Istaknuto
14.12.2017.

"Star Wars: The Last Jedi" osma je epizoda iz najpopularnije svemirske sage o obitelji Skywalker, ali sve više i nekim novim likovima koji pokušavaju donijeti ravnotežu sili.

06.12.2017.

Ganz novi i Dance_Inn festival udružuju snage u fokusu na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Festival će donijeti dvije premijeri, nekoliko radionica, tribina i rezidencija, a uoči festivala u Zagrebu gostuje Matthias Lilienthal, producent, kustos i ravnatelj Munchner Kammerspiele.

Izvedbene umjetnosti

Drama “Nevidljivi” Tene Štivičić premijerno u kazalištu Gavella

08.05.2017. Ziher.hrFoto: www.gavella.hr

U četvrtak, 11. svibnja, u kazalištu Gavella premijerno će biti izvedena predstava “Nevidljivi” Tene Štivičić, u režiji Matjaža Pograjca.  “Nevidljivi” su dosad neizvođeni u hrvatskom kazalištu, a riječ je o drami izvorno napisanoj na engleskom jeziku (“Invisible”, 2011.) koja se, tada kada je nastala, svojom tematikom i poljem interesa direktno obraćala ponajprije britanskoj kazališnoj publici. Stvari su se u međuvremenu promijenile, a ono o čemu govore “Nevidljivi” postalo je sveeuropskom temom.

“Ova autorica zadivljuje svojom scenskom imaginacijom, briljirajući oštroumnošću seciranja imigrantskoga problema, na način malo kada viđen u modernoj dramaturgiji”, zapisao je Igor Mandić o “Nevidljivima”. Njeni protagonisti – izgnani, odbjegli, odbačeni ljudi s istoka koji u Velikoj Britaniji vide obećanu zemlju – postaju tek zbunjeni epizodisti globalnih političko-ekonomskih zbivanja, ali i vlastitih života. Već popis likova jasno naznačuje kako stoje stvari: postoji “Tvrđava Europa”, kamo pripadaju dobrostojeće osobe iz više građanske klase zapadnih zemalja, te postoje “Drugi”, koji na isti taj zapad stižu iz zemalja izmučenih ratom i besperspektivnošću.

Foto: www.gavella.hr

Predstavu režira Matjaž Pograjc, istaknuti slovenski redatelj (1967.), dobitnik  nagrada Grand Prix Bagnolet u Parizu; Nagrade za posebna dostignuća na Borštnikovom srečanju; Prešernove nagrade za režiju; Nagrade za najboljeg koreografa-redatelja New York Timesa; Nagrade Villanueva na Kubi; Nagrade Marul za režiju predstave Fragile! na Marulićevim danima; Grand prixa Borštnikovog srečanja za Fragile! i drugih. Dramaturg  je Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuje Tomaž Štrucl, kostime Marita Ćopo, koreograf je Branko Potočan, autor glazbe Marko Brdnik, oblikovatelj videa Luka Dekleva, a  svjetla Zdravko Stolnik.

U predstavi igraju Ozren Grabarić, Nataša Janjić, Sven Medvešek, Bojana Gregorić Vejzović, Enes Vejzović, Ana Kvrgić, Živko Anočić, Martina Čvek, Franjo Dijak, Anja Đurinović, Ivana Bolanča , Nikola Baće, Darko Milas, Filip Križan i Dijana Vidušin.

Komentari