo, kako je sam naveo, ženske svlačionice. Još jedan poznati pisac je našao i iskoristio pozitivne strane svog posla. Kao što je posao domara inspirirao Stephana Kinga da napiše svoje prvo djelo, William Faulkner, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, iskoristio je svoj posao poštara kako bi čitao magazine koji ga zanimaju. Tko zna, možda je ideju za svoj poznati roman Krik i bijes dobio noseći poštu od vrata do vrata.

foto: facebook.com

foto: facebook.com

Postoji još veliki broj autora koji su radili raznolike poslove kako bi mogli platiti račune, a svima im je bila zajednička ljubav prema pisanju. Možda nije važno u kakvoj se situaciji trenutačno nalazimo, sve dok ih iz nje možemo iscijediti ideju, volju ili motivaciju za ostvariti svoje sve svoje želje o kojima maštamo svaku večer prije spavanja.  Svim  potencijalnim  autorima koji ne nalaze zadovoljstvo baveći se svojim trenutačnim poslom savjetujemo da čuvaju živce i ne gube volju. Nikad se ne zna, možda baš ljutiti šef ili živčani kolege jednog dana budu glavni likovi vašeg romana koji će zauzeti police velikih svjetskih knjižara.

(Visited 108 times, 2 visits today)

Komentari